Norges beste mat langs veien

Vinneren av Ganefart 2010 ble Gloppen Hotell. Utdelingen skjedde under første dag av Mat og Reiseliv på Voss.

BEST I NORGE Glade prisvinnere, kokk Preben Moen og Kjøkkensjef Bodil Fjellestad fra Gloppen Hotell. Foto: Ole C. H. thomassen
BEST I NORGE Glade prisvinnere, kokk Preben Moen og Kjøkkensjef Bodil Fjellestad fra Gloppen Hotell. Foto: Ole C. H. thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
HJORTEFILET: Slik serveres det hjort i Gloppen.
HJORTEFILET: Slik serveres det hjort i Gloppen. Vis mer
HJORT: På Gloppen Hotell kan du spise godt  under en vakker hjort.
HJORT: På Gloppen Hotell kan du spise godt under en vakker hjort. Vis mer

FAKTA

Ganefart kårer Norges beste spisested langs veien.
Ganefart er et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet, Norges Bygdekvinnelag og Innovasjon Norge.
Arrangeres annethvert år, første gang i 2006.
Det beste spisestedet skal kåres, først regionalt og så for hele landet.
Spisesteder langs landevei eller sjøvei som kan delta.
I Ganefart 2010 var det 207 påmeldte som sloss om de åtte finaleplassene.

FINALISTENE GANEFART 2010

Birk Husky, finalisten fra Finnmark og Troms, er nemlig av det eksotiske slaget som serverer lokal mat i lavvo eller langhus. 

Her er det Pasvikørret, kongekrabbe og rein som står på menyen, - og multer selvfølgelig. Hva med tørket reinsdyrhjerte på pestosalat eller brunbjørn til forrett?

Storjord Hotel øverst i Saltdalen representerer Nordland. Stedet er sesongåpent fra mai til oktober.

Kongsvold Fjellstue representerer Trønderlagsfylkene, Møre og Romsdal. Stedet på Dovre har røtter tilbake til pilegrimsvandringene. Mest eksotisk er moskuscarpaccio, men her serveres alt som kan høstes av fjellets vilt og vekster.

Gloppen Hotell ble regionvinneren fra Hordaland og Sogn. Det hvite hotellet, med historie tilbake til 1829, byr på lokalprodusert mat. Tanken på å spise hjort som har levd i terrenget rundt Sandane i Nordfjord er nok til å ønske seg dit.

Sogndalstrand Kulturhotell representerer Agderfylkene og Rogaland i finalen. Her er alt fredet, det meste er gammelt, bortsett fra maten som er fersk, lokal og svært god. En av de gode avstikkerne langs kysten. Her får en breiflabb av aller bestes sort og annet godt fra havet.

Kjøkken Kroken i Hemsedal representerer Buskerud, Vestfold og Telemark. Lokale råvarer og lokale produsenter setter sitt preg på menyen.

Oldemors Karjol ble regionvinneren fra Hedemark og Oppland. Stedet midt i et veikryss, i en sving på Jevnaker, kan trolig stå som eksempel for utrykket «skinnet bedrar». Stedets ytre er nok ikke det som får veifarende til å stoppe, her er det et godt rykte og maten som teller.

Marchè Restaurants avdeling på Kløfta er unntaket som bekrefter regelen, om at de små er best - eller at Akershus og Østfold skiller seg ut. At kjeden har vært et friskt og sunt pust blant norske veikroer, men det er overraskende å finne en representant for en større kjede i finalen.

||| VOSS (Dagbladet): -Helt fantastisk, Bodil Fjellestad er kjøkkensjef på Gloppen Hotell.
Sammen med kokk Preben Moen har de nettopp tatt i mot den gjeve prisen som Ganefartvinnere 2010.
Penger og ikke minst diplom og heder følger med. I to år kan hotellet nå skryte av at de er det beste spisested langs norske veier og fjorder.  
 Kjøkkensjefener fra Gloppen, men har jobba i Oslo, på Lofoten Fiskerestaurant, og i Bergen, på spisekroken før hun vendte tilbake til hjemstedet og jobben på Gloppen Hotell.
Hotellet var regionvinner og finalist også ved siste Ganefartkåring, men nådde ikke opp den gangen.
Da hadde vi knapt hørt om Ganefart. Finaleplassen den gangen ble en inspirasjon til å strekke seg enda et hakk videre.

Beinhardt
- Vi har jobbet beinhardt med lokal mat og føler nå at vi har mye å by på, fortsetter Bodil Fjellstad.
- Med etablering av eget produksjonskjøkken, Fjordameny, har det tatt skikkelig av.
Vi får inn hel slakt direkte fra bøndene og jegerne og har avtale med veterinær som kommer og kontrollerer kjøttet hos oss.
Med  adressen til alle dyra, forteller kjøkkensjefen.
-Vi partere de hele skrottene, mørner kjøttet sjøl, lager pølse, hjortekarabonader, pålegg eg eget frokostbacon. Pinnekjøttet lager vi sjøl og tørker i eget stabbur fra 1829., hotellets eldste bygning.
  
Julemat
Greit å vite at om du har spist noe du liker på Gloppen Hotell så er det mulig å handle med seg noe av godsakene med seg hjem.
All julematen lager vi sjøl, både til hotellet og til butikker i vårt område.
Coop-Vest har kjøpt seg inn i selskapet, noe som gjør at du også får mange av Gloppens delikatesser på butikken.
 Det vi får fra bøndene betaler vi noen kroner mer enn de ellers ville få og bøndene får navnet sitt på menyen.
Når vi står og forteller om menyen kan vi peke på gården hvor kjøttet kommer fra.
Dette er kjekt for hele Gloppen ilkke bare for hotellet.
- Nå har de åpna champagnen i Gloppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer