HOLMENKOLLEN Rekreasjonsmuligheter er en av kriteriene på verdens beste by å bo i. Nær tilgang på verdensmestere på ski, er derimot ikke nevnt. 
Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
HOLMENKOLLEN Rekreasjonsmuligheter er en av kriteriene på verdens beste by å bo i. Nær tilgang på verdensmestere på ski, er derimot ikke nevnt. Foto: Kyrre Lien / NTB ScanpixVis mer

Norge knust av nabolandene i ny kåring

Her er verdens beste byer å bo i.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

Musikverein i Wien:  Bygget sto ferdig i 1867 og er tegnet av dansken Theophil Hansen. Her blir nyttårskonsertene framført.

Foto: Geir Bølstad
Musikverein i Wien: Bygget sto ferdig i 1867 og er tegnet av dansken Theophil Hansen. Her blir nyttårskonsertene framført. Foto: Geir Bølstad Vis mer

(Dagbladet): Norge er vant til å komme godt ut på internasjonale rankinger. FNs Human development index har vi toppet flere år på rad. Men på byplan skårer vi ikke like bra.

ANDREPLASS Zurich i februar. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix
ANDREPLASS Zurich i februar. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Wien troner øverst på rankingen over de beste byene å bo i, som blant annet måler politisk stabilitet, kriminalitet, miljø, helse, rekreasjonsmuligheter, åpenhet, økonomiske forhold og tilgjengelighet av internasjonale skoler.

Flere tyske byer
På andreplass kommer Zurich i Sveits og på tredje Auckland i New Zealand. Munchen er på tredjeplass og kanadiske Vancouver på femte. Europeiske byer kommer på åtte av de ti øverste plassene, og Tyskland har tre på topp ti: Nevnte Munchen, Dusseldorf og Hamburg. Berlin er også på topp 20.

For firmaer
Mercer lager undersøkelsen for å hjelpe internasjonale selskaper og andre arbeidsgivere å finne ut hvor mye økonomisk kompensasjon arbeidstakerne bør få for å flytte til ulike byer.

København best i Norden
Nordens beste by å bo i ifølge undersøkelsen, er København, som kommer på niendeplass. Stockholm er på nittende. Og Oslo deler 31. plassen med Helsinki.

Verst i Bagdad
Bagdad kommer på siste plass av de 221 byene som er vurdert, før Khartoum i Sudan og Port au Prince på Haiti. Oslo er den eneste norske byen på lista.

De ti beste byene:
1. Wien, Østerrike
2. Zurich, Sveits
3. Auckland, New Zealand
4. Munchen, Tyskland
5. Vancouver, Kanada
6. Dusseldorf, Tyskland
7. Frankfurt, Tyskland
8. Geneve, Sveits
9. København, Danmark
10. Sydney, Australia