Noen dyr gir lettere allergi

Ta sjekken før barna får kjæledyret de ønsker seg.

DYREALLERGI: Flest barn er allergisk mot katt. Allergenene til en katt er mye mer klebrige og setter seg lettere fast både på klærne og kroppen til kattens eier enn hundehår. Foto: IStockphoto
DYREALLERGI: Flest barn er allergisk mot katt. Allergenene til en katt er mye mer klebrige og setter seg lettere fast både på klærne og kroppen til kattens eier enn hundehår. Foto: IStockphoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste pelskledde dyr, og dermed de vanligste kjæledyrene som hund og katt, kan utløse allergiske reaksjoner.

Noen foreldre vet at barnet har allergi før de skaffer seg kjæledyr, og da er det desto vanskeligere å skulle gi det bort.

Helle Grøttum er fagsjef i Norges Astma- og Allergiforbund og har jobbet lenge med allergiske barn.

Finnes ikke allergifri hund og katt Hun mener det er viktig å være forsiktig med å la barn med dyreallergi være i nærheten av hund eller katt, selv om de er såkalt allergivennlige.

- Det er ikke noen dokumentasjon på at det finnes allergivennlige eller allergifrie raser. Hvor mye et barn reagerer allergisk på et dyr, er forskjellig fra person til person, sier Grøttum.

Mange tror også at det pelsen som allergikere reagerer på, men allergenene sitter i dyrets hud, spytt og urin. De med allergi reagerer på pels fordi flass fra dyrets hud setter seg i pelsen. På grunn av dette hjelper det lite å kjøpe en hund uten pels.

- Selv om mange tenker at hundeallergi er verst, er katten et mye større problem. Allergenene til en katt er mye mer klebrige og setter seg godt fast både på klærne og kroppen til kattens eier, forklarer Grøttum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer