FERIEVANER: Nordmenn elsker å oppsøke sol og varme på ferie. Samtidig endres hverdagsvanene betraktelig. Foto: NTB Scanpix
FERIEVANER: Nordmenn elsker å oppsøke sol og varme på ferie. Samtidig endres hverdagsvanene betraktelig. Foto: NTB ScanpixVis mer

Norske ferievaner: Mindre stress, mer alkohol, sex og usunn mat

Og 62 prosent øker forbruket. 

(Dagbladet): Ticket Respons, et av Norges største reisebyråer, har undersøkt hvordan nordmenn skifter adferd når vi reiser på ferie,

Funnene er kanskje ikke oppsiktsvekkende, men like fullt interessante.

Undersøkelsen viser at norske turister gjerne åpner lommeboka og ikke er så redd for å dra kortet når vi er ute og reiser. 62 prosent av oss oppgir at vi bruker mer penger på ferie enn i dagliglivet hjemme.

Fire av ti drikker mer

Det blir også blir det mer alkohol, småspising, søvn og sex – men også mindre

Hele 41 prosent opplyser at de drikker mer på ferie enn ellers. Nesten like mange, 40 prosent, oppgir at ferie senker stressnivået.

FIRE AV TI: 41 prosent av norske utenlandsturister oppgir at de drikker mer på ferie enn hjemme. Foto: Shutterstock
FIRE AV TI: 41 prosent av norske utenlandsturister oppgir at de drikker mer på ferie enn hjemme. Foto: Shutterstock Vis mer

26 prosent innrømmer at det blir mer småspising av snacks og is.

Bare hver tiende ferierende norske turist - 12 prosent for å være nøyaktig - oppgir at de ikke endrer vaner i det hele tatt under ferieoppholdet.

Trener mindre

- Nordmenn passer virkelig på å nyte feriedagene og unner seg gjerne mat og drikke, har mer tid til å sove lenge om morgenen og ha sex. For mange innebærer ferie en mulighet til å stresse ned, sier Ellen Wolff Andresen, markedssjef i Ticket Feriereiser.

Undersøkelsen Ticket Respons presenterer, viser at ferie for mange ikke bare er et friminutt fra jobb og hverdag. Det er også en pause fra gode og sunne vaner.

På ferie er det flere som trener mindre, 16 prosent oppgir at treningsdagboka er tynnere etter ferien.

Men samtidig oppgir 12 prosent at de trener mer, og at flere faktisk reiser på ferie for å få mulighet til nettopp å trene mer enn de ellers får gjort.

- Mange vil ha mulighet til å trene på reisen og flere drar på treningsreiser. Men når alt kommer til alt er det vanligere at nordmannen trener mindre på utenlandsferie enn hjemme, sier Ellen Wolff Andresen.

De unge bruker mest

De unge skiller seg ut gjennom at de i større grad lar pengene flyte på ferie. 70% av de unge sier at de i større grad bruker mer penger på ferie enn hjemme, sammenlignet med 62% av samtlige nordmenn.