NY TEKNOLOGI:  - Per i dag finnes teknologi som gjør det mulig å sitte i Oslo og hente ned et fly til flyplassen i for eksempel Florø. I praksis kan vi dermed legge ned flytårnet på Florø og operere alt fra Oslo Lufthavn, sier Asle Fagerstrøm, førsteamanuensis ved HITH. Foto: COLOURBOX
NY TEKNOLOGI: - Per i dag finnes teknologi som gjør det mulig å sitte i Oslo og hente ned et fly til flyplassen i for eksempel Florø. I praksis kan vi dermed legge ned flytårnet på Florø og operere alt fra Oslo Lufthavn, sier Asle Fagerstrøm, førsteamanuensis ved HITH. Foto: COLOURBOXVis mer

Noen jobber vil forsvinne - her er framtidas jobber

Sjekk hvordan ny teknologi vil endre framtidas arbeidsliv.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): På oppdrag fra Norges Informasjonsteknologiske Høgskole, har Respons Analyse kartlagt hvordan nordmenn ser på arbeidsmarkedet framover.

1 000 nordmenn i ulike yrkesgrupper har svart på undersøkelsen. 21prosent mener det er sannsynlig at jobben de har i dag ikke vil eksistere i framtida.

Flere enn seks av ti (63 prosent) tror ny teknologi vil føre til at de utfører jobben sin vesentlig annerledes om 10-15 år.

SJEKKER PROMILLEN PÅ APPEN NYE MULIGHETER: Ishrat Jahan (24), Zeliha Syversen (25) og Linn Haviken (21) lager en mobil app med mulighet for chatting for Rustelefonen. Prosjektet er del av bacheloroppgaven og skal være klar i mai. Maria Ævarsdottir (22) hører også til gruppa, men hun var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Lars Eivind BonesNysgjerrig på hva alkohol gjør med kroppen din? Snart kan du få svaret på en mobilapp laget av fire IT-studenter i Oslo.Ishrat Jahan (24), Zeliha Syversen (25), Maria Ævarsdottir (22) og Linn Haviken (21) utvikler en mobilapp for Rustelefonen rettet mot unge, som del av bacheloroppgaven sin. De fire unge kvinnene er tredjeårsstudenter ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH).Rustelefonen er en landsdekkende opplysningstjeneste om rus og hjelpetiltak, og de som tar kontakt er garantert full anonymitet.Appen inneholder en kalkulator der det er mulig å regne ut hvor mye promille du har etter å ha drukket alkohol - og en beskrivelse av hva som skjer med kroppen din når du har drukket alkohol eller inntatt narkotiske stoffer.- Du får blant annet beskjed om når du bør drikke vann og når du må gå for å rekke bussen hjem fra byen, forklarer Linn Haviken.På appen kan brukerne også finne både positiv og negativ informasjon om rusmidler.Målgruppa er unge i alderen 17-25 år.- Vi har gjort brukerundersøkelser blant elever på videregående skole som viser at unge assosierer Rustelefonen med tunge rusmisbrukere. Så vi ønsker å gjøre tjenesten mer tilgjengelig også for denne gruppa, sier Zeliha Syversen.Appen har en chattemulighet som gjør at brukerne kan ha en dialog med dem som betjener Rustelefonen. Det vil endre arbeidshverdagen til dem som jobber der, mener studentene.- Det vil nok bli større pågang på Rustelefonen enn i dag, fordi terskelen blir lavere for å ta kontakt. Så hvis appen funker som den skal, vil nok Rustelefonen trenge flere ansatte og ha utvidete åpningstider, mener Syversen.Det er Helsedirektoratet som finansierer Rustelefonen, mens Velferdsetaten i Oslo kommune er ansvarlig for driften.

E-business

- Ikke overraskende, mener Asle Fagerstrøm, førsteamanuensis ved HITH. Han tror teknologien vi har brukt i en del år - og som dominerer arbeidshverdagen mer og mer - vil endre mange arbeidsoppgaver framover.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn