KJØPER SAUS: Nordmenn liker saus, men helst fra pose. Foto:  Mette Randem
KJØPER SAUS: Nordmenn liker saus, men helst fra pose. Foto: Mette RandemVis mer

Nordmenn skyr hjemmelaget saus

Salgstallene for ferdigsaus øker i Norge. Til tross for voksende interesse for hjemmelaget mat, tyder mye på at vi er redd for å sause det skikkelig til.

|||

Landets største ferdigsausprodusent Toro solgte saus for 1,033 milliarder kroner i Norge i fjor. Det er en økning på 8,8 prosent fra 2008 og første gang nordmenn kjøpte sauser for over én milliard kroner.

- Vi tror årsaken er at forbrukerne oftere tilbereder mat hjemme. Det kan ha sammenheng med finanskrisen, som blant annet førte til nedgang i restaurantbesøk, nedgang i hurtigmatsalg fra kiosk/bensinstasjoner og færre hotellovernattinger, sier informasjonssjef Geir Mikalsen i Toro til NTB.

Han tror matlaging er blitt mer populært i sin alminnelighet, blant annet inspirert av alle TV-programmene om mat, men sausen kjøper folk fortsatt i butikken.

Bare rør

På Gladmatskolens sausekurs freser, syder og koker det i panne og gryter. Det dufter av sjalottløk og urter, mens lyden av frenetisk visping vitner om deltakernes intense kamp for å forhindre at majones og bearnés skiller seg. Skulle det gå galt, er profesjonelle kokker på stedet for å lære dem triks for å redde sausen.

- Jeg er her fordi jeg syns det er veldig gøy å lage mat og jeg vil lære alle de små detaljene som gjør resultatet så mye bedre. Å se hvordan det skal gjøres skikkelig er noe helt annet enn å bla det opp i en kokebok, sier Ingrid Tyldum.

Commis Helene Gjesteland arbeider tålmodig og hardt for å få rett konsistens på bearnéssausen.

- Jeg syns det er fælt at så mange kjøper ferdig saus. Det er smaker så mye bedre når den er laget fra bunnen, og det er så mye enklere enn de fleste er klar over, sier hun.

Usikre på saus

I fjor gjennomført den danske ferdigmatprodusenten Knorr en undersøkelse der 75 prosent av de spurte sa at å lage saus fra bunnen av var den mest tungvinte delen av å lage middag. Årsakene som ble oppgitt var at folk enten ikke hadde lært å lage saus, eller så var årsaken at de ikke klarte å følge oppskriften eller få sausen til å smake godt. Deltakerne på sausekurset i Stavanger kjenner seg igjen.

De fleste koser seg med matlaging og bruker mye tid i helgene. Likevel blir det til at de kjøper sausen.

- Sausen er ofte prikken over i-en i et måltid, slår Geir Mikalsen i Toro fast.

Han mener ferdigsausprodusentene har tatt konsekvensen av dette, og derfor utvidet spekteret med variasjon i smak og konserveringsformer.

- Forbrukerne finner både dyre, eksklusive sauser og enkle, billige sauser. Forbrukerne kan kjøpe tradisjonelle tørre sauser som kokes med væske, eller våte sauser som bare skal varmes opp.

Mye tid

Kursdeltaker Petter Osmundsen innrømmer å ha kjøpt en ferdigsaus til middagen samme dag som han skulle på kurs.

- Det var en dyr, helt ferdig saus som bare skulle varmes opp. Jeg tenkte at jeg gjerne skulle ha kunnet laget den selv. Men det tar tid og planlegging å lage sånt på en arbeidsdag, sier han og rører i rødvinssjyen. Den inneholder en kraft som tar sju timer å forberede.

Nå planlegger han å lage god, hjemmelaget kraft i store kvanta og fryse ned. Bare å bruke det i stedet for buljongterninger vil heve kvaliteten på maten i framtiden.

Ingrid Tyldum takker skolekjøkkenundervisningen for at hun ble interessert i matlaging.

- Der lagde vi treretters måltider, alt fra bunnen av. Slik er det ikke lenger. Mine døtre åpner ferdigsaus i pose på skolekjøkkenet, sier hun.

(NTB)