Nordmannen som deler tyrkisk mat fra Istanbul

Kokken Vidar lærer deg å lage hummus, baba ganoush og muhammara.

VANN I MUNN: I et halvt år har Andreas Viestad fått stadig mer lyst på tyrkisk mat etter å ha lest Vidars blogg «Et kjøkken i Istanbul». Til slutt måtte han dra hjem til ham og smake på alle de eksotiske rettene. Foto: METTE RANDEM
VANN I MUNN: I et halvt år har Andreas Viestad fått stadig mer lyst på tyrkisk mat etter å ha lest Vidars blogg «Et kjøkken i Istanbul». Til slutt måtte han dra hjem til ham og smake på alle de eksotiske rettene. Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Tyrkia, et land hvis historie er reflektert i maten», skriver Alan Davidson i sin massive mathistorie, Oxford Companion to Food. «Man kan merke Det fjerne østen, Midtøsten, Sentral-Asia, Iran, Anatolia, og Middelhavet.»

Det er nettopp innflytelsen fra mange ulike kanter vi ser rundt oss, fra vår plass på terrassen i bydelen Balat i Istanbul: Fra hjertet av det som tradisjonelt var det jødiske kvarteret i byen kan vi skimte taket på en av byens eldste moskeer og en bulgarsk kirke.

På andre siden av haugen holder patriarken for den gresk-ortodokse kirken til, ikke langt fra armenernes kirke, begge deler omkranset av trendy kafeer og kaffebarer, og noen av det regjerende islamistpartiets mest lojale tilhengere.

I gatebildet konkurrerer hipstere og fundamentalister om å ha likest mulig skjeggprakt.

Komplisert blanding Blandingen er komplisert, konstant og tidvis konfliktfylt, som i vannet som renner gjennom byen: En særegen hydrologisk utveksling sørger for at sentralasiatisk og sentraleuropeisk ferskvann renner fra Svartehavet gjennom Bosporos ut mot Middelhavet, samtidig som det, i et lag under, strømmer saltvann fra Middelhavet inn til Svartehavet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.