Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Noe av hemmeligheten bak Røros' matsuksess tilskrives byens lange innvandringshistorie

Over en million reiser til gruvebyen hvert år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

RØROS (Dagbladet): I den lille bergstaden Røros, 625 meter over havet, kryper det ofte ned mot 40 minusgrader om vinteren.

Men Røros er kjent for mye mer enn sprengkulde og lange vintrer. Seinest i mars var den lille gruvebyen i Sør-Trøndelag nominert i klassen Destination Leadership i anerkjente National Geographic sin verdensarvpris.

NAM: Blå himmel, sol, fjell, kulde og nydelig mat i historiske omgivelser på Røros i Sør-Trøndelag. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
KAFFESTUGGU: På den lille restauranten midt i bergstaden, må du stå i kø for kortreist, økologisk mat. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
BERGSTADEN: Røros er ikke bare kjent for kulde, men også den spesielle maten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SAMARBEIDER: - Alle som driver med mat her unner hverandre suksess. Ingen ønsker å utkonkurrere hverandre, vi samarbeider om alt, sier Per Ole Græsli i matbutikken Delikatessen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SAMARBEIDER: - Alle som driver med mat her unner hverandre suksess. Ingen ønsker å utkonkurrere hverandre, vi samarbeider om alt, sier Per Ole Græsli i matbutikken Delikatessen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
KOKKELERER: Mikael Forselius er kokk og hotellsjef på Røros hotell. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
LANG PROSESS: - Det er veldig stas at det går så bra for oss. Det har tatt nesten 20 år å gjøre så stor suksess, sier kokk og hotellsjef på Røros hotell, Mikael Forselius. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
HISTORISK SUKSESS: Reiselivsdirektør Linda Ramberg tror noe av Røros' suksess skyldes de historiske rammene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
MAT OG NATUR: Etter å ha vært på vidda hele dagen, kan du avslutte opplevelsen med et godt, lokalt måltid. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG

«Destinasjonen framstår som en rollemodell for andre destinasjoner i Norge», skrev juryen i sin begrunnelse om byen som hvert år tiltrekker over en million besøkende.   

- Det er vi selvsagt veldig stolte av, sier reiselivsdirektør Linda Ramberg.

Kort vekstsesong Dagbladet møter kokk og hotellsjef ved Røros hotell, Mikael Forselius, på den lille restauranten Kaffestuggu midt i byen. Det er som alltid hektisk, og både turister og lokalfolket står i kø for dagens lunsj.

Elghakk, reinsdyrsmørbrød, surpølse og desserter med bær plukket omtrent rett utenfor dørstokken. Det er bruken av lokale råvarer som har gjort maten fra Røros så kjent.

MER ENN BARE SPRENGKULDE: Røros er kjent for sine minusgrader, og også for sin økologiske matproduksjon. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
MER ENN BARE SPRENGKULDE: Røros er kjent for sine minusgrader, og også for sin økologiske matproduksjon. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Rørosmaten er blitt veldig populær. Den gode smaken har å gjøre med det spesielle klimaet her oppe. Den lange vinteren og den korte våren gjør at det som vokser her har en rask vekstperiode. Det gjør at mat som vokser i jorda ikke blir bitter, men søt og smaksrik. Smaken går også over i både melka og kjøttet, sier Forselius. 

Økologisk I 2004 ble Rørosmeieriets tjukkmjølk, en syrnet melk med tjukk og seig konsistens, det første produktet som fikk geografisk beskyttet betegnelse i Norge.

I år har skjørost fra Røros fått den samme tittelen. På Røros er alt fra reinsdyrkjøttet til blåbærene økologiske.
 
- Det er veldig stas at det går så bra for oss. Det har tatt nesten 20 år å gjøre så stor suksess, sier Forselius og forteller at folks interesse for maten skjøt fart i 2007.

- Rørosmat var de første som fikk økologisk godkjenning på sopp og bær fra utmarka. Bærene vokser i et helt unikt område med urørt natur, og med vekstforhold som gir et spesielt særpreg på smaken, sier Forselius.

SAMARBEIDER: - Alle som driver med mat her unner hverandre suksess. Ingen ønsker å utkonkurrere hverandre, vi samarbeider om alt, sier Per Ole Græsli i matbutikken Delikatessen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SAMARBEIDER: - Alle som driver med mat her unner hverandre suksess. Ingen ønsker å utkonkurrere hverandre, vi samarbeider om alt, sier Per Ole Græsli i matbutikken Delikatessen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

I 2014 vant andelslaget Rørosmat Bygdeutviklingsprisen for Sør-Trøndelag. Forselius nevner byens lange innvandringshistorie, når Dagbladet spør om bakgrunnen for byens matsuksess.

- Hit kom dansker, svensker og tyske ingeniører for å jobbe i gruva. De hadde med matkulturer fra sine hjemland som blandet seg med den typiske bondekosten fra Østerdalen.

- Unikt samarbeid Et steinkast unna ligger matbutikken Delikatessen. Bak kassa står Per Ole Græsli og deler sine erfaringer etter 16 år som kokk på Røros.

- Alle som driver med mat her unner hverandre suksess. Ingen ønsker å utkonkurrere hverandre, vi samarbeider om alt. For oss alle handler det om å leve eller ikke leve, så vi er veldig avhengig av hverandre, sier han.

BERGSTADEN: Røros er ikke bare kjent for kulde, men også den spesielle maten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
BERGSTADEN: Røros er ikke bare kjent for kulde, men også den spesielle maten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Slik har det vært siden tidenes morgen her oppe. Det funker.

Reiselivsdirektør Linda Ramberg tror noe av Røros' suksess skyldes de historiske rammene.

- Du får historien så tett på. Enten du går tur i de gamle gatene, eller er på vidda hele dagen og avslutter dagen med et godt, lokalt måltid. Det blir en mathistorisk opplevelse, sier hun.

Lokalt øl Til god mat trenger du godt drikke. På Røros får du lokal øl brygget etter lange bryggeritradisjoner, fra da tyske gruvearbeidere i sin tid hadde med seg tysk bryggeteknikk til byen

- Malt var en stor importvare på Røros. Den egnet seg godt fordi den holdt seg godt i dårlig vær uten å mugne. Malt ble brukt til både brødbakst, grøt og øl, forteller Mikael Forselius.

På gastropuben Berkel og bar lenger opp i gata, står øl med lokale smaker fra Røros bryggeri- og mineralvannfabrikk på rekke og rad.

- Den siste tida har man eksperimentert mye med lokale smaker, så her får du både kreklingøl, kantarelløl og multeøl, sier Forselius.

- Det smaker temmelig godt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!