VILNIUS: Av Baltikums hovedsteder er Tallinn og Vilnius de mest spennende og moderne, mener Dagbladets reiseekspert Torild Moland. Foto: COLOURBOX
VILNIUS: Av Baltikums hovedsteder er Tallinn og Vilnius de mest spennende og moderne, mener Dagbladets reiseekspert Torild Moland. Foto: COLOURBOXVis mer

Nordmenn som bor her, synes denne byen er «latterlig billig»

Du får full bevertning, limousin, spa for under 2000 kroner.

• Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

(Dagbladet): Planlegger du å overraske kjæresten med en ferie til neste år?

Det gjør Vegar. Han er 20 år, og har lyst til å ta med seg kjæresten på en ukes ferie når han er ferdig med førstegangstjenesten en gang i juni-juli 2013.

- Jeg er opptatt av at det ikke skal være så dyrt å reise dit, samt at det skal være gode muligheter for shopping og billig overnatting, skriver han i en e-post til Dagbladets reiseeksperter.

Han ønsker også at reisetida ikke skal være for lang, og at stedet er litt romantisk.

- Mulig dette er litt langt fram i tid, men vil gjerne ha noen tips, slik at vi kan bestille turen i god tid før vi drar, skriver Vegar.

Baltikum - Ingenting i veien med litt god planlegging - det gjør som regel ferien ganske mye billigere, sier Dagbladets reiseekspert og redaktør i Reiselyst, Torild Moland.

- På den tida av året er det jo deilig og varmt her i nord, og ingen storbyer er billigere enn de i øst, fortsetter hun.

Av Baltikums hovedsteder er Tallinn og Vilnius de mest spennende og moderne, mener Moland, som derfor anbefaler en av dem.

Hit er det også gode flyforbindelser med Norwegian og AirBaltikum, forteller hun.

«Latterlig billig» - Jeg velger meg Vilnius her. Vilnius er ifølge nordmenn som bor der «latterlig billig», hvor en helg med full bevertning, limousin, spa og barbesøk kommer på under 2000 kroner pr. person, sier Dagbladets reiseekspert.

Gamlebyen er kjempekoselig og på Unescos verdensarvliste, likevel er det mange moderne butikker, museer og restauranter, forteller Moland.

Besøk for eksempel det tankevekkende jødiske museet - www.jmuseum.lt, eller KGB-museet - www.genocid.lt, anbefaler hun videre.

Du finner også mange små, moderne gallerier her, og kirkene benyttes flittig til konserter og utstillinger. En tur i byparken og opp i Gedimiotårnet er obligatorisk, med 360 graders utsikt over byen.

Gamlebyen - Dere må bo i selve gamlebyen. Her er Mano Liza - www.hotelvilnius.lt - et lite og sjarmerende alternativ med dobbeltrom til rundt 500 kroner. Koselige Grybas House -www.grybashouse.com - fra 700 kroner er også veldig fint, anbefaler Moland.

Det kryr av restauranter i gamlebyen, og går du ned Pilies gate eller Vokieciu gate, finner du noe for enhver smak og lommebok.

Lokalkjente anbefaler gjerne uteservering på Zoe's i den ene enden av katedralplassen - crossovermeny, Sues indian raja - byens beste indiske, og Da Antonio - italiensk.

Prøv også Bistro 18 i Stickliu gate, en skjult perle til gode priser.

Spa-liv Kanskje dere vil ta en romantisk dag på spa sammen? Det skal i hvert fall ikke stå på tilbudet eller prisene.

- Spa Vilnius Dia (www.dia.spa-vilnius.lt) og Grozio instituas (www.sugihara.lt) tilbyr både dagpakker og enkeltbehandlinger, sier Moland.

Den beste shoppinggata er Gedimino pr. - Vilnius' Karl Johans gate, forteller hun. Her er kjente merker som Zara og Mango, mens området rundt Rådhusplassen har de dyrere merker, som Max Mara, Roberto Cavalli og Marc Jacobs.

- Etter et besøk her ble kanskje ikke helgeturen så billig likevel. Men det er også mange fine secondhandbutikker, sjekk området rundt Stickliu gate, sier Moland før hun runder av:

- Og ikke glem romantikken. Vilius er en grønn by, så ta en romantisk spasertur i en av byens mange grønne parker, som Vingis parkas.

Sentralt i St. Petersburg Neste spørsmål kommer fra Wenche. Hun ønsker tips til hoteller i St. Petersburg:

- Jeg har skjønt at det er viktig at man bor sentralt, skriver hun til Dagbladets reiseeksperter, og forteller at hun er på jakt etter noe som kanskje er litt utenom det vanlige.

REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland. Foto HANS ARNE VEDLOG
REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland. Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- St. Petersburg vil nok virke lettere tilgjengelig om man har et sentralt utgangspunkt, sier Dagbladets reiseekspert Torild Moland.

Rimelige rom Hun anbefaler for eksempel Tradition Hotel - www.traditionhotel.ru - som er et nytt og varmt boutiquehotell sentralt i den eldste bydelen, med kafeer, barer, restauranter og flere severdigheter i mer eller mindre umiddelbar nærhet.

Prisene er ikke noe å klage på; fra cirka 700 kroner pr. dobbeltrom. Et annet godt og rimelig alternativ Moland anbefaler, er Nouvelle Europe - www.mini-hotel.eu.

- Hotellet ser kanskje ikke så fristende ut fra utsiden, men bak den sovjetgrå fasaden er det et ganske stilig hotell. Herfra er det kort avstand til hovedgata Nevsky Prospekt, med shopping, spisesteder og uteliv, sier hun.

Vinterpalasset Eremitasjen - www.hermitagemuseum.org, med blant annet det kjente Vinterpalasset, er for mange den viktigste grunnen til at de reiser til St. Petersburg, forteller Dagbladets reiseekspert.

- Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, van Gogh og Picasso er bare noen av dem man finner signaturen til i samlingen, sier hun.

Våpen, verdifulle gullvarer, og ikke minst de russiske kronjuvelene er blant de svimlende tre millioner gjenstandene innenfor Eremitasjens mange vegger.

Her er det altså viktig å legge en plan for hvilke utstillinger man ønsker å se på forhånd. Med flere gruppebesøk samtidig kan det være trangt om plassen foran de mest populære verkene.

- For å bedre oppleve det vakre palasset i seg selv, kan man legge veien om noen av de mindre besøkte utstillingsrommene også, råder hun.

Shopping og gourmet Kunstverk, palass og kirker hører absolutt med i St. Petersburg, men ifølge Moland har storbyen også en «mykere» side med gode spisesteder og et levende uteliv.

Du finner det meste i eller ved hovedgata Nevsky Prospekt. I nr 56 ligger byens første kjøpesenter, Eliseeskiy - www.eliseevskiy.ru, som i dag er verdt å besøke for sin store og elegante mathall.

- Godbitene er ikke direkte billige, men det kan være en kjekk måte å teste det russiske kjøkkenet på før man begir seg ut i restaurantjungelen, sier hun.

Prøv for eksempel populære og atmosfærerike Teplo i Bolshaya Morskaya Ulitsa 35 - www.v-teple.ru. Denne siden er på russisk, men ved å klikke på lenken «cuisine», får du menyen på engelsk, forteller Moland.

- For feriens bedre middag kan Gastronom - www.gastronom.su, som jo navnet tilsier serverer måltider med et mer gastronomisk tilsnitt, være et bra alternativ, avslutter Dagbladets reiseekspert.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.