Antibiotikaresistente bakterier

Nordmenn tar med antibiotika­resistente bakterier hjem

Kan leve med dem i flere år.

BLIR MED HJEM: Antibiotikaresistente bakterier kan følge med hjem fra ferie i utlandet. Bildet viser antibiotikaresistente bakterier fra Veterinærinstituttet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BLIR MED HJEM: Antibiotikaresistente bakterier kan følge med hjem fra ferie i utlandet. Bildet viser antibiotikaresistente bakterier fra Veterinærinstituttet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nordmenn som har vært innlagt på sykehus i utlandet, risikerer å ta med antibiotikaresistente hjem og leve med dem i kroppen i flere år, ifølge en ny studie.

Forskere fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Vestre Viken sykehus og Akershus universitetssykehus har fulgt over 100 pasienter med urinveisinfeksjon forårsaket av resistente E. coli-bakterier, skriver Universitetet i Tromsø (UiT).

Pasientene hadde vært på relativt mange utenlandsreiser det foregående året.

Etter ett år var fortsatt halvparten av pasientene bærere av tarmbakterier, etter tre år var 15 prosent av pasientene fortsatt bærere.

– Det er særlig stor sjanse for å få med seg disse resistente bakteriene hvis man har vært innlagt på sykehus på det indiske subkontinent, sier en av forskerne som har jobbet med studien, Arnfinn Sundsfjord, seksjonsoverlege ved Nasjonal kompetansetjeneste for påvising av antibiotikaresistens.

Grunnen kan være at mange land er langt mindre strenge på bruk av antibiotika enn Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer