Norsk restaurantsuksess på spansk jord

Restauranten Åge Folkestad fra Ålesund åpnet i spanske Altea for ti år siden er blitt en av Costa Blancas populære spisesteder.

 CASA VITAL:  Norske Åge Folkestad åpnet restaurant  i den spanske byen Altea for ti år siden. Nå er Casa Vital en av byens mest populære spisesteder. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
CASA VITAL: Norske Åge Folkestad åpnet restaurant i den spanske byen Altea for ti år siden. Nå er Casa Vital en av byens mest populære spisesteder. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DagbladetVis mer

||| ALTEA (Dagbladet): Det har gått så bra at nå kan Casa Vital i Altea feire 10 års jubileum med cava, kake og flamenco i bygningen Åge Folkestad kjøpte en nedslitt bygning som hadde stått tom i fem år. Bygde den om til tapasbar. I dag er den en av Costa Blancas populære spisesteder.

Kulturmøte Restauranten Casa Vital er også blitt et kultursenter i Altea.
Et møte mellom spansk og norsk kultur med spansk musikk, ovnsbakt norsk torsk og bacalao.

Det er viktig å integrere seg i det samfunnet du bor i, mener den flamencodansende nordmannen som var lærer før han kom til Costa Blanca.

- Men det er også viktig å vise den kulturen og den kulturarven du er en del av.

Med åpne armer - Spanjolene er nysgjerrige på den norske kulturen og det norske samfunnet. De ser opp til vår kulturbevissthet og vårt velferdssamfunn.

CASA VITAL:  Terrassen har byens beste utsikt. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
CASA VITAL: Terrassen har byens beste utsikt. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet Vis mer

Åge Folkestad har blitt tatt imot med åpne armer i Altea.

Åge viser fram norske kultur og egenart med norsk gastronomi.
Baccalao og ovnsbakt torsk, etter oppskrift fra Åge Folkestads far. I følge ham selv en dyktig skjult kokk.

Det ble en kjempesuksess.

PÅ MENYEN:  Tradisjonelle  tapas står også på menyen. Her er det jamon serrano (spansk skinke)  til venstre, bakerst queso manchego (mangcho ost) og foran står står en bolle med albondigas (kjøttboller)  og tortilla espanola  (spansk bondeomelett).  Bakerst  humus, aioli(hvitløsmajones) og salat. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/ Dagbladet
PÅ MENYEN: Tradisjonelle tapas står også på menyen. Her er det jamon serrano (spansk skinke) til venstre, bakerst queso manchego (mangcho ost) og foran står står en bolle med albondigas (kjøttboller) og tortilla espanola (spansk bondeomelett). Bakerst humus, aioli(hvitløsmajones) og salat. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/ Dagbladet Vis mer

- Spanjolene synes det smaker lekkert. Eller riquissimo, som de sier, sier Åge til Dagbladet.

Norsk kultur Ålesundsmannen vil også vise fram den norske kulturen i Spania.

Han samarbeider med norske kunstnere, blant annet Astrid Eidseth Rygh fra Volda og Roald Tellnes.

På veggene inne i Casa Vital henger også keramikk fra Inger Lise Myrstad. Til salgs rett fra veggen.

Spanske byvandringer Spanske byvandringer Hver torsdag arrangerer nordmannen byvandringer i den lille byen med de hvitmalte husene, den blå kirken og de mange barene og spisestedene for en blanding av turister og kunstnere.

NORSK KAKE:  Blåbærkake på Casa Vitals terrasse med en av Costa Blancas fineste utsikter. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
NORSK KAKE: Blåbærkake på Casa Vitals terrasse med en av Costa Blancas fineste utsikter. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet Vis mer

Jeg er blitt glad i Altea, og viser gjerne fram denne byen, sier Åge, som ble så betatt av Altea at han har oppkalt datteren Thea etter byen.

Inspirert av Ålesund Inspirasjon til Altea-vandringene kom fra Harald Gryttens byvandringer i Ålesund, der Åge som liten gutt var med på byvandringene.

Mine spanske naboer synes det er gøy at det er jeg som forteller historien om Altea, sier Åge.

- De har mange ganger stoppet meg for å fortelle om Alteas historie.

 ALTEA:  Asianna viser fram flamencokjolen sin og fire tradisjonelle tapasretter på terrassen til Casa Vital. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
ALTEA: Asianna viser fram flamencokjolen sin og fire tradisjonelle tapasretter på terrassen til Casa Vital. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet Vis mer

Åge Folkestad tror det er møtet mellom det norske og det spanske, som er årsaken til suksessen med Casa Vital.

- Derfor har jeg klart å overleve 10 år i her i gamlebyen i Altea, hvor det er restauranter på hvert hjørne, sier restaurantgründeren og kulturentusiasten før han gjør klar til 10-års feiringen 20. september.
Med norsk mat, spanske tapas og flamenco på programmet.

 SPANSK VIN:  Åge Folkestad arrangerer også vinsmaking med kjente, lokale spanske viner. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN(Dagbladet
SPANSK VIN: Åge Folkestad arrangerer også vinsmaking med kjente, lokale spanske viner. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN(Dagbladet Vis mer
Altea 20100525 Reisereportasjer fra Spania. Her fra byen Altea. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
Altea 20100525 Reisereportasjer fra Spania. Her fra byen Altea. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer