PARADE: Telemakrkyr og eiere i stakk og bunader. Foto: Dyrsku'n
PARADE: Telemakrkyr og eiere i stakk og bunader. Foto: Dyrsku'nVis mer

Norgesferie for folk og fe

Dyrskuplassen i Seljord byr på kultur, kveg, mat og historie. I fjor besøkte 177.000 plassen som med det plasserte seg blant de 20 best besøkte attraksjonene i landet.

SELJORD(Dagbladet): Vi sitter i stua til Sterke Nils, kanskje dens sterkeste mann som noensinne har levd i Norge. På bordet står stuttreiste godsaker fra Seljord og omland. Det vanker spekemat, pølser, elgkrbonader, fisk, ost og ikke minst brau.

- Brauet det er så gøtt at ein kan ete det som det er, eller bere med ein klatt smør, forteller Dag Sveinung Moen, koordinator for Dyrsku'n Mat- og kompetansesenter.

Dagbladets utskremte prøver med smør, av det slaget som har sitt opphav i melka fra Telemarkskua, kinna på gamlemåten.

Og «braue» fra Øyo gård er det beste flattbrødet jeg har smakt, og jeg har smakt et godt utvalg av det som finnes i handel. Takkebakt flatbrød er nemlig godt til all tradisjonsmat.

Tradisjon
Dyrsku’n er mest kjent for sin fesjå, en utstilling med salg og kjøp av storfe. Siden 1866 har dette vært et årlig arrangement.

MORROKU:  Barn og voksen finner mye å glede seg over under Dyrsku'n. Foto: Dyrskuplassen
MORROKU: Barn og voksen finner mye å glede seg over under Dyrsku'n. Foto: Dyrskuplassen Vis mer

I fjor hadde plassen rekordbesøk med dryge 177.000.Viktigst, de passerte naboen Sommarland i Bø.

- Dei best besøkte arrangementa var Dyrsku’n med vel 80 000, Countryfestivalen med 34 700, Seljordfestivalen med 21 100 og

Korsveifestivalen med 17 100, forteller Moen.

Helst vil han snakke om matkultur, stuttreist mat og om utsalget.

- Rundt regnet 15 arrangementer foregår her i løpet av året, men stuttreist mat kan du ete i restauranten eller kjøpe med deg fra gardsmatutsalget Han er matglad og profesjonelt opptatt av matkulturen Moen mener at det er distribusjon og salgskanaler som er det største problemet for småprodusentene.

Gardmatutsalg som det på Dyrskun er viktig.

At lokale spise- og overnatting- steder tar i bruk de gode tradisjonproduktene er viktig, både for produsentene og for å fremme bruken av kortreist mat.

Siste nytt fra Seljord er at det blir oktoberfestivalarrangement 2. oktober. Da blir det fatøl i alle størrelser, garantert opp til liters seideler, kanskje også støvel a la München som rommer 2,4 liter.

Og mat.

MANGE:  Dyrskuplassen trakk mer enn 177 000 tilskuere i fjor. Foto: Dyrskun Arrangement.
MANGE: Dyrskuplassen trakk mer enn 177 000 tilskuere i fjor. Foto: Dyrskun Arrangement. Vis mer

Svinesteik, svineknoke, Bratwürst, Krakauer (dette er og eit pølseslag), sauerkraut, saus, jordeple, ketchup og sennep. Ingen barnemeny for dette er ingen barnefestival.

Aldersgrensen er satt til 22 år.

STUTTREIST: Mat og drikke fra gardsproduksjon og lokale produsenter. Foto: Ole C. H. Thomassen
STUTTREIST: Mat og drikke fra gardsproduksjon og lokale produsenter. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer