Norges villeste fødehistorier?

Mange blir helt satt ut av smertene, forklarer jordmor Siri von Krogh.

FØDSEL: Det er høyt under taket på en fødestue. Heldigvis, for en jordmor må tåle mye rart. Illustrasjonsfoto: iStockphoto
FØDSEL: Det er høyt under taket på en fødestue. Heldigvis, for en jordmor må tåle mye rart. Illustrasjonsfoto: iStockphotoVis mer

Å føde er ikke dagligdags. Og skal vi tro nybakte mødre på Skravlesiden til DinBaby.no, kan det oppstå helt usannsynlige situasjoner under fødselen.

Begynte å snakke på tysk Under overskriften: "Sa eller gjorde du noe under fødselen som virket VELDIG naturlig der og da, men som du er litt småflau over i ettertid?", ler småbarnsmødrene raust av egnes og andres fødselshistorier.

En deltager forteller at hun kommanderte kjæresten på tysk under riene. En annen syntes det var helt naturlig å tisse på gulvet i hjørnet på fødestuen og en tredje sparket jordmor i planeten da hun skulle sjekke åpningen.

Påvirkes av smertestillende Jordmor Siri von Krogh, som står bak gravidsiden JordmorSiri.no, bekrefter at fødende kan finne på å si og gjøre mye de ikke ellers ville gjort.

- Det å føde er en ute av deg selv-opplevelse. Mange blir helt satt ut av smertene, forklarer jordmor Siri.

- Blandingen av det å bruke smertestillende og det at man har det så vondt, gjør at mange kan si mye rart og oppføre seg litt merkelig.

Mister alle hemninger Tidligere tenkte jordmor Siri at alle som fødte ble litt gale - helt til hun tok imot babyen til søsteren sin.

- Da skjønte jeg at fødende er ikke gale i det hele tatt, men tvert imot blir seg selv i ytterste potens. Rett og slett en kraftig versjon av seg selv, ler jordmoren.

Gruer du deg til fødselen? Slik kan du overvinne fødselsangst

Høy på smertestillende og lystgass På DinBabys forum beskriver kvinnene hvordan de nærmest ble "høye" på smerter og lystgass:

"Etter et par drag med lystgassen spurte mannen min om det virket. Da bare sendte jeg et salig smil opp mot han og fniste som en fjortis", skriver en nybakt mor.

En annen fødende nektet plent å gi fra seg lystgassmasken:

Var veldig "høy" på lystgass, men NEKTET å slippe den når jeg egentlig hadde fått mer enn nok. Og en fødende kvinne har sterke krefter til og holde fast masken med!

Så derfor bøyde jordmora seg over sengebordet for å skru av, og kom da borti vannglasset mitt så det gikk i gulvet og knuste. Og da sa jeg høyt mens jeg lo rått: "HA HA HA, det var til pass for deg!" He he. Noe sånt tror jeg ikke jeg hadde sagt til vanlig, skriver PrincessV.

Snuppa77 skylder også på lystgassen og forteller at hun brølte:

- Jeg er uuurkvinnen!

- Jeg eeelsker lystgass!

Til samboer: - Du skylder meg sååå mange penger for at jeg gjør dette!

Lystgass er bare én av mange smertelindringsmåter under fødsel. Her får du oversikten over hva du kan velge.

Vil ikke bli dullet med Jordmor Siri von Kroghs erfaring er at de store smertene gjør at de fødende blir veldig nøkterne og "down to business".

De finner seg ikke i dulling og dikkedarer, verken fra jordmor eller partner.

- Under den første fødselen jeg var med på som sykepleierstudent, ropte kvinnen hele tiden: "Aldri mer, Gunnar! Aldri mer!" Men da jeg møtte paret i gangen to timer senere,lykkelig bærende på den nyfødte babyen, sa hun at hun skulle ha minst ha fem. Da var alt glemt.

Noen kvinner får nærmest en ut av kroppen-opplevelse under fødselen, som man kan få i traumatiske situasjoner, ifølge jordmor Siri.

- En kvinne som fødte så hele fødselen ovenfra, ute av kroppen. Det er veldig spesielt. Jeg ikke så god kontakt med henne, kan du si, ler jordmoren.

Stakkars jordmødre... Det kan gå hardt ut over jordmødrene. De må tåle å bli skjelt ut, men kan også risikere å få kastet ting etter seg eller å bli sparket.

Sparket jordmor i planeten når hun skulle sjekke åpning, så hun føyk inn i veggen i hjørnet på fødestuen. Virket mer eller mindre naturlig der og da, og var nok litt flau i ettertid ja...

Sambo "kommanderte" meg til å si unnskyld, noe jeg også gjorde, og fikk til svar at jeg var langt fra den vrangeste fødende hun hadde vært borti.... He he, sier LITT mener jeg! skriver tingeling.

- Min grense går ved bitt og spark, bortsett fra det godtar jeg det meste, sier jordmor Siri.

Hun understreker at alle som jobber på fødselsavdelinger har høy toleranse for både utskjelling og merkelig oppførsel, og at det sjeldent blir tatt personlig.

- Det aller meste er tillatt på føden. Det skal mye til for å sjokkere jordmødre, leger og barnepleiere. Da kan det være vanskeligere for partneren som er med på fødselen. De kan noen gang bli flaue på den fødendes vegne, forteller Siri.

En ektemann ble for eksempel fryktelig flau da en kvinne prompet høyt under fødselen. Hun hadde fått epidural, som gjør at man kan miste kontroll over slikt.

- Mannen ble tydelig brydd og indignert på hennes vegne, men jordmor vet at slike ting skjer, og den fødende selv la ikke en gang merke til det, sier Siri von Krogh.

La an på anestesilegen Morsomme kommentarer er det uansett mange av:

Jordmor: - Næmmen kommer du her og skal føde, du da.

Jeg: - Jeg skulle egentlig det ja, men nå har jeg ombestemt meg.

Kan jeg få pause nå? Etter sånn cirka to timer med rier spurte jeg pent om jeg ikke kunne få ta en pause og reise hjem litt. Kunne godt komme tilbake i morgen, liksom. Ble overrasket over meg selv at jeg pingla ut etter så kort tid, skriver en kvinne.

En forteller at hun åpenlyst la an på den unge, kjekke anestesilegen, til tross for at barnets far sto like ved.

"Mamma til 4" valgte å synge:

Jeg sang Øystein Sundes sang om han som skulle kjøpe Dagbladet da anestesilegen skulle sette epiduralen. Det hadde de ikke vært borti før. Noe snodig, for jeg pleier ikke akkurat å høre på Øystein Sunde, altså.

Det er med andre ord tydelig at kvinnene ikke er redde for å slippe seg løs.

Og å føde handler nettopp om å slippe kontrollen og la kroppen gjøre jobben sin. Følelsen av at alt er ute av kontroll, kan medvirke til at noen kvinner slipper seg litt for heftig løs, tror jordmoren.

- I dag er vi så vant til å ha steinkontroll på alt. Innenfor normalen har vi ikke de store variasjonene. Derfor kan fødselen oppleves som en helt absurd opplevelse, og noen kvinner slipper kontrollen litt mer enn det som er nødvendig, tror jordmor Siri.

-Hvis vi var vant til å miste kontrollen litt mer i hverdagen, ville det ikke sett like rart ut, sier Siri, og understreker at det er positivt at man ikke har kontroll på alt - men hun skjønner at det kan oppleves som voldsomt for den som føder.

-Min oppgave som jordmor er å trygge den fødende kvinnen og forklare at det å gi seg over til fødselen er en del av prosessen, sier hun.

Delta i fødselsdebatten og les fødselshistorier på BarniMagen.com.

Les også:
Fødte uten smerte
Må far alltid være med på fødselen?
Slik er kroppen etter fødsel
Se video av fødsel

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.

MORSLYKKE: Det kan gå hardt for seg under fødselen, men etterpå er heldigvis det meste glemt. Illustrasjonsfoto: iStockphoto
MORSLYKKE: Det kan gå hardt for seg under fødselen, men etterpå er heldigvis det meste glemt. Illustrasjonsfoto: iStockphoto Vis mer