Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

Nordlys? Nei takk. Nå vil vi ha grønt fjordlys

Nye ferger går på ren energi.

Naturligvis: Værskiftene på Vestlandet kan gi flotte opplevelser, helt enkelt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Naturligvis: Værskiftene på Vestlandet kan gi flotte opplevelser, helt enkelt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

ROMSDALSFJORDEN (Dagbladet): Strie elver og enorme fossefall stuper ned mot de norske fjordene og minner oss om vannkraften som blir til elektrisitet. Og nede på fjordene seiler nå flere passasjerbåter på ren elektrisitet. Helt i tråd med myndighetenes målsettinger, og til stor begeistring for norske turister. Miljøvennlig turisme er sterkt etterspurt. Og markedet vokser raskt. Det er klart for grønn cruiseturisme på norske fjorder.

Da nordlysgjestene dro

I vinter har den hybridelektriske katamaranen «MS Brim» hatt om bord utenlandske turister på jakt etter nordlyset i Tromsø. Den britiske storavisa The Telegraph mente den stille nordlysjakten er en av verdens 50 beste turistopplevelser. Men så dro alle utenlandske gjester hjem.
Nå er den uvanlige båten er i i stedet i ferd med å fylles opp med reiseglade nordmenn – på jakt etter fjordlyset. Både morgenopplevelser og kveldslyset på Oslofjorden frister turistene.

Og ikke minst de spektakulære vestlandsfjordene og nordlandsnetter som vekker begeistring og muligheter til å ta flotte feriebilder. Her er det nemlig tett mellom både værskifter og naturopplevelsene.

På fjorden: MS Bard skal seile på Romsdalsfjorden hele neste sommer. I år venter Lofoten. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
På fjorden: MS Bard skal seile på Romsdalsfjorden hele neste sommer. I år venter Lofoten. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Bygger for fremtiden

- Vi har to båter i full drift i sommer. Og har bestilt ytterligere to som nå skal bygges på Sunnmøre. Dette er fremtidens turisme, mener Espen Larsen-Hakkebo, en av gründerne bak selskapet Brim Explorer.

STORSLÅTT: For å lage denne videoen reiste filmselskapet 12 000 kilometer på hundre dager. Video: Natural Light Earth (nle.earth) Vis mer

- Vi skal etterhvert også ha en båt på plass på Svalbard og vi tester nå ut muligheter for opplevelser på Romsdalsfjorden. Når den nye Romsdalsgondolen står klar til bruk i Åndalsnes om ett år vil turer på fjorden mellom Åndalsnes og Molde være etterspurt.

- Vi skal formidle både naturen og kulturen på Nordvestlandet. Båtene har undervannsdroner og hydrofon som sender lyd og bilder til turistene om bord. Her kan man bokstavelig talt følge både havørnen på himmelen og livet under vannflata samtidig, sier Pål R. Amundsen i Romsdalen AS.

image: Nordlys? Nei takk. Nå vil vi ha grønt fjordlys

Fjordtrikken

Selskapet Brim Explorer skal med sine to supermoderne hybridelektriske katamaraner ta med nordmenn, og kanskje besøkende dansker, på tokt på Oslofjorden og i Lofoten i sommer. Målet er å vise at grønn turisme er lønnsom. Og ny teknologi smelter sammen med tradisjonelt reiseliv.

«MS Brim» ble sjøsatt i 2019 og skal gjennom sommeren trafikkere som en fjordtrikk på Oslofjorden. Her blir det blant annet anledning til å delta på morgenyoga til sjøs, samt en rekke andre sightseeingturer - helt stille, og miljøvennlig.

Den nylig sjøsatte «MS Bard» skal seile i Lofoten i sommer, med turer til blant annet Henningsvær, Svolvær og til den magiske 2,5 km lange Trollfjorden.

Trollfjorden er som en «blindtarm» ved Raftsundet øst for Lofoten. Her går høye fjell stupbratte rett til værs, og eneste tegn til sivilisasjon er kraftstasjonen helt innerst.
Om bord i båtene er det store panoramavinduer fra gulv (dørk) til tak, og båtene drives nærmest lydløst av elektriske motorer på 85 kW og batterikapasitet på 800 kWh , som tilsvarer 10 Tesla Model S.

I trollenes rike: Trollfjord er et populært sted å besøke for både Hurtigruten og el-båtene. Foto: Odd Roar Lange/TheTravel inspector
I trollenes rike: Trollfjord er et populært sted å besøke for både Hurtigruten og el-båtene. Foto: Odd Roar Lange/TheTravel inspector Vis mer

Fjordcruise på Nærøyfjorden

Også på Nærøyfjorden, mellom den vanligvis så travle cruisebygda Flåm og nabobygda Gudvangen, kan passasjerer være med på cruise med elektrisk fartøy i sommer.


Den 20. mai startet «Future of The Fjords» opp med fjordcruiset som har to daglige avganger i hver retning mellom Flåm og Gudvangen.

- Vi gleder oss over å kunne vise det flotte verdensarvlandskapet til gjestene våre igjen etter noen måneders pause grunnet COVID-19, sier Sandra Nekkøy, kommersiell direktør i selskapet The Fjords.

Vestlandet: Mellom høye fjell seiler «Future of the Fjords» med norske gjester. Foto: Sverre Hjørnevik/Flåm
Vestlandet: Mellom høye fjell seiler «Future of the Fjords» med norske gjester. Foto: Sverre Hjørnevik/Flåm Vis mer

Hardangeropplevelser

Søsterskipet «Vision of The Fjords» skal ut på sightseeingturer på Hardangerfjorden mellom Odda og Lofthus på Sørfjorden i Hardanger. Fjord Cruise Hardanger har oppstart fredag 19. juni og det prisvinnende hybridfartøyet ha muligheter til av- og påstigning underveis der man kan besøke sidergårder og det vakre Agatunet, forteller Nekkøy.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Om bord på det miljøvennlige fartøyet gir vinduene fra gulv og tak nesten like bra utsikt innenfra som ute på dekk, og den universelle utformingen lar alle bevege seg mellom de ulike planene.

Det er klart for elektriske sommeropplevelser på fjordene mellom høye fjell.

Vil du ha flere tips om gode ferieopplevelser i Norge? Du finner dem her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!