EL-REVOLUSJON? Tesla Model S har ifølge mange revolusjonert bilindustrien. Men kan den råsterke el-bilen bli Årets Bil? Foto: Stein Inge Stølen / Autofil
EL-REVOLUSJON? Tesla Model S har ifølge mange revolusjonert bilindustrien. Men kan den råsterke el-bilen bli Årets Bil? Foto: Stein Inge Stølen / AutofilVis mer

Norges viktigste bilkåring: Hvem av disse blir ÅRETS BIL 2014?

2013 har vært full av spennende nybil-lanseringer. En av dem skal kåres til Årets Bil 2014. Blir det en elbil? En SUV? Eller kanskje en som går på hydrogen?

Les mer om Årets Bil her.
Her kan du stemme!

Dagbladet har gjennom en årrekke gjort Årets Bil-kåringen til en tradisjon.

I samarbeid med Autofil og Din Side fortsetter tradisjonen i aller beste velgående.

Nissan Note
Nissan Note Vis mer

Juryen har nominert ut 30 av de mest spennende nylanseringene i 2013. En av dem skal etter nøye gjennomgang, testkjøringer og vurderinger hedres med tittetel Årets Bil 2014 senere i høst.

Enorm bredde Kandidatene forteller at det er enorm bredde i det norske bilmarkedet.

Her finner du både sportsbiler, småbiler, familiebiler og SUV'er med tradisjonelle drivlinjer, men også rene miljøorienterte biler i form av rene elbiler, hybrider og også en spennende hydrogen-variant.

Alle de nominerte bilene vil bli nærmere presentert i Dagbladets papirutgave de kommende tirsdagene.

Skoda Rapid
Skoda Rapid Vis mer

Du kan selvsagt også følge konkurransen og presentasjonen av kandidatene på dagbladet.no og hos våre samarbeidspartnere Autofil.no og Dinside.no/motor.

Og - du kan selv være med på å påvirke juryens valg ved å delta i leseravstemmingen.

Nissan Note Nissan vil igjen å være med på notene. Denne gangen med en mye mer spennende og praktisk bil enn den forrige, som ble aldri noen stor suksess.

Med Safety Shield - altså et sikkerhetsskjold - kan den by på linjeskiftvarlser, blindsonevarsler og et kamera bak som hele tiden blir holdt rent ved hjelp av en vifte og spylerdyse. I tillegg har den 360 graders kamera, som den første i småbilklassen.

Toyota Auris Touring Sports Hybrid
Toyota Auris Touring Sports Hybrid Vis mer

Pris fra 164 000 kroner

Skoda Rapid Rapid ligger hakket under Octavia i størrelse, men aldri har du fått mer plass for pengene. Kombiutgaven Spaceback er Skodas første bil i kompaktklassen, og har et friskt design som skal lokke yngre kjøpere.

Den er 18 cm kortere enn sedanen, men byr på hele 415 liters bagasjerom. Det er 35 liter mer enn Golf.

Pris fra 199 900 kroner

Toyota Auris Touring Sports Hybrid Her er verdens første hybrid-stasjonsvogn. Teknikken er kjent fra Prius med et CO2-utslipp på lave 85 g/km, men nyter du godt av et moderne design og gode plassforhold.

Mazda 6
Mazda 6 Vis mer

Selv med stor batteripakke innabords, er det likevel plass til 530 liter i bagasjerommet. Touring Sport Hybrid er også Toyotas første billig-hybrid som kan trekke en liten tilhenger. Dog bare 345 kilo.

Pris fra 266 000 kroner
 
Mazda 6 Mazdas nye sekser er blitt en svært så sporty variant i familiebilmarkedet.

Med sin Skyactive-teknologi, som handler om både mindre vekt og  lavere forbruk, er den virkelig blitt en konge: Nye Mazda 6 er slanket hele 70 kilo fra forrige modell, og med en 2,2-liters diesel på 150 hester er forbruket nede i 0,44 l/mil og med et CO2-utslipp på 116 g/km. Prisen for sedan og stasjonsvogn den samme.

Pris fra 325 300 kroner

Subaru Forester Fjerde generasjon Forester er blitt mer voksen og har lagt på seg 3,5 cm i lengden, 2 cm i bredden og 1,5 cm i høyden.

Subaru Forester
Subaru Forester Vis mer

Mer plass, mer utstyr og mer praktisk er stikkordene, sammen med de tidligere gode fortrinnene: Permanent firehjulstrekk og en behagelig boxer-diesel, som gjør den lettkjørt, men likevel robust. En ekte Folke-SUV!

Pris fra 390 200 kroner

Opel Adam Opel har gjort et spennende steg inn i småbil-klassen som har vært dominert av Fiat 500, VW Up! og trillingene Peugeot 107, Toyota Aygo, Citroën C1.  Lille Adam har alt som skal til.

Den  har særpreg, er sporty å kjøre og finnes i et hav av farge- og utstyrsvarianter for å kunne tilpasse bilen etter ditt personlige ønske. Og når du kan gjøre om soltaket til en herlig stjernehimmel, er det lov å håpe på sin egen lykkestjerne.

Opel Adam
Opel Adam Vis mer

Pris fra 169 900 kroner

Ford Kuga Kuga er en av de mest velkjørende suvéne på markedet. Den nye utgaven er blitt vesentlig større - hele 8,1 cm lengre enn forrige modell. Det nyter baksetepasssasjerene godt av, men også bagasjerommet har økt til fra 410 til 481 liter.

Den kan tilby mye sikkerhetsutstyr og scorer stort på kollisjonstesten hos Euro NCAP.
Bakluka som kan åpnes ved å svinge beinet under støtfangeren, er deilig å ha når du kommer med fire fulle handleposer.

Pris fra 391 900 kroner

Kia Carens Kia gjør stadige kvantesprang. Deres nye familiefrakter er en total forvandling fra forrige generasjon Carens og byr på 7-seter, 7 års garanti og en pris som starter på under 280 000 kroner. 

Ford Kuga
Ford Kuga Vis mer

Det gir mye trygghet for en barnefamilie. Den er fleksibel, praktisk, komfortabel å kjøre - og har fått et dynamisk design som skiller seg ut fra mengden av «kassebiler».

Pris fra 279 900 kroner

Range Rover Sport Dette er sannsynligvis årets må-ha-SUV blant fjellfolket som frekventerer Hemsedal og Geilo. Nye Range Rover Sport er hele 420 kilo lettere enn forgjengeren, noe som skyldes utstrakt bruk av aluminium.

Og med en effektiv 3-liters dieselmotor på 254 hester, er den nesten blitt en halv millon «billigere».  Med mulighet for en tredje seterad er det plass til sju personer om bord.

Kia Carens
Kia Carens Vis mer

Pris fra 898 950 kroner

BMW X5 Det er hele sju år siden forrige generasjon X5 kom. Det er lenge i dagens bilverden. Nå er den erstattet med en helt ny bil som skal ta opp konkurransen med Range Rover Sport, Mercedes-Benz ML og Porsche Cayenne.

Kjøreegenskapene er som alltid på topp, og nå har den også fått økt komfort. For første gang kommer den med en firesylindret motor: 25d på 211 hester. Da blir også innstegsprisen hele 100 000 kroner mindre enn dagens modell.

Pris fra 787 100 kroner

BMW 3-serie GT Bilen deler plattform med den kinesiske 3-serien, og nyter derfor godt av 11 cm lenger akselavstand. Dette gir bedre landveiskomfort, men også bedre plass i baksetet og i bagasjerommet.

Range Rover Sport
Range Rover Sport Vis mer

3-serie GT er således kanskje det beste kjøpet av dem alle, dersom du er ute etter en BMW 3-serie.

Pris fra 425 200 kroner

BMW 4-serie 3-serie coupé er død. Leve 4-serie. Med lavere tyngdepunkt og smekrere design er den nå bedre rustet for heftigere oppgaver enn forgjengeren.

Og mens vi venter på M4 tar vi gjerne til takke med 435i Coupé. Der er både veiegenskaper og ytelse i toppklasse, men vi savner litt mer karakteristikk i lydbildet.

BMW X5
BMW X5 Vis mer

Pris fra 454 700 kroner

BMW i3 Med sin spesielle oppbygning og struktur viser elbilen i3 vei for fremtiden. Karbon og CRP er med på å gjøre bilen både lett og sterk. I tillegg er den bygget fra bunnen av som en ekte elbil. Elmotoren yter 170 hk, og bilen skal gjøre 0-100 på 7 sekunder og ha en rekkevidde på 16 mil. 

I andre markeder leveres den også med rekkeviddeforlenger i form av en bensinmotor. Intelligent teknologi gjør at bilen alltid er på nett.

Pris fra 235 000 kroner

Lexus IS 300h Her jobber en 2,5-liters bensinmotor i kombinasjon med en elektromotor og batteripakke. Resultatet er oppgitte 99 gram CO2/km, som er klassens snilleste.

BMW 3-serie GT
BMW 3-serie GT Vis mer

I tillegg byr den på sportslig fremtoning og gode kjøreegenskaper, og en utstyrspakke som oser premium.

Pris fra 397 600 kroner

Mercedes-Benz CLA Med enkle grep har Mercedes-Benz laget en sedan av nye A-klasse, og vips, man har en CLA. Coupé-formen, i kombinasjon med fire dører, gir CLA både et sporty utseende og en relativt praktisk løsning.

Er du ute etter en heftig kjøremaskin, så kommer CLA også i AMG-utgave med hele 360 hester fra en 2-liters motor.

BMW 4-serie
BMW 4-serie Vis mer

Pris fra 311 400 kroner

Mercedes-Benz S-klasse Bilen tar sikte på å toppe segmentet for de store luksussedanene. Dette gjør Mercedes-Benz med alle mulige verktøy, som eksempelvis dufter i friskluftsanlegget og komfortabelt understell med luftfjærer.

Her får du alt det utstyret du kan tenke deg, bortsett fra et ratt som sitter rett i bilen.

Pris fra 1 037 400 kroner

Peugeot 308 Nye 308 er bygget på en modulær plattform, som alene gir en vektreduksjon på 70 kilo. Med snilleste motorisering spytter den ut kun 85 gram CO2/km.

BMW i3
BMW i3 Vis mer

Med Golf i siktet kan 308 by på et bagasjerom på hele 420 liter, 40 liter mer enn i Golf, og bilen har tilsvarende førermiljø som lillebror 208.

Pris fra 212 000 kroner

Porsche Cayman Mer sportsbil for pengene finner du ingen steder, skrev DinSide Motor etter å ha testet bilen. Bilen ble også kåret til World Sportscar of the Year.

Noen vil til og med ha det til at Cayman og den takløse slektningen Boxster er morsommere kjøremaskiner enn selveste 911.

Lexus IS 300h
Lexus IS 300h Vis mer

Pris fra 674 000 kroner

Tesla Model S Denne bilen definrer et helt nytt marked, og er den mest anvendelige elbilen noengang laget. Den er en spydspiss inn mot fremtiden, og viser at det er mulig å lage en fullverdig bil som kun går på strøm.

I tillegg har den kjøreegenskaper som mang en ordinær bil kan misunne den.

Pris fra 499 000 kroner

VW e-Up! Up er en glimrende liten bil, og e-Up er en glimrende liten elbil. Rekkevidden er oppgitt til 16 mil, og bilen kan lades med hurtigladere.

Mercedes CLA
Mercedes CLA Vis mer

Dette er en ypperlig urbanracer med helt greie ytelser, som 0-100 km/t på 11,3 sekunder, takket være 82 hk og et dreiemoment på 210 Nm.

Pris fra 182 700 kroner

Citroën C4 Picasso/Grand Picasso  Like stor som forgjengeren, men lettere og romsligere. Førstnevnte er 5-seteren, mens den lengre Grand Picasso har tre seterader.

Den fremstår som resolutt avantgarde både når det gjelder design og teknologien om bord er fremtidsrettet og intuitivt presentert via to skjermer. 

Mercedes S-klasse
Mercedes S-klasse Vis mer

Pris fra 260 000 kroner   

Ford Ecosport Førstemann ut fra Ford i mini-SUV-segmentet, der den vil konkurrere mot Peugeot 2008, Renault Captur og VW Taigun.

Den nye lillebroren til Ford Kuga er konstruert  på Ford Fiesta-plattform og utstyres med Fords imponerende 3-sylindrede EcoBoost-motor.

Pris fra: Ikke klar

Ford Focus Electric Jada, Ford har kastet seg på elbilbølgen! Men det første forsøket er ikke godt nok til å slå markedsleder Nissan Leaf.

Peugeot 308
Peugeot 308 Vis mer

Forden er sprekere, den er meget velutstyrt og den har kompaktklassens beste kjøreegenskaper  - som man forventer fra Ford. Men det koster litt mye, bagasjerommet er for lite - og Focus Electric kan ikke hurtiglades.

