KOLS-RAMMET: Berit Johnson (78) fikk kols etter å ha slitt med astma i flere år. Nå prøver hun å takle sykdommen uten beroligende medisiner og er takknemlig for hver dag. Foto: FRANK KARLSEN
KOLS-RAMMET: Berit Johnson (78) fikk kols etter å ha slitt med astma i flere år. Nå prøver hun å takle sykdommen uten beroligende medisiner og er takknemlig for hver dag. Foto: FRANK KARLSENVis mer

Nordmenn med kols får mer beroligende enn psykiatri-pasienter

Dette viser en fersk studie utført av forskere ved SINTEF og NTNU, publisert i International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Det var overraskende at det foreskrives så mye til en pasientgruppe med så høy snittalder, sier Thomas Halvorsen, forsker ved SINTEF, som sammen med Pål E. Martinussen, førsteamanuensis ved NTNU, står bak studien.

- Det er tidligere påvist at disse medikamentene kan påvirke lungefunksjonen negativt, fortsetter han.

- Problematisk

Studien inkluderte alle pasienter som har vært innlagt på sykehus med kols i løpet av 2009, over 5000 personer. Dette er altså de sykeste kols-pasientene.

Sju grep du kan ta før kols-en blir alvorlig Det aller viktigste er å unngå faktorer som gir betennelse i luftveiene — som å slutte å røyke og unngå forurensning på jobben eller i hjemmemiljø. Husk vaksinasjon mot influensa hver høst. 1 Nyere data viser at trening kan gjøre stor forskjell. 2 Lungekapasiteten kan du ikke trene opp, men systemet rundt kan trenes. Hjertet og musklene som sørger for aktivitet blir sterkere ved trening og oksygenet fra lungene utnyttes da mer effektivt. 3 Om det rundt lungene er sterkest mulig, har det også en positiv effekt på pusten- man får mindre åndenød ved anstrengelse. 4 Trening har også positiv effekt på angst og depresjon. 5 Kunnskap om sykdommen gir trygghet. 6 Pusteteknikker kan læres, og gjør en forskjell. 7 Medikamenter kan hjelpe i perioder du er tett og tung i pusten.

- Bruken av beroligende er problematisk. Det bekrefter hvor dårlig tid vi har med pasientene våre. Vi burde hatt mer tid til å kunne ta oss av pasientene og snakke med dem, bruke mer samtaleterapi. Ikke bare gå for den lette utveien og gi dem medisiner, sier Olav Kåre Refvem, overlege ved Glittre-klinikken.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn