Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Noen av disse er både tørre og usunne

Stor test av knekkebrød.

ULIKT INNHOLD: Testpanelet har vurdert næringsinnhold i en rekke populære knekkebrødvarianter. Ikke alle kommer like godt ut.Foto: ERIK HELGENESET/Bramat.no
ULIKT INNHOLD: Testpanelet har vurdert næringsinnhold i en rekke populære knekkebrødvarianter. Ikke alle kommer like godt ut.Foto: ERIK HELGENESET/Bramat.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Bramat.no):   Noen spiser knekkebrød for å holde magen i gang, noen velger knekkebrød fremfor brød fordi de ønsker å få i seg mindre karbohydrater, og mange spiser knekkebrød rett og slett fordi det er godt!

Store forskjeller Er du en av dem som spiser knekkebrød ofte, kan det være mye å hente på å velge riktig type knekkebrød.

Det er nemlig stor forskjell på hva de forskjellige knekkebrødene inneholder av kalorier, karbohydrater, fiber, fett og salt.

Mens et knekkebrød inneholder så mye som 24 gram fiber per 100 gram, er det andre typer som ikke har mer enn 10 g fiber, altså mindre enn mange typer brød.

Jo mer fiber det er i et knekkebrød, desto bedre er det både for vekt, blodsukkerregulering, og fordøyelse.

Slik har vi gjort testen Knekkebrødene i denne testen har fått fra terningkast 1 til 6.

Terningkastene er basert på en sammenlegging av poeng der vi har sett på knekkebrødenes innhold av kalorier, karbohydrater, protein, mettet fett, umettet fett, fiber og salt.

Mye kalorier, karbohydrater, salt eller mettet fett har trukket ned i denne testen, mens et høyt innhold av fiber, protein, eller umettet fett har trukket opp.

Fordi knekkebrød kan være en veldig god kilde til fiber, og fiber er noe de fleste av oss bør spise mer av, har vi latt knekkebrødenes innhold av fiber telle dobbelt opp.

Grunnen til at vi har gitt lav poengsum til de knekkebrødene som inneholder mye karbohydrater, er ikke fordi karbohydrater er farlig, men fordi mange som velger knekkebrød fremfor brød gjør det fordi de ønsker å få i seg mindre av de raske karbohydratene.

Greit å merke seg Det er viktig å være klar over at knekkebrødene har fått terningkast i forhold til hverandre.

Det betyr at et knekkebrød som har terningkast 3 kan være et helt greit valg, og ofte sunnere enn en del brødtyper eller andre typer knekkebrød som ikke er med i denne testen.

Likevel vil det være slik at knekkebrødene som har fått terningkast 5 eller 6 i testen, generelt er et bedre valg enn knekkebrød med lavere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Wasa fiber balance En av testens vinnere. Inneholder mest fiber av alle knekkebrødene i denne testen. Karakter: Produsent: Wasa Ryvita sesame Selv om ikke dette knekkebrødet inneholder like mye fiber som de andre testvinnerne, scorer den så bra på de andre faktorene at også denne får terningkast 6. Karakter: Produsent: Ryvita Finn crisp 5 wholegrains Bra med fiber, og en fin fordelling mellom karbohydrater, fett og protein, gjør dette knekkebrødet til en av vinnerne i testen. Karakter: Produsent: Finn crisp Wasa sport + Et bra alternativ, og faktisk sunnere enn sin bror Wasa sport som mange tror er det sunneste knekkebrødet av alle. Karakter: Produsent: Wasa Ryvita mulitgrain Kun marginale forskjeller skiller dette knekkebrødet fra Ryvita sesame som er en av testens vinnere. Karakter: Produsent: Ryvita Wasa delikatess sesam Et bra alternativ, som har en fin fordeling mellom umettet og mettet fett og et greit innhold av fiber. Karakter: Produsent: Wasa Ryvita dark rye Selv om dette ryvita knekkebrødet er helt greit, er mange av de andre Ryvita knekkebrødene enda sunnere. Karakter: Produsent: Ryvita Finn crisp multigrain Bra med fiber, men ideelt sett kunne dette knekkebrødet inneholdt litt mindre salt. Karakter: Produsent: Finn crisp Wasa sport Skal du passe vekten eller holde magen i form, er ikke wasa sport det beste alternativet. Karakter: Produsent: Wasa Wasa havre Dette knekkebrødet er relativt lyst og fiberfattig, og får derfor bare terningkast 3. Karakter: Produsent: Wasa Wasa frukost fullkorn En av testens tapere, blant annet fordi den inneholder lite fiber og mer mettet fett enn mange av de andre sortene. Likevel er den sunnere enn den originale Wasa frukost som ikke er med i denne testen. Karakter: Produsent: Wasa Wasa solruta spelt Et lyst knekkebrød som egner seg bedre til å fylle på etter trening, eller hvis du skal unne deg noe ekstra godt. Lite fiber, mye karbohydrater, og for mye mettet fett og salt gjør dette knekkebrødet til testens taper. Karakter: Produsent: Wasa Les mer på Bramat.no:
Derfor bør du spise fullkornprodukter
Mat etter skoletid
Er karbohydrater farlig?