GODKJENT: Storøyodden i Bærum kan heise det blå flagget i sommer som viser at det har rent vann og ren strand. Foto: Bærum kommune
GODKJENT: Storøyodden i Bærum kan heise det blå flagget i sommer som viser at det har rent vann og ren strand. Foto: Bærum kommuneVis mer

Norges beste strender

Her er de fem beste strendene i Norge.

Fem strender i Norge kan fra 5. juni sette opp et blått flagg.

De har rent badevann, rene strender og de beste tilbudene for småbarnsfamilier og andre badegjester.

Det er den internasjonale miljøorganisasjonen FEE som har kåret disse fem strendene til Norges beste badeplasser.

De fem utvalgte er Storøyodden i Bærum, Vollen, Hvalstrand, Sjørstrand (alle i Asker) og Bystranda i Kristiansand.

Stem fram din favorittstrand

Verdens 10 beste strender er også kåret nylig, Men det finnes vel andre flotte strender i Norge?

Klikk.no skal kåre Norges flotteste strand, og til det trenger vi din hjelp.

Tips oss i kommentarfeltet under og send oss gjerne et bilde av din favorittstrand.

Skriv også hvorfor stranden er landets flotteste.

Les også: Test av solkrem

Strenge krav

- Det skal mye til for å komme gjennom nåløyet for å bli godkjent, forteller Blått Flagg-koordinator Marit Kjellesvik i organisasjonen FEE- Norge.

Det stilles strenge krav til vannkvalitet, sikkerhet, service og miljø. Strendene må være rene og uten søppel, ha rent badevann, gode fasiliteter som livredningsutstyr og førstehjelpsutstyr, rene og pene handikaptoaletter og nødtelefon.

- Vi tror vi har rene strender og rent badevann i Norge, men det er mange flere strender som søker om å få bli sertifisert, men som ikke har rent nok badevann, sier Marit Kjellesvik. Alle søkere vurderes av en norsk jury som sender sin innstilling til en internasjonal jury.

Den internasjonale juryen drar også rundt i Europa for å ta stikkprøver etter at badestrendene er Blått flagg-godkjent.

Hva betyr blått flagg for oss?

- For badegjestene betyr det blå flagget at de kan være sikre på at badevannet er rent, stranda er fin og at kommunen har gjort en ekstra innsats i forhold til sikkerhet og miljø, sier Blått flagg-koordinator Marit Kjellesvik.

Hun sier mange flere norske kommuner jobber hardt for at nettopp deres strender skal bli godkjent. Bare tre har klart det i år.

Rådgiver Ingeborg Fønstelien i Asker kommune er glad for oppmerksomheten badestrendene får gjennom Blått flagg.

- Asker kommunes strender er våre viktigste rekreasjonsområder, og med blått flagg har vi rettet søkelyset mot miljø og ressursforvaltning på strendene. Vi håper badegjestene opplever stranden som enda mer innbydende og attraktive med blått flagg, sier hun.

Din favorittstrand?

Det finnes selvsagt svært ulike oppfatninger om hva som er de flotteste strendene. Vil har likevel tatt med noen tips fra ekspertene:

Redaktør Helge Baardseth i Vagabond, Norges største reiseblad, sier folk vil ha svært ulikt syn på hvilken strand som er Norges flotteste, og hva som gjør en strand bra.

- Jeg synes personlig at det ikke er så stas med en stor strand. Jeg foretrekker mindre, små strender og helst med noe mer å se på rundt enn bare en strand. Strendene i Selje i Nordfjord med fantastiske øyer rundt og et kloster er en av mine favoritter, sier Baardseth.

For kaldt vann

Han påpeker at ulempen med mange av de flotte strendene i Nord-Norge er at vannet er så kaldt.

Skal man kåre Norges flotteste strand, bør det være godt nok vann til at man kan bade behagelig, mener reiselivsredaktøren.

Selv lengter han etter norske svaberg når han besøker strender i utlandet.

Hamresanden i Kristiansand, strendene ved Slettnes Fyr i Finnmark og strendene på Kirkøy ved Hvaler er andre favoritter.

Les også:

Verdens 10 beste strender

Finn din paradisøy

Dette er sommerens hytteperler

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.