Nordmannen som deler tyrkisk mat fra Istanbul

Kokken Vidar lærer deg å lage hummus, baba ganoush og muhammara.

VANN I MUNN: I et halvt år har Andreas Viestad fått stadig mer lyst på tyrkisk mat etter å ha lest Vidars blogg «Et kjøkken i Istanbul». Til slutt måtte han dra hjem til ham og smake på alle de eksotiske rettene. Foto: METTE RANDEM
VANN I MUNN: I et halvt år har Andreas Viestad fått stadig mer lyst på tyrkisk mat etter å ha lest Vidars blogg «Et kjøkken i Istanbul». Til slutt måtte han dra hjem til ham og smake på alle de eksotiske rettene. Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Tyrkia, et land hvis historie er reflektert i maten», skriver Alan Davidson i sin massive mathistorie, Oxford Companion to Food. «Man kan merke Det fjerne østen, Midtøsten, Sentral-Asia, Iran, Anatolia, og Middelhavet.»

Det er nettopp innflytelsen fra mange ulike kanter vi ser rundt oss, fra vår plass på terrassen i bydelen Balat i Istanbul: Fra hjertet av det som tradisjonelt var det jødiske kvarteret i byen kan vi skimte taket på en av byens eldste moskeer og en bulgarsk kirke.

På andre siden av haugen holder patriarken for den gresk-ortodokse kirken til, ikke langt fra armenernes kirke, begge deler omkranset av trendy kafeer og kaffebarer, og noen av det regjerende islamistpartiets mest lojale tilhengere.

I gatebildet konkurrerer hipstere og fundamentalister om å ha likest mulig skjeggprakt.

Komplisert blanding Blandingen er komplisert, konstant og tidvis konfliktfylt, som i vannet som renner gjennom byen: En særegen hydrologisk utveksling sørger for at sentralasiatisk og sentraleuropeisk ferskvann renner fra Svartehavet gjennom Bosporos ut mot Middelhavet, samtidig som det, i et lag under, strømmer saltvann fra Middelhavet inn til Svartehavet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer