TUNG OG RIK: Bare mørke ølsorter fikk være med i øltesten. Arkivfoto: John T. Pedersen / Dagbladet
TUNG OG RIK: Bare mørke ølsorter fikk være med i øltesten. Arkivfoto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Nordmenn går glipp av de interessante smakene om de bare velger lyst øl

Mørk og kompleks.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser.

I takt med den økende interessen for øl her til lands, har også de mørke øltypene gjort sitt inntog. Nordmenns attraksjon mot de lettereøltypene som pilsner, lys lager, IPA og til dels hveteøl utelukker ikke nødvendigvis interessen for mørk øl.

MENS DE FØRSTNEVNTE typene er leskende, lettdrikkelige og friske, er de mørkere øltypene tyngre, rikere og ofte mer maltpreget. Dette gjør at de egner seg godt til rik mat hvor de lyse øltypene faller igjennom. Det er også stor variasjon innenfor de forskjellige kategoriene, og det finnes stort sett varianter for enhver smak.

OM TESTEN Poengene er rent kvalitative og uavhengig av pris. «Value for money» er tatt hensyn til i terningkastene. Alle viner har en utgangsverdi på 50 poeng.Slik tolkes poengene:50 - 59: En uakseptabel vin. Dømt nord og ned.60 - 69: En under gjennomsnittlig vin med merkbare mangler.70 - 79: En middels vin på alle måter. Uten særpreg.80 - 89: God til meget god vin. Uten merkbare feil eller mangler.90 - 95: En fremragende vin av eksepsjonell kompleksitet og karakter.96 - 100: Ekstraordinær vin med alt som forventes av en klassisk vin i sitt slag.

MØRK ØL ER SOM REGEL overgjæret og har en aromatisk karakter. Den kan også ha varierende grad av maltsødme, og som regel en tydelig fruktighet. Overgjæret øl tilsettes en annen gjærtype, som navnet tilsier legger seg på toppen av mesken under gjæringen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn