Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn på hudkreft-toppen

Slik kan du sjekke deg selv.

PASSER PÅ: Nicolai Aasen (34), Mariann Johansen (39) og hunden Axel (3) nyter sommersola i St. Hanshaugenparken. Begge har smurt seg med solfaktor 20, og passer på å ikke være for lenge i sola om gangen.- Vi passer på å ikke bli solbrente. En bekjent av meg døde av melanom i fjor, så jeg er veldig bevisst på risikoen i sola, sier Aasen. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
PASSER PÅ: Nicolai Aasen (34), Mariann Johansen (39) og hunden Axel (3) nyter sommersola i St. Hanshaugenparken. Begge har smurt seg med solfaktor 20, og passer på å ikke være for lenge i sola om gangen.- Vi passer på å ikke bli solbrente. En bekjent av meg døde av melanom i fjor, så jeg er veldig bevisst på risikoen i sola, sier Aasen. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge er det landet i Europa med høyest forekomst av føflekkreft i forhold til folketallet, og på verdensbasis ligger vi på femteplass, sier forsker ved kreftregisteret, Trude Eid Robsahm.

I 2009 fikk 1413 nordmenn føflekkreft (malignt melanom), som er den mest alvorlige formen for hudkreft, ifølge tall som ble publisert i kreftregisterets rapport «Cancer in Norway» i forrige uke.

Fra forrige femårsperiode (2000-04) og til nå (2005-09), har forekomsten økt med 15 prosent for menn, og 9 prosent for kvinner. Det er aldersgruppen 50 år og oppover som har hatt høyest økning.

I tillegg ble 1588 nordmenn diagnostisert med plateepitalkreft, og man antar at det er langt flere enn hva som ble registrert som fikk basalcellekreft.

- Basalcellekreft er ikke inkludert her, men det er ca. 6 -7000 registrerte tilfeller av basalcellekreft i året. Men det faktiske antallet er nok langt høyere, fordi disse sykdomstilfellene ikke alltid meldes til Kreftregisteret, forklarer Robsahm.

Endrede solvaner Spesialistene Dagbladet har snakket med er alle enige i at økningen i føflekkreft skyldes nordmenns solvaner.

- Gjennom flere tiår har vi lagt til oss solvaner uten å ta forholdsregler for å tilpasse dette til vårt naturlige utgangspunkt, sier avdelingsdirektør og spesialist i hud- og veneriske sykdommer, Lisbeth Rustad ved Haukeland universitetssykehus.

Hudlege ved Hudklinikken, Jon Langeland, forklarer at det også skyldes at risikoen øker over tid.

- Det kan være snakk om lang tid mellom den solutløste DNA-skaden og framkomsten av et melanom. I tillegg er det først i løpet av de siste par årene man er blitt klar over at de langbølgede UV-strålene også kan ha en betydelig tilleggseffekt når det gjelden melanomrisiko.

Økt reiseaktivitet og solariebruk er bidrar også til den økte forekomsten.

- En viktig årsak er også at flere blir diagnostisert fordi flere oppsøker lege. Oppmerksomheten og informasjonen om hudkreft har økt, sier Rustad.

Flest i sør Forekomsten av føflekkreft i Norge er mer enn syvdoblet i løpet av de siste 50 åra, ifølge Robsahm, som er i ferd med å avslutte en trendstudie av føflekkreft i Norge.

FØFLEKKREFT:: Den mest alvorlige typen hudkreft. Ofte med fargevariasjon, og svarte partier som denne. Sol er den viktigste risikofaktoren for hudkreft. Foto: Kreftforeningen.
FØFLEKKREFT:: Den mest alvorlige typen hudkreft. Ofte med fargevariasjon, og svarte partier som denne. Sol er den viktigste risikofaktoren for hudkreft. Foto: Kreftforeningen. Vis mer

- Det er bare forekomsten av lungekreft hos kvinner som har økt mer enn dette. Forekomsten i Sør-Norge er dobbelt så høy som forekomsten i nord. Hvor på kroppen vi får føflekkreft gjenspeiles i kjønnsforskjellene i bade- og solmoten.

- I all hovedsak får vi føflekkreft på overkroppen, bena og i hode og ansikt. De fleste tilfellene hos begge kjønn, men kvinner har flere tilfeller på ben og armer enn menn. Menn kler av seg på overkroppen, mens kvinner eksponerer mindre av overkroppen men mer av bena når de bruker skjørt og kjole, sier hun.

Samtidig som forekomsten har økt, har antallet som fortsatt lever etter fem år økt.

- Tendensen er nok at folk er blitt flinkere til å passe, både seg selv og andre. Mange menn blir for eksempel sendt til sjekk av kone eller samboer, sier Langeland.

Følg med Diagnostisering av føflekkreft på et tidlig stadium er svært viktig.

- Overlevelsen er klart relatert til tykkelse av kreftsvulsten og hvor langt den vokser nedover i hudlagene. Derfor er det at det stilles flere diagnoser på et tidlig stadium en viktig årsak, sier Rustad.

Langeland mener det er viktig å være observant, og se på seg selv og sine nærmeste.

- Om det dukker opp en ny og tydelig flekk som er forskjellig fra de andre, eller at en allerede tilstedeværende føflekk ser annerledes ut enn før er det grunn til å sjekke nærmere. Melanomene er som regel mørke, men kan også være røde og opptre i «forkledning».


Ungdommen beskytter seg

Flere gutter tar pauser fra sola midt på dagen, og begge kjønn er flinke til å smøre seg med solfaktor.

Over 90 prosent av unge gutter og hele 96 prosent av jentene smører seg med solkrem, viser en undersøkelse utført av TNS Gallup for Kreftforeningen blant ungdom mellom 15 og 24 år.

Ny trend Generalsekretær i kreftforeningen, Anne Lise, Ryel, tror informasjon om viktigheten av å beskytte seg i sola de siste åra har hatt en effekt.

- Beskjeden om at man må unngå å bli solbrent og ikke overdrive solingen har nådd fram, og skapt en ny trend blant de unge. Vi vet at man tar med seg vanene fra man er yngre videre i livet, og det er gledelig at så mange unge er blitt flinke til å beskytte seg i sola.

50 prosent av guttene tar pauser fra sola midt på dagen, ifølge undersøkelsen. Flere har også blitt flinkere til å beskytte seg med klær.

- Jeg tror gutter er blitt mer opptatt av helse enn før, og det er mer legitimt å bruke solkrem og beskyttelse. Jeg håper dette er noe de unge fortsetter med videre, sier forsker i Kreftregisteret, Trude Eid Robsahm.

Solarium Tallene viser også at de som tar mye solarium er mye eksponert for sol og UV-stråling i løpet av året. De som tar kunstig sol, er også de som er mye ute i sola når den er sterkest, unngår å ta pause fra sola og som reiser mye på solferier.

- De som bruker solarium ønsker å ta seg bedre ut, og bli brune. Dermed er det ikke overraskende at det er en sammenheng mellom solarium og uforsiktighet i sola, sier Ryel.

MALIGNT MELANOM: Den farligste typen hudkreft. Av og til kan det være føflekker som har hevet deg, som denne. Foto: Kreftforeningen
MALIGNT MELANOM: Den farligste typen hudkreft. Av og til kan det være føflekker som har hevet deg, som denne. Foto: Kreftforeningen Vis mer