Noe godt å glede seg til hver eneste dag

Ukemenyen du trenger akkurat nå.

For en uke dette skal bli! Når jeg ser på denne menyen vet jeg at jeg har noe å glede meg til hver eneste dag.

Jeg håper du også har det på den måten. Erkeklassiske fleskepannekaker, kylling med konjakk, torsk med kul vri, enkel fiskesuppe, verdens beste kjøttboller, chicken tikka masala og finnbiff (klassisk eller scandinave moderne?) er alle retter som har noe ved seg.

Noen er retter vi kjenner fra før, noen er klassikere som man enten har hørt om eller laget mange ganger. I tillegg er det noen (tre!) retter som hører til nyklassikerne - i alle fall kaller jeg dem det på mitt kjøkken. Her er ukemenyen:

OPPSKRIFT PÅ FLESKEPANNEKAKER: Det er like umoderne som det er digg. Dette er mat fra tida før oppskriftene gikk på helsa løs. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ TORSK: Dette er en ny måte å lage torsk på. Helt fantastisk. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ KYLLINGGRYTE: Har du noen dråper konjakk igjen etter jula, kan du spandere litt på kyllingen. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ RIS: Ris kan være dørgende kjedelig. Denne oppskriften gjør noe med det! Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ KJØTTBOLLER: Dette er den eneste oppskriften på kjøttboller du trenger. Foto: Erik Hannemann
FINNBIFF: Finnbiff blir ekstra godt når du gir den litt sødme. Sjekk denne oppskriften. Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ TIKKA MASALA: Det er ingen regler i en oppskrift på tikka masala. Foto: Erik Hannemann
GLASERTE GULRØTTER: Plutselig blir gulrøttene kule igjen. Foto: Erik Hannemann
FISKESUPPE! Foto: Erik Hannemann

Mandag: Fleskepannekaker

Kall meg gammeldags, men jeg liker fleskepannekaker. Retten er som en krigserklæring mot anti-lavkarbo-mafiaen: Her er det både sirup og (hjelpe meg!) mel. Stek det nydelige, lettsaltede flesket gyllent og flott og tenk at flere generasjoner vokste opp med dette som fast innslag på matrepertoaret.

Tirsdag: Kylling med cognac

Det høres kanskje råflott ut med cognac på en tirsdag. Og det er det også. Men, det er ikke engang en halv knert som skal til. Det er så mye smak i denne fatlagrede luksusdrikken at det holder i massevis til å prege en kyllinggryte.

Onsdag: torsk med hasselnøtter

Denne retten er i ferd med å gå inn i paraden av nyklassikere på mitt kjøkken: Kjør rosmarin, hasselnøtter og rosiner sammen i kjøkkenmaskin, vend fisken i eggeplomme og så i nøtteblandingen før du steker den. Jeg foreslår at du serverer den for eksempel med glaserte gulrøtter.

Torsdag: Fiskesuppe

Fiskesuppe er denne ukens gastronomiske hvileskjær. Det er enkelt og herlig. Kok en fin kraft på grønnsaker og fløte. Så heller man simpelthen denne over rå fisk som er kuttet i små terninger. Det kan kanskje gjøres ennå enklere, men er det noe vits?

Fredag: Verdens beste kjøttboller

Disse kjøttbollene, som ble oppdaget på Twitter, hører til samme kategori av nyklassikere som torsken. Det som kjennetegner invasjoner av nykomlinger er at man enkle og elegante triks gjør hverdagsmaten morsommere, uten å kvele gleden gjennom møysommelig, tidkrevende arbeid eller frustrerende handlerunder med dårlige odds for å finne det du må ha. Kjøttbollene lages ved å blande følgende: knuste hvitløkfedd, kjøttdeig, parmesan, persille, pinjekjerner, rosiner, salt, pepper og oppbløtt brød.

Du kan servere dem slik du vil, men jeg anbefaler gjerne "verdens beste" tomatsaus og pasta som er kokt perfekt.

Lørdag: Chicken tikka masala

Ukens mest eksotiske innslag kommer på lørdag, dagen da vi har tid til å heve blikket og utvide horisonten. Og jammen er det ikke mye som skal til for at du øker eventyrlysten: Bland yoghurt, hvitløk, tomater, garam masala (krydder du kjøper) og kokosmelk. Ha i litt chili om du vil ha mer kryddersnert. Bland dette med kylling og løk og bak i ovnen i en liten time.

Dette serverer jeg med smakfull ris, men her er det mange muligheter.

Søndag: Finnbiff

Etter lørdagens kulinariske langtur er det godt å komme hjem igjen. Til finnbiff. Nå er det i og for seg mange som tenker på dette som like eksotisk - og med rette. Reinsdyrskav er en delikatesse som er fremmed for mange - kanskje like fremmed som garam masala, hva vet jeg?

Denne oppskriften er ganske nær en klassisk finnbiff. Er du i det vågale hjørnet kan du heller forsøke deg på en kul gourmet-variant som du finner her.

Les også:
Pannekaker med ny topp
Slik baker du laks i ovnen
Slik lager du perfekte muffins
Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.