FRISTENDE:I september kan du reise fra festival til festival og smake det beste Norge har å by på. Foto: DAGBLADET
FRISTENDE:I september kan du reise fra festival til festival og smake det beste Norge har å by på. Foto: DAGBLADETVis mer

Norge har høstet: Spis deg fra matfest til matfest

Krinalefse, tørrfisk, gatemat og øko-øl.

• Flere matsaker på db.no/mat
Sommeren er over, men er du glad i mat, er det lite som kan måle seg med september.

Akkurat nå høstes landets beste grønnsaker, nå starter skalldyrfesten, nå plukkes årets epler og butikkene fylles av lammekjøtt i verdensklasse.

I september holdes matfester i store deler av Norge

Noen er store og går over flere dager, andre er små. Felles er bønder i byen og tilgang til mat og drikke du ellers ikke så lett får tak i.

Det er bare å skjerpe appetitten.

Matstreif vokser I Oslo blir årets Matstreif (11-13. september) i regi av Innovasjon Norge større enn noensinne. «Bondens marked», en del av arrangementet, blir årets største, med nærmere 70 produsenter, mange av dem med økologiske varer.

I tillegg kommer et arrangementet Norsk drikkekultur og Barnas Matstreif.

 ANNE PÅ LANDET: Anne Gravingen og Bendik Romstad er blitt et kjent innslag i Oslos bybilde med sin brune Citroe'n fra 1975. for første gang blir det gatemat på Oslos størst matfest, Matstreif midt i september. Foto:SCANPIX
ANNE PÅ LANDET: Anne Gravingen og Bendik Romstad er blitt et kjent innslag i Oslos bybilde med sin brune Citroe'n fra 1975. for første gang blir det gatemat på Oslos størst matfest, Matstreif midt i september. Foto:SCANPIX Vis mer

Er du blitt glad i de fargerike matvognene til for eksempel Anne på landet, Go'Grilla Food Truck eller 4Gringos, er det bare å sette kursen mot Aker Brygge og Tjuvholmen.

Øl og mat I Bergen kommer det til å skumme friskt av glassene denne helga. 35 norske bryggerier er til stede på Norges største ølfestival, denne gang flyttet til Bergenhus Festning.

Her får du øl du sjelden ellers får anledning til å smake og foredrag om alt fra norsk gårsdøl til perfekte mat- og øl kombinasjoner.

Norges eneste økologiske bryggeri, Grim o Gryt, kommer også for å snakke om hvorfor de satser økologisk.

Til ølet kan du spise kjøtt, fisk, sjømat, frukt og grønt fra regionen. Parallelt med ølfestivalen går Bergen Matfest, Norges største lokalmatfestival.

Her er nok å velge mellom om du er kjøttelsker.

MAT FOR SMÅ:  Disse to koste seg med egenlaget pizza under et  Matstreif tidligere. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX
MAT FOR SMÅ: Disse to koste seg med egenlaget pizza under et Matstreif tidligere. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX Vis mer

Lokale leverandører rykker inn med både okse, gris, reinsdyr, kalkun, kylling, hjort, lam, geit og sau.

Lokal honning finner du fra en rekke produsenter, for eksempel fra Vossabia.

Krinalefse Er det lenge siden du har satt tennene i en lefse, kjenn din besøkelsestid denne helga.
  På festivalen tilbyr lefsegründer Nina Merete Eide lefser i en rekke varianter, blant annet tynnlefse fra Nordland, krinalefse fra Helgeland, mandelpotetlefse og søt konfektlefse, alle sammen håndkjevlet.

Lefser er blitt trendy, ikke traust.

Gjennom firmaet «Godt og Hjemmelaget», selger Eide lefser for tre millioner kroner årlig.

Frukt og laks Befinner du deg i Rogaland til helga og setter pris på laks og frukt, prøv Norsk Frukt- og laksefestival på Hjelmeland i Ryfylke.

Her møter du fruktdyrkere fra Ryfylke, tilsluttet Rogaland Fruktdyrkarlag. De lover gode kjøp og faglig hjelp.

LAKS:. Laks i alle varianter finner på matfestivalene i september. I Rogaland finner du en egen festival for laks og frukt. Foto:METTE MØLLER
LAKS:. Laks i alle varianter finner på matfestivalene i september. I Rogaland finner du en egen festival for laks og frukt. Foto:METTE MØLLER Vis mer

Finner du en sort du liker godt, kanskje du ender opp med ditt eget frukttre under armen.

Frukt får du også i Sauherad, når Norsk eplefest går av stabelen for tiende gang 26. september. Hvert fjerde eple som dyrkes for salg i Norge, kommer herfra.

Fruktnæringen åpner hager og gårdsutsalg, det blir salgsboder og smaksprøver.

Skulle det friste med en eplevandring, sett kursen mot Telemark.

18—20. september er det duket for «Midt i matfatet», en del av Hamar Mart'n. Matfestivalen ble arrangert for første gang i fjor med 120 utstillere og 10000 besøkende.

LEFSEFEST: I Bergen kan du smake en rekke typer lefse førstkommende helg. Foto: METTE MØLLER
LEFSEFEST: I Bergen kan du smake en rekke typer lefse førstkommende helg. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Festivalen går av stabelen i Vikingskipet. Her vil du finne både tradisjonell norsk mat og street food, øl fra mikrobryggerier og lokal akevitt-historie.

Du kan gå på sushi-skole, prøve deg som matforsker og se, lukte og ta på over 50 arter fra havet.

Fest i nord Mat fra havet blir det også i Tromsø når Smakfest, Nord-norsk matfestival går av stabelen samme helg (18-19.9). Festivalen i Tromsø
er den største i nord, med over 50 utstillere og over 50 000 besøkende.

Tromsø er også Norges nest største fiskevær, og allerede 14.9 kan du tjuvstarte festivalen med å lære deg å tilberede tørrfisk.

Utover i uka kan du gå på kurs om øl og mat, partering av lam og kunsten å lage pølser.

Mat i Østfold Allerede nå til helgen strømmer folk til gamlebyen i Fredrikstad for å smake mat fra Østfold. I fjor tok ca. 15 000 turen til Matfold.

Lyst til å smake hjort fra Trøgstad, saft fra Askim, gårdsis fra Eidsberg, crème brûlée fra Fredrikstad eller pattegris fra Skjeberg?

Lørdag 5. september finner du alt sammen i Fredrikstad.