Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norges beste vinkelner er Dagbladets nye vinanmelder

- Vil fjerne snobbefaktoren mange forbinder med vin.

PRISBELØNT: Dagbladets nye vinanmelder Robert Lie har erfaring fra noen av Oslos mest anerkjente restauranter. I tillegg har han vunnet både NM, EM og nordisk mesterskap for vinkelnere. Foto: NINA HANSEN
PRISBELØNT: Dagbladets nye vinanmelder Robert Lie har erfaring fra noen av Oslos mest anerkjente restauranter. I tillegg har han vunnet både NM, EM og nordisk mesterskap for vinkelnere. Foto: NINA HANSEN Vis mer

(Dagbladet): Den prisbelønnede vinkelneren Robert Lie er aller mest opptatt av å gjøre vin lettfattelig for folk flest når han nå tar fatt på jobben som Dagbladets nye vinanmelder.

- Jeg vil prøve å formidle vin på en forståelig måte, samtidig som jeg beholder den faglige integriteten, sier Lie.

- I tillegg vil jeg prøve å få bort litt av snobbefaktoren som mange forbinder med vin. Det er kanskje en del ord og uttrykk mange ikke forstår, fortsetter han.

Lang fartstid Dagbladets nye vinskribent har lang fartstid i bransjen.

Da han var 17 år gammel, begynte han som servitørlærling på den velrenommerte restauranten Det blå kjøkken på Solli plass i Oslo. To år seinere tok han fagbrev.

At det var nettopp vinkelner han skulle bli, var imidlertid helt tilfeldig.

- Jeg hadde ikke noe forhold til vin i oppveksten.

Men vi hadde et fag om vin på Oslo kokk- og stuertskole, og da jeg var servitørlærling, var det mye fokus på vin. Siden har det bare fortsatt, sier han.

Norgesmester fire ganger Etter at Robert tok vinkelnerkurs på Gastronomisk Institutt i Stavanger, har han vunnet NM for vinkelnere hele fire ganger.

ROBERT LIE: Dagbladets nye vinanmelder sier han vil prøve å få bort litt av snobbefaktoren som mange forbinder med vin. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets nye vinanmelder sier han vil prøve å få bort litt av snobbefaktoren som mange forbinder med vin. Foto: NINA HANSEN Vis mer

I tillegg har han gått helt til topps i nordisk mesterskap, og er den eneste nordmannen som har vunnet EM noensinne.

- Jeg har vært målbevisst og strukturert i forhold til hva jeg har ønsket å gjøre. Jeg har lest ganske mye i perioder, sier han.

Imponerende CV CV-en er prydet med erfaring fra noen av landets mest anerkjente restauranter.

Robert var med å åpne Restaurant Oscarsgate i 2005, en av Oslos gastronomiske høyborger med én stjerne i Michelin-guiden.

I tillegg har han jobbet på Terje Ness-restauranten Oro, vært vinansvarlig på Michelin-restaurantene Statholdergaarden og Bagatelle og jobbet på restauranten The Square i London, som har to stjerner i Michelinguiden.

I 2009 begynte han som vinansvarlig og daglig leder på Grefsenkollen restaurant.

- Hva kjennetegner en god vin for deg?

Svak for burgunder - En god vin kjennetegnes av balanse mellom de ulike elementene. Det er viktig at alt harmonerer, at syre, fylde, alkohol, frukt og tanniner passer opp mot hverandre. I tillegg er jeg opptatt av kvalitet kontra pris. En god vin trenger ikke nødvendigvis være dyr, men prisen må kunne forsvares, sier Robert, som ikke legger skjul på at han personlig er særlig svak for viner fra Burgund-området i Frankrike.

- Som vinkelner må du selvsagt ha bredde i utvalget du anbefaler fra, og bedømme all vin likt, men jeg har jo noen personlige favoritter også.

- Tidligere har jeg jobbet i et par måneder under innhøstingen på en vingård i Burgund, så jeg er veldig glad i både hvite og røde burgundere.

Les Robert Lies første vinanmeldelse i dagens Dagbladet.

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media