TURISTØKNING:  Norge er nest best i verden på omdømme, viser en ny undersøkelse. Det kan bety flere turistkroner i kassen. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
TURISTØKNING: Norge er nest best i verden på omdømme, viser en ny undersøkelse. Det kan bety flere turistkroner i kassen. Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer

Norge har nest best omdømme i verden

Bare slått av Canada.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Norge ligger nest øverst på lista over landene med best omdømme i verden. Bare slått av Canada. Men vi slo svenskene. De ligger som nummer tre på den internasjonale lista.
 
Ferske tall Hvert år kommer det internasjonale konsulentfirmaet Reputation Institute med en vurderinger av hvilke land som har best rykte, basert på landets utvikling, livskvalitet og kvalitet på offentlige institusjoner.

Årets liste, som ble publisert i dag, har Norge som en nummer to.

I 2013 lå Sverige på andreplass på den prestisjetunge lista. Da lå Norge på femteplass.

NORGESTURISTER:  En gruppe turister studerer skulpturene ved Monolitten i Vigelandsparken i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
NORGESTURISTER: En gruppe turister studerer skulpturene ved Monolitten i Vigelandsparken i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

Både Norge, Danmark, Sverige og Finland er med på årets topp til liste. Sveits har tidligere ligget høyt på lista, men er i år slått av Norge, Sverige og Canada.

Det er sju nordeuropeiske land på årets ti-på-topp-liste. I tillegg til Australia og New Zealand og Canada.
 

Tiltalende Undersøkelsen er foretatt gjennom  48 000 intervjuer i 55 land. Kriteriene er effektive myndigheter, attraktivt miljø og høyt utviklet økonomi. Landene som ligger på topplista, scorer høyest på alle disse tre kriteriene.

Det internasjonale firmaet Reputation Institute er basert i København og New York.  Firmaet har laget  omdømmeundersøkelser hvert år siden 2010.

 FROGNERPARKEN:  Ivrige turister lar seg ikke stoppe av litt regn. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
FROGNERPARKEN: Ivrige turister lar seg ikke stoppe av litt regn. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer

Når folk oppfatter et land positivt basert på egen og andres erfaring, betyr det økning i turistinntekter, sier Fernando Prado, direktør i Reputation Institute.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fordi et lands omdømme avgjør hvor villige folk er til å besøke det landet, skriver Prado i en pressemelding.

Flere kåringer Kåringen fra Reputation Institute føyer seg inn i rekken av andre tilsvarende kåringer og undersøkelser hvor Norge og de andre nordiske landene kommer høyt på listene, sier Audun Pettersen, ansvarlig for reiselivsutvikling i Innovasjon Norge.

Utlendinger har som oftest et vagt, men positivt inntrykk av Norge. Norge blir ofte assosiert med natur, fjorder, men også som et sterkt samfunn som er relativt åpent, sier Audun Pettersen, ansvarlig for reiselivsutvikling i Innovasjon Norge.

- Vi vet at omtale i internasjonale medier vekker interesse for å reise og gjør oss enda mer synlig i den harde internasjonale reiselivskonkurransen, sier Pettersen. 

Hele lista over hvilke land i verden som har best omdømme ble offentliggjort onsdag.