SUNNERE ENN MYE ANNET SØTT: Så søtt og fett at noen mener det  bør forbys på skoler og i barnehager. Men brunost er en god kilde til kalsium og jod, og er fortsatt et bedre valg på brødskiva enn mye annet søtpålegg. Foto: ERIK HELGENESET
SUNNERE ENN MYE ANNET SØTT: Så søtt og fett at noen mener det bør forbys på skoler og i barnehager. Men brunost er en god kilde til kalsium og jod, og er fortsatt et bedre valg på brødskiva enn mye annet søtpålegg. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Noen mener dette bør forbys på skoler og i barnehager

Vi har testet 15 typer brunost.

(Bramat.no): Det er ingen hemmelighet at brunost inneholder mye sukker og fett, noe som gjør at noen mener at dette pålegget bør forbys på skoler og i barnehager.

Selv om det høye innholdet av sukker og fett gjør at du ikke bør spise brunost på alle dagens brødskiver, er det en del næringsstoffer i brunosten som gjør denne til et veldig mye bedre valg enn annet søtpålegg.

Les også: Ja eller nei til brunost

Det er ikke jern i brunost Mange tror at brunost inneholder jern, men det stemmer nok ikke. I gamle dager fikk brunost et naturlig innhold av jern, fordi den ble laget i jerngryter slik at noe av jernet smittet over i brunosten under koking.

Etter hvert som brunost ble industriframstilt, fortsatte man å tilsette jern fordi folk var vant til at brunost var en god jernkilde, og fordi grupper i befolkningen hadde behov for ekstra jern.

I dag er det nye regler om berikning, og derfor er det ikke lenger tillatt å tilsette jern i brunost. Et unntak er brunost og prim som markedsføres mot barn.

Per i dag finnes det bare ett produkt som inneholder jern, nemlig Sprett prim. Hvis du er glad i brunost, kan du altså ikke lenger si at du spiser brunost fordi du trenger jern.

Men det er flere andre viktige ingredienser i brunost. Brunost er nemlig en god kilde til både kalsium og jod.

En god kilde til jod De fleste vet at brunost og andre meieriprodukter er viktige kilder til kalsium, men ikke alle vet at meieriprodukter også er viktige kilder til jod, og at brunost er spesielt rik på jod.

Det heller ikke alle vet, er at flere av oss spiser for lite jod.

De beste kildene til jod er fisk og skalldyr, egg, og meieriprodukter. Ikke salt som mange tror.

Les også: Får du i deg for lite jod?

Mer kalsium i gulost Selv om brunost er en kilde til kalsium, er det over dobbelt så mye kalsium i gulost.

Mange av oss får i oss mindre kalsium enn det vi har behov for.

De beste kildene til kalsium er melk, gulost, yoghurt og andre meieriprodukter som cottage cheese, og skyr.

Les også: Gir melk økt risiko for hjerte- og karsykdom?

Rik på sukker, fett og kalorier Selv om brunost inneholder en del viktige næringsstoffer, ikke minst jod, er det ingen hemmelighet at denne osten også er rik på sukker, fett og kalorier.

For dem som spiser variert, og som prøver å passe vekten, er brunost et pålegg som kan spises innimellom, men kanskje ikke på flere brødskiver om dagen.

Da er det lurere å velge egg og fisk som de viktigste kildene til jod.

Har du derimot et småspist barn, som er glad i brunost, er dette pålegget et godt alternativ, både fordi det får barnet til å spise opp brødskiva si, og fordi det er en kilde til kalsium og jod.

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på et utvalg brunost som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye kalorier, karbohydrater (sukker), protein, fett og kalsium de inneholder.

Kalorier, fett, og karbohydrater trekker ned, mens protein og kalsium trekker opp.

Siden brunost er en kilde til jod og kalsium, som begge er næringsstoffer som mange får for lite av, har vi valgt å gi terningkast 3-5, til tross for at brunost også er rik på karbohydrater, fett og kalorier.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den brunosten du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Tine Gudbrandsdalen smøremyk brunost En av testens vinnere. Minst kalorier av alle. Lite fett i forhold til taperne. Karakter: Produsent: Tine Tine Fløtemys smøremyk brunost En av testens vinnere. Greit innhold av kalorier, sukker og fett. Karakter: Produsent: Tine Tine Lettere Gudbrandsdalsost En av testens vinnere. Inneholder mest kalsium av alle, ikke så mye fett, men mye sukker. Karakter: Produsent: Tine Tine Ekte geitost En av testens vinnere. Bra med kalsium. Karakter: Produsent: Tine Tine spesial Stølstype Et middels innhold av kalorier, sukker, kalsium og fett. Karakter: Produsent: Tine Tine Millom Lite kalsium i forhold til de fleste andre brunostene. Karakter: Produsent: Tine Tine Fløtemysost Et middels innhold av kalorier, sukker, og fett. Karakter: Produsent: Tine Tine Innherredost Et middels innhold av kalorier, sukker, og fett. Karakter: Produsent: Tine Synnøve Gudbrandsdalsosttype Greit innhold av karbohydrater, middels innhold av kalorier og fett. Karakter: Produsent: Synnøve Finden AS Heidals brunost Et middels innhold av kalorier, sukker, kalsium og fett. Karakter: Produsent: Heidal Ysteri Tine Gudbrandsdalsost Et middels innhold av kalorier, sukker, kalsium og fett. Karakter: Produsent: Tine Tine Misværost Et middels innhold av kalorier, sukker, kalsium og fett. Karakter: Produsent: Tine Synnøve Fløtemysosttype En av testens tapere. Relativt mye kalorier. Karakter: Produsent: Synnøve Finden AS Tine Bestemorost En av testens tapere. Mye sukker, lite kalsium og mye kalorier. Karakter: Produsent: Tine Sæterstad ekte brun geitost Får ikke terning pga. manglende næringsdeklarasjon. Karakter: - Produsent: Sæterstad Les mer på Bramat.no:
Nordisk diet kan senke blodtrykket
Elsker å spre aktivitetsglede
Kronikk: Liker ikke fisk