Antibiotikaresistente bakterier

Nordmenn tar med antibiotika­resistente bakterier hjem

Kan leve med dem i flere år.

BLIR MED HJEM: Antibiotikaresistente bakterier kan følge med hjem fra ferie i utlandet. Bildet viser antibiotikaresistente bakterier fra Veterinærinstituttet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BLIR MED HJEM: Antibiotikaresistente bakterier kan følge med hjem fra ferie i utlandet. Bildet viser antibiotikaresistente bakterier fra Veterinærinstituttet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nordmenn som har vært innlagt på sykehus i utlandet, risikerer å ta med antibiotikaresistente hjem og leve med dem i kroppen i flere år, ifølge en ny studie.

Forskere fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Vestre Viken sykehus og Akershus universitetssykehus har fulgt over 100 pasienter med urinveisinfeksjon forårsaket av resistente E. coli-bakterier, skriver Universitetet i Tromsø (UiT).

Pasientene hadde vært på relativt mange utenlandsreiser det foregående året.

Etter ett år var fortsatt halvparten av pasientene bærere av tarmbakterier, etter tre år var 15 prosent av pasientene fortsatt bærere.

– Det er særlig stor sjanse for å få med seg disse resistente bakteriene hvis man har vært innlagt på sykehus på det indiske subkontinent, sier en av forskerne som har jobbet med studien, Arnfinn Sundsfjord, seksjonsoverlege ved Nasjonal kompetansetjeneste for påvising av antibiotikaresistens.

Grunnen kan være at mange land er langt mindre strenge på bruk av antibiotika enn Norge.

I Europa og USA dør til sammen 60.000 mennesker årlig fordi bakterier som er blitt resistente mot antibiotika, fortsetter å formere seg til tross for at de blir utsatt for stoffet.

Pasientene som har fått påvist antibiotikaresistente bakterier må behandles med ekstra smittevern hver gang de kommer på sykehus flere år fram i tid. De må sørge for at de ikke smitter andre, kan bli nødt til å ligge på isolat og må spesialbehandles for at legene skal få bukt med de motstandsdyktige bakteriene.

(NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer