CHAMPAGNE: En luksusråvare som norsk hummer krever perfekt vin, og Legras blanc de blancs er et godt valg.
CHAMPAGNE: En luksusråvare som norsk hummer krever perfekt vin, og Legras blanc de blancs er et godt valg.Vis mer

Norsk hummer er en eksklusiv råvare som fortjener toppvin

Her er fem gode og en du bør unngå.

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet Endelig fredag): Vintesten.

LEGG I NOEN KRONER: Skal du først kjøpe norsk hummer, er det også på sin plass å legge noen ekstra kroner i vinen, mener vår ekspert. Foto: METTE MØLLER
LEGG I NOEN KRONER: Skal du først kjøpe norsk hummer, er det også på sin plass å legge noen ekstra kroner i vinen, mener vår ekspert. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Fra starten av oktober er det hummersesong i Norge. Denne fantastiske råvaren er selve symbolet på luksus og overdådighet for mange.

Mens kaviar, østers og andre eksklusive råvarer ofte går inn under kategorien sære for folk flest, er det vel ikke mange som kan påstå at de ikke liker hummer når den er ordentlig tilberedt.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Den norske hummeren er overlegen sin kanadiske fetter, som serveres resten av året. Prisen er også deretter.

Skal du først kjøpe norsk hummer, er det også på sin plass å legge noen ekstra kroner i vinen. Det fortjener hummeren.

Slik serveres hummeren Hummer kan serveres i mange varianter.

IKKE LIKE BRA SOM FILMEN: Kon-Tiki Chardonnay 2010 fra California får bare en treer.
IKKE LIKE BRA SOM FILMEN: Kon-Tiki Chardonnay 2010 fra California får bare en treer. Vis mer

Kokt og servert naturell, grillet, gratinert, i en salat eller tilberedt som en middagsrett med garnityr og saus. Felles for disse er at det burde være hummeren som er i fokus.

Hummeren har en saftig, mild, delikat skalldyrsmak med noe sødme.

MEURSAULT LES TESSONS: Får hele 91 poeng og seks i testen.
MEURSAULT LES TESSONS: Får hele 91 poeng og seks i testen. Vis mer

Drikkefølget burde være i samme stil og ikke overkjøre hummerkjøttet, men framheve det.

Og slik bør vinen være Mineralitet, fedme og friskhet er tre stikkord som kommer godt med for vinfølget.

Sødme i form av restsukker er ikke ønskelig, da sødmen i kjøttet er så mild at en søtlig vin fort kan overdøve det sarte kjøttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MERCUREY, MICHEL JUILLOT 2010: Et godt kjøp.
MERCUREY, MICHEL JUILLOT 2010: Et godt kjøp. Vis mer

Unntaket vil være om garnityr og saus er asiatisk preget med mye sødme.

Vinen kan derimot gjerne ha litt eik, som også vil bidra med noe sødme, uten at det blir for mye.

Eksklusiv vin Det er naturlig å tenke på eksklusive vintyper som champagne og burgunder når man snakker om hummer, og det er ikke uten grunn.

GEORG BREUER BERG ROTTLAND 2009
GEORG BREUER BERG ROTTLAND 2009 Vis mer

Begge disse har ofte en enestående kombinasjon av eleganse, fedme, syre og mineralitet som få kan konkurrere med.

Viner med denne karakteren vil framheve det elegante hummerkjøttet og bidra til at kombinasjonen mellom mat og vin gjør både råvaren og vinen enda bedre.

Og ikke fullt så dyr Du finner selvfølgelig også vin som ikke koster fullt så mye som kan passe utmerket.

GRÜNER VELTLINER HEILIGENSTEIN: Femmer fra Østerrike - prøv den til hummersalat.
GRÜNER VELTLINER HEILIGENSTEIN: Femmer fra Østerrike - prøv den til hummersalat. Vis mer

Tørr tysk riesling er ofte gunstig priset og er et eksempel på dette.

Her finner vi samme egenskaper som de ovennevnte, men i en ofte litt lettere stil og mer uttalt fruktighet.

Ukas test Kon-Tiki Chardonnay 2010, California, USA
Varenr: 9900101 Poeng: 76 Pris: 129,90
Anonym duft. Fet, noe ufrisk stil. Dårlig konsentrasjon og vandig preg. Se filmen, dropp vinen.

Meursault Les Tessons, Fichet 2008, Burgund, Frankrike
Varenr: 5325901 Poeng: 91 Pris: 449,-
Nydelig klassisk Meursault. Rik duft av nøtter, smør, aprikos og fat. Flott vin med fet rik stil, balansert av frisk syre og mineralsk ettersmak. Drikk til grillet hummer med jordskokkrem og beurre blanc.

Legras blanc de blancs, brut, Champagne, Frankrike
Varenr: 3390301 Poeng: 87 Pris: 299,90
Rik, flott champagne. Duft av røde epler, sitrus og mineraler. Smaksrik stil med god fylde balansert av fin syre og mineralsk avslutning. Drikk med ovnsbakt hummer med løyromsaus.

Mercurey, Michel Juillot 2010, Burgund, Frankrike
Varenr: 9108201 Poeng: 85 Pris: 179,90
Meget godt kjøp. Frisk duft av sitrus, pærer, epler og mineraler. Middels fyldig stil med god syre og fin mineralitet. Drikk med kokt hummer naturell med sitron og majones.

Georg Breuer Berg Rottland 2009, Rheingau, Tyskland
Varenr: 9153701 Poeng: 84 Pris: 239,-
Lukt av petroleum, aprikos, fersken og mineraler. Noe fet stil med rik sødmefull frukt, men grei syre. Har vært bedre i mer syrerike årganger. Drikk med gratinert hummer.

Grüner Veltliner Heiligenstein, Hirsch 2011, Kamptal, Østerrike
Varenr: 3434601 Poeng: 84 Pris: 136,90
Lett typeriktig grüner veltliner. Fin duft av krydder, sitrus, eple og fersken. Frisk stil med krydret frukt og fin fylde. Drikk til hummersalat.