Noen kunder reiser hele natta for å spise fisk her

Kortreist mat? Ingen slår denne fiskerestauranten på Shetland.

BRAE (Dagbladet): Når du spiser nydampede blåskjell hos Frankie's Fish & Chips i den vesle landsbyen Brae, kan du se hvor de har vokst opp.

Kaldt vann -Vi får blåskjellene fra oppdretterne der ute i fjorden, sier John Gold på erketypisk shetlandsmål, mens han peker på merdene med blåskjell.

Det er i det krystallklare og kalde atlanterhavsvannet at både fisk og skalldyr trives så godt at smaken er i verdensklasse.

Hemmelig oppskrift Fisken er blodfersk. På disken står skilt som forkynner hvilken fiskebåt som har landet dagens fangst.

Frityrstekt hyse i hjemmelaget friteringssaus er bestselgeren.

Mange liker også fiskekakene.

-Hemmelighetene bak fiskekakene? Nei, det får du aldri vite, sier John Gold og ler så hele kroppen rister.

Han avslører likevel litt:

-En av hemmelighetene er ingrediensene. Du får ikke bedre produkt enn ingrediensene du bruker. Vi bruker bare fersk fisk, avslører han.

Der ingen skulle tru... Mr. Gold la virkelig gullegget da han i 2008 startet familiebedriften Frankies's Fish & Chips.

Han hadde alle odds imot seg.

Sett med byøyne, er Brae et lite tettsted ute på landsbygda, nesten utenfor allfarvei.

Samfunnet består av noen husklynger, en skole, pub, turisthotell, butikk — og ikke mist; Frankies Fish & Chips.

Best i klassen Med ukuelig tro på sitt eget konsept, har Frankie's blitt et begrep, faktisk langt utenfor Shetland.

PÅ LANDET: I dette bygget ute på landsbygda i Shetland serveres Skottlands beste fish & chips. Seks år etter starten er Frankie's blitt et så populært spisested at de ivrigste kundene reiser helt fra England for å meske sin buk. Foto: EIVIND PEDERSEN
NORGE: På husveggen til Frankie's får de besøkende vite hvor de er - og at detfaktisk er kortere vei til Bergen enn til byer i Skottland. Foto: EIVIND PEDERSEN
PÅ LANDET: I dette bygget ute på landsbygda i Shetland serveres Skottlands beste fish & chips. Seks år etter starten er Frankie's blitt et så populært spisested at de ivrigste kundene reiser helt fra England for å meske sin buk. Foto: EIVIND PEDERSEN
SKRYTEVEGG: Ingen er i tvil om at Frankie's har høstet heder og ære. Foto: EIVIND PEDERSEN
STEIKE: Det blir lange dager over frityrgrytene for grunnlegger John Gold. Kundene står i kø for å spise godbitene på den prisbelønte restauranten ute på landsbygda på Shetland. Foto: EIVIND PEDERSEN
STEIKE: Det blir lange dager over frityrgrytene, men grunnlegger John Gold smiler og er fornøyd med suksessen. Kundene står i kø for å spise godbitene på den prisbelønte restauranten ute på landsbygda på Shetland. Foto: EIVIND PEDERSEN
HEMMELIG: Her legges hysefiletene i den spesielle sausen før de havner i frityrgryta. Det påstås at nøkkelen til mye av suksessen er ferske ingredienser og paneringssausen. Foto: EIVIND PEDERSEN
SKJELL: Det skal godt gjøres å ikke finne en blåskjellrett som passer din gane. Foto: EIVIND PEDERSEN
POPULÆRT: En stor del av omsetningen på Frankie's er hentemat. Foto: EIVIND PEDERSEN
POPULÆRT: En stor del av omsetningen på Frankie's er hentemat. Foto: EIVIND PEDERSEN
POPULÆRT: En stor del av omsetningen på Frankie's er hentemat. Foto: EIVIND PEDERSEN
SERVERT: Frankie's Fish & Chips er et populært sted å ha sommerjobb. Her er Natalie Thomson på vei med nye porsjonert prisbelønnet mat. Foto: EIVIND PEDERSEN
DELIKATESSE: Blåskjellene på Shetland har ry på seg for å være i verdenstoppen. Servert som moules frites kan de overgå selv de flotteste restauranter i blåskjellbyen Cannes. Foto: EIVIND PEDERSEN
FJORDSKJELL: I et hjørne på Frankie's sitter dette paret og nyter blåskjell fra oppdrettsanlegget like utenfor. Foto: EIVIND PEDERSEN

Spisestedet dro tidligere i år i land en prestisjefull tittel, da Frankie's ble utpekt som Skottlands beste takeaway-restaurant i fisk & chips-klassen.

Frankie's fikk sølvmedalje i den store klassen som omfattet hele Storbritannia.

-Vi er faktisk litt stolte, sier John Gold og smiler der han står og styrer grytene denne travle lørdagsettermiddagen.

Fiskesteker Det er en selvfølge at sjefen tar sin tørn i frityren.

Gold ser faktisk ut til å stortrives med jobben, der han totalt stressless steker både hyse, scampi, kamskjell — eller en av de øvrige spesialitetene fra spisestedets særdeles rikholdige meny.

-Jeg er i godt selskap, sier Gold og forteller at hans ansatte Carlyn Kearney i fjor ble kåret som nasjonens aller beste fiskesteker i den yngste klassen.

Reiser langt Gjetordene om spisestedet på bygda har spredd seg som ild i tørt gress. Frankie's har utallige faste kunder, som kommer innom og henter med seg de nystekte lekkerbiskenene.

Også langveisfra kommer kunder for å forlyste sine ganer:

-Vi får rett som det er besøk av noen engelskmenn som på mandagene tar nattferja hele veien til Shetland, kun for å spise hos oss. Det er litt av en anerkjennelse for oss, sier Gold.

Nesten alt Frankie's holder åpent hver dag. På ukedagene serveres også frokost, mens man i helgene først åpner ved lunsjtid.

Alt er tilrettelagt også for rullestolbrukere, mens både gluten-allergikere og pensjonister har sin egen meny.

Skulle du rynke på nesa av sjømaten, er det fullt mulig å bestille både biff og hamburger.
Mat med smil Det virker som Frankie's har det meste du måtte ha lyst på.

Bestillingene blir kjapt ekspedert — og serveringen skjer med et stort smil — enten du tar maten med deg, eller velger å innta måltidet i selve restauranten.

Dagbladet testet Frankie's kortreiste blåskjell, servert som moules frites.

Den kunne ha utkonkurrert selv gourmetrestaurantene i blåskjellbyen Nice.

PRISES: Et eget skilt på disken forkynner hvilken fiskebåt som har levert dagens fangst. Foto: EIVIND PEDERSEN
PRISES: Et eget skilt på disken forkynner hvilken fiskebåt som har levert dagens fangst. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
KJAPP: Medarbeiderne på Frankie's må jobbe effektivt for å betjene køen av kunder. Foto: EIVIND PEDERSEN
KJAPP: Medarbeiderne på Frankie's må jobbe effektivt for å betjene køen av kunder. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer