HELSEDRIKKER? Noen av vinnerne av denne testen har navn som antyder at de er «helsedrikker», stappfulle av vitaminer og andre gunstige næringsstoffer. Det er de ikke, men de inneholder mindre sukker og kalorier. Foto: ERIK HELGENESET
HELSEDRIKKER? Noen av vinnerne av denne testen har navn som antyder at de er «helsedrikker», stappfulle av vitaminer og andre gunstige næringsstoffer. Det er de ikke, men de inneholder mindre sukker og kalorier. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Noen av disse er rene sukkerbomber

Seks får terningkast én.

(Bramat.no): Hvis du er tørst, eller bare har lyst på noe godt å drikke, har du mye å velge mellom i butikkhyllene:

Vann, vann med smak og/eller kullsyre, brus med sukker, brus uten sukker, iste, og andre leskedrikker.

Mens noen av disse drikkene verken inneholder sukker eller kalorier, er andre rene sukkerbomber.

Vinner på grunn av lavt sukkerinnhold Det er ingen tvil om at vann er den beste tørstedrikk, men hva velger du hvis du har lyst på noe med smak, men samtidig ikke vil ha i deg så mye sukker?

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i leskedrikker som ikke går under kategorien brus, juice eller iste.

Noen av vinnerne av denne testen har navn som antyder at de er «helsedrikker», stappfulle av vitaminer og andre gunstige næringsstoffer.

Det er de ikke, men de vinner likevel, rett og slett fordi de inneholder lite sukker og kalorier.

De fleste får i seg altfor mye sukker Mange barn og voksne får i seg altfor mye sukker, og brus, saft og andre leskedrikker er en stor kilde til dette overflødige sukkeret.

Sukker er verken bra for tenner, vekt eller helse, så derfor bør du styre unna de søteste drikkene til deg og barna.

Et unntak er selvfølgelig hvis du har trent hardt og trenger påfyll av raske karbohydrater, eller hvis noen er syke eller småspiste og har godt av de ekstra kaloriene som finnes i sukkeret.

Ellers bør du velge drikker med lite sukker.

Les også: Bramat tester barnedrikker

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet et utvalg leskedrikker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukker, kalorier og andel juice.

Mye sukker og kalorier har trukket ned, mens en høy andel juice har trukket opp.

Vi har latt innhold av sukker og juice telle dobbelt opp.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den leksedrikken du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Firefly Grapefruit & passionfruit Bra med fruktjuice. Karakter: Produsent: Firefly Tonics Ltd Vitamin Well Antioxidant Lite sukker og kalorier i forhold til taperne. Karakter: Produsent: Vitamin Well Norway AS Vitamin Well Care Lite sukker og kalorier i forhold til taperne. Karakter: Produsent: Vitamin Well Norway AS Vitamin Well Defence Lite sukker og kalorier i forhold til taperne. Karakter: Produsent: Vitamin Well Norway AS Vitamin Well Fokus Lite sukker og kalorier i forhold til taperne. Karakter: Produsent: Vitamin Well Norway AS Vitamin Well Reload Lite sukker og kalorier i forhold til taperne. Karakter: Produsent: Vitamin Well Norway AS Firefly Lemon, lime & ginger Greit med fruktjuice. Karakter: Produsent: Firefly Tonics Ltd Mer Eple Bra med fruktjuice, men nokså mye sukker. Karakter: Produsent: Coca-Cola Enterprises Norge AS Limo Frisk sitron Ikke spesielt mye juice, og nokså mye sukker. Karakter: Produsent: Tine Limo Rosa grapefrukt Ikke spesielt mye juice, og nokså mye sukker. Karakter: Produsent: Tine Mer Bringebær solbær Relativt mye sukker, og ikke spesielt mye juice. Karakter: Produsent: Coca-Cola Enterprises Norge AS Snapple Kiddling strawberry Mye sukker og relativt lite fruktjuice. Karakter: Produsent: Schweppes international Snapple Fruit punch bunch Mye sukker og relativt lite fruktjuice. Karakter: Produsent: Schweppes international Snapple Pretty in pink limonade Mye sukker og relativt lite fruktjuice. Karakter: Produsent: Schweppes international Snapple Heavenly lemonade Mye sukker og relativt lite fruktjuice. Karakter: Produsent: Schweppes international Snapple Mango madness Mye sukker og relativt lite fruktjuice. Karakter: Produsent: Schweppes international Les mer på Bramat.no:
Mange sykehuspasienter er underernærte
Nykålsalat med quinoa og granateple
Slik får du bedre kondisjon frem til sommeren