Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Nordmenn er blitt snobbete globetrottere

Flyr billigere, bor dyrere.

VELGER FIRE OG FEM STJERNER: Nordmenn ønsker hotell-luksus, men vil helst ikke svi av mange tusenlapper per natt. Da kan det lønne seg å dra til Asia. Her fra luksusresorten Banyan Tree Resorts på Bali. AFP PHOTO / HO / Banyan Tree Resorts
VELGER FIRE OG FEM STJERNER: Nordmenn ønsker hotell-luksus, men vil helst ikke svi av mange tusenlapper per natt. Da kan det lønne seg å dra til Asia. Her fra luksusresorten Banyan Tree Resorts på Bali. AFP PHOTO / HO / Banyan Tree Resorts Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

Komfort, komfort. Det er blitt stikkordet for nordmenn på tur.

46 prosent av oss har endret reisevaner de siste åra, ifølge nye tall fra Finn.no. Vi reiser lengre, drar oftere av gårde og velger flere stjerner på hotellet.

- Nordmenn er blitt mer opptatt av standard. Ikke nødvendigvis overdådig luksus, jeg vil heller kalle det jordnær komfort, sier Henrik Faller, kommunikasjonsrådgiver i Finn.no.

Med jordnær komfort mener han et innbydende, gjerne nytt, hotell med god seng, fint bad, trådløst internett, tv på rommet og god frokost.

BILLIGERE HOTELL: En natt på luksushotell i Vietnam koster ikke det samme som i Europa. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
BILLIGERE HOTELL: En natt på luksushotell i Vietnam koster ikke det samme som i Europa. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

- Nordmenn er veldig opptatt av at frokosten skal være inkludert. De vil ikke ut på byen for å lete etter frokost, sier Faller.

Snobbete Faller ser en sammenheng mellom den økende komforten hjemme og de nye reisevanene.

- Nordmenn bruker mest penger i verden på egen bolig. Når vi reiser, forventer vi samme standard  - eller bedre. Nordmenn er blitt snobbete globetrottere, sier han. T

Tallene fra Finn.no viser at vi ønsker ekstra komfort når vi drar av gårde. Mange av oss velger fire - og fem stjerners hoteller.

For å få den standarden, uten å svi av mange tusenlapper hver natt, reiser vi dit hotellene koster mindre. Vi flyr lengre enn for eksempel svenskene. Mange av oss drar til Asia.

- Noen bruker mer enn 900 kroner natta på hotellet, mange bruker mellom 700 og 900 kroner. De fleste bruker 500-700 kroner natta, sier Faller.

Flere ferier
Ifølge de nye tallene fra Finn, planlegger halvparten av oss å reise 1-2 ganger neste år, mens tre av ti nordmenn kommer til å reise tre eller flere ganger i 2014.

...MEN HER SPARER VI: Vi bruker mer penger på hotell, og mindre på fly. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
...MEN HER SPARER VI: Vi bruker mer penger på hotell, og mindre på fly. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi fyker av gårde, på langhelger og korte ferier. Mange av oss deler opp sommeren i mindre reiser. I tillegg til ferie i Norge unner vi oss en tur til utlandet, sier han. 

Billigfly
Ola Nordmann er samtidig prisbevisst. Ifølge Finn er det et markant oppsving i salget av flybilletter med lavprisfly, ikke minst til Øst-Europa.

Gdansk er for eksempel en by som kommer for fullt.

- Når vi flyr billigere, kan vi bo dyrere, sier Henrik Faller.

Også andre storbyer kan vente storinnrykk av nordmenn neste år. London og Barcelona beholder populariteten,  men kan vente sterk konkurranse fra USA.

- New York er kometen, alle vil dit, sier Faller. Nordmenns gode økonomi gjør at vi skiller oss ut som priviligerte.

NYE BYER: Lavprisfly til Øst-Europa, og destinasjoner som Gdansk, øker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NYE BYER: Lavprisfly til Øst-Europa, og destinasjoner som Gdansk, øker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Men helt upåvirket av økonomenes dystre spådommer er vi ikke.

- Mange sier at de vil være noe mer forsiktige med pengebruken i 2014, sier Faller.