Norsk forskning: Metoden som reduserer kreftdød

Kan redusere antall tilfeller av tarmkreft.

MED KREFT:  Bildet viser en ca 2 cm stor kreftsvulst i tykktarmen som er oppdaget i et tidlig stadium. Foto: FRA SCREENING / THOMAS DE LANGE
MED KREFT: Bildet viser en ca 2 cm stor kreftsvulst i tykktarmen som er oppdaget i et tidlig stadium. Foto: FRA SCREENING / THOMAS DE LANGEVis mer

(Dagbladet): - Screening kan absolutt redde mange liv, både ved å oppdage kreft i tidlig stadium, og ved å fjerne forstadie til kreft, sier Thomas de Lange, overlege ved Kreftregisteret.

En stor, norsk studie om effekten av screening for tykktarmskreft publiseres i dag i tidsskriftet JAMA. Studien inkluderer nær 100 000 personer med ti års oppfølgning.

21 000 personer gjennomførte en screening av tykk- og endetarmen. Kontrollgruppa var på 78 000 mennesker. Aldersgruppa var fra 50 til 64 år.

Bare tre personer falt fra under studien. Dette gjør studien unik i verdenssammenheng.

Studien har ikke et selektert utvalg av deltagere, og gir dermed et bilde på hvordan et nasjonalt screeningprogram for tarmkreft vil virke.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.