Pris fra 268 000 kroner

Jaguar F-Type Den ferske roadsteren fra Jaguar er endelig en rendyrket sportsbil med imponerende ytelser og en enda mer imponerende motorlyd — også fra 3.0 V6-utgaven med kompressor.

Et meget brukbart alternativ til Porsche for den som setter pris på design med personlighet og britisk, sportslig eleganse.

Porsche Cayman
Porsche Cayman Vis mer

Pris fra  1 125 000 kroner
http://www.dinside.no/900305/jaguar-f-type-naermer-seg

Mazda 3 Alternativet til VW Golf, Toyota Auris & Co for den som ønsker mer spenstig design.

Det den mangler i plassutnyttelse tar den for en stor del igjen med trivelige kjøreegenskaper, gode drivlinjer og et godt utstyrsnivå, også når det gjelder aktiv sikkerhet.

Pris fra: Ikke klar

Skoda Octavia Tredje generasjon av den populære familiebilen fra Tsjekkia er basert på den nyeste Golf-plattformen. Det kunne ikke bli feil, og bilen er kraftig forbedret i forhold til forgjengeren.

Tesla Model S
Tesla Model S Vis mer

Nye Octavia er større, men lettere enn før, og har moderne effektive motorer. Den er fortsatt relativt kompakt og samtidig meget romslig.

Pris fra: 238 000 kroner

Suzuki SX4 S-Cross Her er SX4 generasjon to, en bil som nå har vokst seg inn i den kompakte folkesuv-klassen med sine 430 centimeter. Mer voksen er den blitt både i størrelse og design.

Den kan leveres med en fiffig panoramatak-løsning. Og så har den fått et mer avansert 4x4-system med flere innstillingsmuligheter.
 
Pris fra 280 000 kroner

Toyota RAV4 Den «gamle traveren» og en av de desiderte norgesfavorittene blant SUV-ene er grundig fornyet. Den nye RAV4 fortjener igjen å være blant toppselgerne.

VW e-Up
VW e-Up Vis mer

Den er en god del større, mye romsligere, kjører bedre og gir førere og passasjerer mer kvalitetsfølelse inne i kabinen.

Pris fra 311 500 kroner

Hyundai iX35 Fuel Cell Verdens første masseproduserte hydrogenbil er endelig klar! Bilen er utstyrt med elmotor (100 kW), en brenselcell (100kW), litiumolymerbatteri (24kWh) og to hydrogentanker med kapasitet til å lagre 5,64 kg hydrogen ved 700 bar.

Hyundai oppgir et forbruk på 0,95 kg H2/100 km (NEDC) og en rekkevidde på 594 km. Toppfarten er 160 km/t og 0-100-sprinten går unna på 12,5 sekunder.

Citroën C4 Picasso/Grand Picasso
Citroën C4 Picasso/Grand Picasso Vis mer

Pris fra 1,2 millioner kroner (!) Men i løpet av to-tre år skal den ned på et prisnivå som gjør den konkurransedyktig mot andre drivlinjer.

Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid EV Den første ladbare hybriden i denne SUV-klassen. Den er utstyrt med en batteripakke på 12 kWh, to elektriske motorer på 60 kW hver (82 hk + 82 hk) og i tillegg en toliters bensinmotor på 121 som både kan lade (som en generator) og kjøre bilen direkte. Til sammen har den hele 285 hk og 522 Nm.

Outlander Plug-in Hybrid EV kan kjøres helelektrisk i 52 km. Bilen drives da av to elektriske motorer, en for forhjulene og en for bakhjulene. Her har man firehjulsdrift tilgjengelig ved behov. Forbruket er oppgitt til 0,19 liter per mil, med et CO2-utslipp på 44 g/km. Ladetiden via strømnettet tar 5 timer, mens hurtiglading tar 30 minutter..

Pris fra 434 900 kroner

Ford Ecosport
Ford Ecosport Vis mer
Ford Focus Electric
Ford Focus Electric Vis mer
Jaguar F-type
Jaguar F-type Vis mer
Mazda 3
Mazda 3 Vis mer
Skoda Octavia
Skoda Octavia Vis mer
Suzuki SC4 S-Cross
Suzuki SC4 S-Cross Vis mer
Toyota Rav4
Toyota Rav4 Vis mer
Hyundai iX35 Fuel Cell
Hyundai iX35 Fuel Cell Vis mer
Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid EV
Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid EV Vis mer