Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Nordmenns favorittviner er stappfulle av sukker

Vi vil visst ha det slik.

Åtte av de ti bestselgende rødvinene på Vinmonopolet inneholder mer enn ti gram sukker per liter. Dermed er de rene sukkerbomber sammenlignet med tradisjonell rødvin.

En analyse det franske laboratoriet Eurofins Analytics France har gjort på oppdrag for Dagens Næringsliv viser at nordmenn foretrekker svært sukkerholdig vin. En tradisjonelt laget rødvin, der sukkeret i druemosten omdannes til alkohol, bør ligge på rundt to gram sukker per liter for å kalles en tørr rødvin, ifølge Arne Ronold, Norges første Master of Wine. Til sammenligning inneholder åtte av de ti mestselgende vinene i Norge over ti gram sukker per liter.

Den søteste vinen blant polets bestselgere er El Copero. Den inneholder 18,2 gram sukker per liter og er spesiallaget for norske ganer.

- Det er veldig enkelt. Våre undersøkelser har konkludert med at nordmenn liker bløte og runde viner, og sukker hjelper til å oppnå denne følelsen. Utgaven av El Copero som vi selger i Norge har derfor mer sukker enn den vi selger i resten av verden, sier avtroppende sjef Diego Talavera i Bodegas Murviedro, som produserer vinen.

Terje Meling, tidligere produktsjef i Vinmonopolet, er også tydelig på hva som selges til nordmenn:

- Minst mulig motstand: Lav syre, lite tanniner og en følelse av sødme. Ikke nødvendigvis sukker i seg selv, men vinen må oppleves som bløt og søt, sier han.

(NTB)