KUL BYGNINGSKROPP: Den langstrakte, kritthvite villaen er smalest på midten og ligger lekkert plassert i terrenget. Foto: JVA
KUL BYGNINGSKROPP: Den langstrakte, kritthvite villaen er smalest på midten og ligger lekkert plassert i terrenget. Foto: JVAVis mer

Norsk villa i verdenstoppen

Arkitektvillaen White House like vest for Oslo er vist i Wallpaper og hylles av design- og arkitekturentusiaster i mange land.


Den oppsiktsvekkende hvite eneboligen på 196 kvadratmeter er vridd slik at den tilpasser seg nabohusene og eiernes ønske om maksimal utsikt over sjøen.

- I tillegg til å strekke seg mot vannet i sør åpner huset seg også mot furuskogen i nord. Det var altså hensynet til disse to hovedgløttene som i stor grad dirigerte prosjektets konsept, utdyper arkitekt Håkon Vigsnæs i Jarmund & Vigsnæs arkitekter.


En rekke hus og hytter som gir deg hakeslepp Han og kollegene hans har tidligere også gjort seg bemerket med andre spektakulære prosjekter.

Blant annet med en praktisk og plasseffektiv skihytte i Nordmarka, en moderne bolig ved Mjøsa kledd med gjenbruksmaterialer og en trekantet Nesoddenvilla som langt fra er A 4.

Kult med kritthvitt Navnet på huset, White House, er for øvrig avledet av at boligen er hvitmalt både på utsiden og innvendig.

ÅPENHET I HØYSETET: Solen får flomme uhemmet inn de åpne romsonene sentralt i huset. Foto: JVA
ÅPENHET I HØYSETET: Solen får flomme uhemmet inn de åpne romsonene sentralt i huset. Foto: JVA Vis mer

Dette er gjort for at man i en viss grad ville tilpasse seg områdets skipperaktige trehus.

Huset er en såkalt kompleks bygning, og den er formet som et langstrakt rektangel som er trukket inn, og krympet på midten. Det har to terrasser. Den i sørvest er løftet litt opp for å gi beboerne ekstra god utsikt over fjorden.

Innvendige vegger og tak i annen etasje er kledd med eik - et varig tremateriale som bare blir finere med tiden.

DET KREATIVE TEAMET: Fra venstre arkitektene Einar Jarmund, Allessandra Kosberg og Håkon Vigsnæs.  Foto: Nils Petter Dale
DET KREATIVE TEAMET: Fra venstre arkitektene Einar Jarmund, Allessandra Kosberg og Håkon Vigsnæs. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

Gulv og enkelte vegger i etasjen under er laget av betong som ble støpt på stedet.

White House i Wallpaper Arkitekten forteller at dette huset ble bygget med et begrenset budsjett, og at både dette og diverse bygningstekniske reguleringer, påvirket resultatet.

- Disse momentene bare inspirerte oss, og ga oss pardoksalt nok en følelse av frihet, uttalte Vigsnæs til Wallpaper da denne boligen ble vist i dette internasjonalt trendledende magasinet i 2007.

Wallpaper har også ved en anledning dekket bredden i ny, norsk arkitektur.

TIDLØS STIL: White House har også full åpning mot skogsterrenget.  Dette er kul arkitektur som går aldri av moten. Foto: JVA
TIDLØS STIL: White House har også full åpning mot skogsterrenget. Dette er kul arkitektur som går aldri av moten. Foto: JVA Vis mer

- Husets linjer ble valgt i forhold til hvordan boligene omkring så ut, og hvordan disse lå i terrenget. Å få inn morgensolen langt innover i boligen var også et av våre hovedmål, sa Vigsnæs til Wallpaper.


Internasjonal suksess - Hvis vi klarer å gjøre bygningene våre forskjellige fra gang til gang, samtidig som de ikke er så lett gjenkjennbare som signert nettopp av oss, har vi nådd målet vårt, sier Håkon Vigsnæs.

I flere omganger har Jarmund & Vigsæs gjort det skarpt i internasjonale rangereringer av verdens ledende arkitekttektkontorer.

De har vært kåret til å være Nordens beste, og til å tilhøre klodens førti beste kontorer. White House har for øvrig turnert jorda rundt via utstillingen "Lost in nature".


Vikitg kapital - Det er selvfølgelig vanskelig å rangerere arkitektonisk kvalitet, men positiv oppmerksomhet er en viktig kapital, også for oss arkitekter, sa arkitekt Einar Jarmund til D2 for en tid siden.

UTSØKT UTSIKT: Kjøkken og spisestueområdet har enorm utsikt over nabolaget og indre Oslo-fjord. Foto: JVA
UTSØKT UTSIKT: Kjøkken og spisestueområdet har enorm utsikt over nabolaget og indre Oslo-fjord. Foto: JVA Vis mer

Han sier at det er interessant å legge merke til at bygningene ikke behøver å være spesielt store eller kostbare for å verdsettes, og at det selvfølgelig er morsomt å lede an.

- Det er spennende og høyst velfortjent at disse arkitektene får såpass anerkjennelse internasjonalt, kommenterer Eva Madshus, seniorkurator ved Nasjonalmuseet.

Les også:

STILRENT: Fra trappen ser vi innover i huset. Rene, hvite flater og eik i gulv og vegger preger de enkle rommene. Foto: JVA
STILRENT: Fra trappen ser vi innover i huset. Rene, hvite flater og eik i gulv og vegger preger de enkle rommene. Foto: JVA Vis mer

Se hva arkitekten fikk ut av leiligheten på 58 kvm

Slik renser du komfyren

Er arkitektens tilbygg i Asker landets tøffeste?

SIKKER ELEGANSE: Ingen ting kan måle seg med den enkle elegansen i moderne interiører. Plasstøpt, ubehandlet betong i husets første etasje. Foto: JVA
SIKKER ELEGANSE: Ingen ting kan måle seg med den enkle elegansen i moderne interiører. Plasstøpt, ubehandlet betong i husets første etasje. Foto: JVA Vis mer

Interessert i inspirasjon? Her er bildene.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Norsk villa i verdenstoppen