VANSKELIG Å FÅ HJELP: Mona Johannessen har slitt med traumer etter 22. juli, men har møtt på problemer med å få hjelp. Mens hun søkte om psykolog, endte hun opp som fulltidssykemeldt i flere måneder. Foto: Jørn H. Moen/ Dagbladet
VANSKELIG Å FÅ HJELP: Mona Johannessen har slitt med traumer etter 22. juli, men har møtt på problemer med å få hjelp. Mens hun søkte om psykolog, endte hun opp som fulltidssykemeldt i flere måneder. Foto: Jørn H. Moen/ DagbladetVis mer

­

Nordmenn sliter med å få psykologhjelp. For Mona ble avslaget et slag i trynet

- Pasienter som sliter med psykiske lidelser blir dårligere mens de venter på hjelp av det offentlige, mener fastlege Kirsten Rokstad.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Takk og lov for at jeg er så sta og for at jeg hadde barna mine. Å måtte være der for dem, har hjulpet meg til å holde meg gående og til å kjempe.

En sommerdag i 2011 ble Mona Johannessens (39) verden brått lagt i grus, da hennes lillebror var blant de 69 som ble drept på Utøya.

I åra etter terrorangrepet har hun slitt med traumer. Men det var ikke før Johannessen ble fulltidssykemeldt og tok saken i egne hender, at hun til slutt fikk hjelpen hun trenger.

Utbredt i befolkningen

Psykiske lidelser har det siste tiåret vært den nest vanligste årsaken til sykemelding i Norge. Etter å ha ligget stabilt på 15 prosent i flere år, viser beregninger utført av Nav at hele 17 prosent av sykefraværet andre kvartal i år skyldtes psykiske lidelser. Ifølge Folkehelseinstituttet vil mellom én av fire og én av seks få en psykisk lidelse i løpet av et år, og angst, depresjon og rusbrukslidelser er blant de mest utbredte lidelsene. Instituttet rapporterer også om en bekymringsfull utvikling blant unge jenter.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn