Norsk familie driver Sveriges eldste gjestgiveri

Har vært i kontinuerlig drift i 349 år.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

TANUMSHEDE (Dagbladet): Tanums Gjestgifveri har vært i helkontinuerlig drift siden 1663.

Neste år kan gjestgiveriet feire 350 år.

TANUMS GJESTGIFVERI: Har vært i kontinuerlig drift siden 1663. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
NYE EIERE: Per og Liv Fyrvik fra Hamarøy har tatt over det tradisjonsrike Tanums Gjestgifveri i Tanumshede. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
KOKKEN: Fredrik Eskilsson er syngende kokk på Tanums Gjestgifveri. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
EIERNE: Alle de tidligere eierne har fått sine navn på plaketter i frokostsalen. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
TRADISJONER: Her har folk spist i 350 år. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
GOURMET: Lokal fisk fra Bohusläns fiskere på menyen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SPISESALEN: Dekket bord i det gule rommet. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FISKEGRYTE: Den tradisjonelle fiskegryta med torsk og lange, blåskjell og safran. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
STARTET: Bjørn i Hee startet gjestgiveriet i 1663. Tillatelsen henger på veggen. Foto: KIRSTEN M. BUZZI

Her har de sovet eller spist, kjendiser og kongelige opp gjennom tidene. Svenskekongen Carl Gustaf, kong Oscar II, Islands president Vigdís Finnbogadóttir, Isabella Rossellini, Caroline av Monaco, belgiske kong Albert II.

  Norsk familie Nå har en norsk familie tatt over det tradisjonsrike gjestgiveriet. Familien Steiner og Regine Öster hadde drevet Tanums Gjestgifveri i 40 år, og satt det på restaurantkartet i den eksklusive kjeden Relais & Chateau.

Ved å satse på det beste av lokale råvarer til gode matretter, klarte de å gjennomføre drømmen om å gjøre Tanums Gjestgifveri til en liten perle i Bohuslän. Et sted folk kom langveisfra til for å spise.

- Det er et stort ansvar å ta over dette, sier Vigdis og Per Fyrvik.

Tradisjoner? Her skal tradisjonene tas varer på, i mange år framover. Mer enn 25 eiere har drevet gjestgiveriet siden 1663.

 TANUMSHEDE:  Per og Vigdis Fyrvik fra Hamarøy har overtatt Sveriges eldste gjestgiveri. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
TANUMSHEDE: Per og Vigdis Fyrvik fra Hamarøy har overtatt Sveriges eldste gjestgiveri. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

Det er tre år siden familien Fyrvik fra Hamarøy i Nordland tok over det tradisjonsrike gulmalte gjestgiveriet som er blitt et kjennemerke for Tanumshede. Da hadde de drevet det populære hotell Vinback litt lenger opp i gata med stor suksess i sju år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe som de tror er grunnen til at de fikk lov å ta over Sveriges mest tradisjonrike gjestgiveri.

- Vi var heldige og fikk ta over kjøkkenpersonalet, med blant andre den franske gourmetkokken Franck Bertrand og den syngende kokken Fredrik Eskilsson, sier Vigdis Fyrvik.

  Familiebedrift Nå har sønnen Andreas ansvaret for hotellvirksomheten, mens datteren Kristina lager hjemmelaget syltetøy og leverpostei som serveres til hotellfrokosten.

FAMILIEBEDRIFT: Datteren Kristine Fyrvik hjelper til. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
FAMILIEBEDRIFT: Datteren Kristine Fyrvik hjelper til. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

Hun står også for innredning og design i overnattingsdelen av gjestgiveriet - som heldigvis for gjestene ikke er fra 1663.

Men i et hotellanneks som tidligere var byens legevilla.

Lokale råvarer Gjestgiveriet fortsetter tradisjonen med det beste av lokal mat. Til helgas konferansegjester kom Sveriges eneste sertifiserte østersfisker med levende østers, som han åpner sammen med gjestene.

Deretter bohuslänsk skalldyrsuppe, med reker og skjell, og fiskefrikassé med tre sorter fisk: flyndre, torsk og sei.

 ØSTERS:  Servert naturell med topp av snøhvitt grovsalt. Foto: OLE. C.H. THOMASSEN
ØSTERS: Servert naturell med topp av snøhvitt grovsalt. Foto: OLE. C.H. THOMASSEN Vis mer

Tanumshede regnes som porten til den svenske vestkysten.

Mens hele Bohuslän er overkant fullt av turister i sommersesongen når det kan være trangt med overnattingsmuligheter, er utfordringen for et gjestgiveri å drive resten av året.

Derfor satser familien Fyrvik på kurs og konferanser på Tanums Gjestgifveri, i tillegg til golfpakker og gourmethelger.

Kommer tilbake - Nesten alle som har vært på konferanse her, kommer tilbake. Det er godkjenning bra nok for oss, sier Per Fyrvik.

 DEN ELDSTE:  Stolen i resepsjonen har stått her siden 1663. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
DEN ELDSTE: Stolen i resepsjonen har stått her siden 1663. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

En annen utfordring er å finne ut om dette er verdens eldste restaurant som har vært i sammenhengende drift i 350 år.

- Det hadde vært moro, sier de to hamarøyværingene entusiastisk til Dagbladet.