Norges flotteste villa ligger i Asker

Villa Varner vinner priser og vekker oppsikt over hele verden.

ET MODERNE SMYKKE: Prisbelønte V-House tegnet av Space Group er delvis nedgravd i bakken og følger konturene i terrenget. Til venstre ligger kjøkkenavdelingen og til høyre en kombinert stue og bibliotek. Firkantfeltet under kjøkkenvinduet rommer en japansk hage.  Foto: Jeroen Musch
ET MODERNE SMYKKE: Prisbelønte V-House tegnet av Space Group er delvis nedgravd i bakken og følger konturene i terrenget. Til venstre ligger kjøkkenavdelingen og til høyre en kombinert stue og bibliotek. Firkantfeltet under kjøkkenvinduet rommer en japansk hage. Foto: Jeroen Musch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Avansert arkitektur har ofte en særegen utstråling og kraft som tradisjonell byggekunst sjelden har, ikke minst når man lykkes med å knytte boligen kompromissløst til landskapet på tomta, det være seg ved sjøen eller på fjellet.

Se bare på denne utrolige utsikts-sjøhytta i Østfold og Kvitfjell-hytta som omhyggelig følger kotene i det bratte terrenget.

Den gjeveste prisen Denne boligen tegnet til forretningsmannen Joakim Varner fra 2003 ble nylig kåret som en vinnerne av Houens Fonds Diplom for 2012, landets gjeveste arkitekturpris, som ikke vært delt ut siden 2008.

ET MODERNE SMYKKE: Prisbelønte V-House av Space Group er delvis nedgravd i bakken og følger konturene i terrenget. Til venstre ligger kjøkkenavdelingen og til høyre en kombinert stue/bibliotek. Firkantfeltet under kjøkkenvinduet rommer en japansk hage. Foto:  Jeroen Musch
ET MODERNE SMYKKE: Prisbelønte V-House av Space Group er delvis nedgravd i bakken og følger konturene i terrenget. Til venstre ligger kjøkkenavdelingen og til høyre en kombinert stue/bibliotek. Firkantfeltet under kjøkkenvinduet rommer en japansk hage. Foto: Jeroen Musch Vis mer

- Disse prisene er svært sjeldne og henger veldig høyt, sa kulturminister Anniken Huitfeldt da hun overrakte hederen til det Oslo-baserte arkitektfirmaet Space Group.

- Houens Fonds Diplom 2012 representerer de fremste arkitektur-uttrykkene vi har i Norge i dag, og skal være visjoner på samfunnets vegne, la ministeren til, ifølge Aftenposten.

Noe ganske annet - Villa Varner er tegnet for en klient som ville ha noe annet enn en konvensjonell bolig. Brukerne ønsket et hus som ville prege livet deres og skape mulighet for en annerledes livsstil i nær kontakt mellom ute og inne, heter det i begrunnelsen fra juryen bak pristildelingen til V-House.

I samspill med naturen Inngangen til huset er på toppen av boligen, og herfra kan du se de to oppsiktsvekkende glassvolumene som gir villaen en unik profil.

GLASS, GLASS, GLASS:Med glass over flere nivåer åpner huset seg mot utsikten.  Foto: Jeroen Musch
GLASS, GLASS, GLASS:Med glass over flere nivåer åpner huset seg mot utsikten. Foto: Jeroen Musch Vis mer

På grunn av det bratte terrenget fikk den to plattformer. Underetasjen, som er gravd inn i bakken, er rettet mot utsikten i nord.

Over dette nivået ligger blant annet stua med en stor peis med glass i bakveggen. Det betyr at man kan se gjennom og forbi ilden og ut mot fjorden og horisonten.

Kjøkken i særklasse Det store kjøkkenet ligger i det som kalles inngangsvolumet. Her slippes dagslyset inn blant annet mellom åpne hyller. De høye trærne utfor står som en vegg og skjermer huset mot innsyn.

ET HØYDEPUNKT: Fra øverste terrengnivå åpner huset seg mot utsikten. Ifølge juryen for Houens Fonds Diplom 2012 har huset en svært elegant og presis detaljering. Foto: Jeroen Musch
ET HØYDEPUNKT: Fra øverste terrengnivå åpner huset seg mot utsikten. Ifølge juryen for Houens Fonds Diplom 2012 har huset en svært elegant og presis detaljering. Foto: Jeroen Musch Vis mer

En rettløpstrapp fører ned til underetasjen. Oppholdsarealet har glass til alle kanter, og landskapet og fjorden blir derfor en naturlig del av dagliglivet til eierne.

Titan og edle tresorter Materialene som er brukt i denne boligen på 550 kvadratmeter, forteller også sitt. Her veksler det mellom betong, stål, glass, epoksy, sedertre, valnøtt, flammebjørk, eik, skinn, titan, travertin og brasiliansk skifer - og ikke minst glass i et enormt omfang.

Betonggulvene er innsatt med epoksy for å få sin helt spesielle skinnende, glatte overflate.

Et hus tilpasset tomta og sola - For å gå mest mulig i ett med naturen og ikke være prangende, er dette huset for en stor del bygget inn i bakken, sier arkitektpartner Adam Kurdahl i Space Group til Bonytt.no.

FRAMTIDSINTERIØRER: Space Group har laget rom som juryen for Houens Fonds Diplom 2012 betegner som scener for det moderne liv.  Foto: Jeroen Musch
FRAMTIDSINTERIØRER: Space Group har laget rom som juryen for Houens Fonds Diplom 2012 betegner som scener for det moderne liv. Foto: Jeroen Musch Vis mer

I tillegg trapper bygningen seg av nedover i terrenget, og interiørene er tilpasset solas gang i løpet av dagen.

Visjonært - Dette bygget representerer betydelig nytenking. Det gir en romopplevelse på et høyt arkitektonisk nivå og tilfører arkitekturdebatten nye perspektiver, konkluderte bedømmelseskomiteen for Houens Fonds Diplom 2012.

V-House ble i 2005 hedret både med European Design Steel Award og Norsk stålkonstruksjonspris.

Les også:  Se det geniale hytte utekjøkkenet
Den råeste hytta vi har sett
Nå kommer de kule mini-hyttene
Bygde seg drømmesauna midt i skogen

KULT I MØRKET: I skumringen lyser V-House som en lampe.  Foto: Jeroen Musch
KULT I MØRKET: I skumringen lyser V-House som en lampe. Foto: Jeroen Musch Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

EN UNIK LØSNING: Den kombinerte stua/biblioteket er et rom du sjelden ser maken til.  Foto: Jeroen Musch
EN UNIK LØSNING: Den kombinerte stua/biblioteket er et rom du sjelden ser maken til. Foto: Jeroen Musch Vis mer
KONTAKT MED LANDSKAPET: Med hovedstue og oppholdsrom med glass til alle kanter går interiørene i ett med naturen utenfor.  Foto: Jeroen Musch
KONTAKT MED LANDSKAPET: Med hovedstue og oppholdsrom med glass til alle kanter går interiørene i ett med naturen utenfor. Foto: Jeroen Musch Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer