- Norske hytteeiere burde tenke mer på å bruke hytta som sparebøsse

Stor etterspørsel etter utleiehytter, men lite tilbud. 

ATTRAKTIVT: Stadig flere, både nordmenn og utlendinger, ønsker å feriere på leide norske hytter. Foto: NTB Scanpix
ATTRAKTIVT: Stadig flere, både nordmenn og utlendinger, ønsker å feriere på leide norske hytter. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det finnes mer enn 420 000 hytter og sommerhus i Norge. Men bare et fåtall hytteeiere vil leie den ut til andre. Det taper hytteeierne mye penger på. For dersom du leier ut hytta di noen få uker i året kan hele familien ta neste sydenferie helt gratis.

Men nordmenns utleievegring skaper nå hodebry for dem som formidler hytteleie til turister.

– I forhold til folketallet finnes det langt flere hytter her i landet enn i Sverige og Danmark, men det er færrest objekter tilgjengelig for utleie. Flere eiere burde tenke nytt rundt dette, og gjøre sin egen feriebolig til sparebøsse i uker den ellers ikke benyttes, sier Pia Buen, som er ansvarlig for utleiefirmaet Novasol i Norge.

Mange vil leie hytta di

Mange vil leie hytte i Norge, men det er for få objekter å velge blant selv om det finnes 1,2 millioner boliger i Norge og over 420 000 hytter. Det viser bygningsmasseoversikten til Statistisk Sentralbyrå.

– Å feriere på leid hytte er en trend som vokser blant europeere. Mange av dem vil til Norge. Også etterspørselen blant nordmenn er i vekst, sier Pia Buen. Selskapet er Europas største utleier av ferieboliger, og har mer enn 1500 norske hytter i porteføljen. Disse ligger i år an til å bli besøkt av drøyt 50 000 turister.

Det finnes ingen fullstendig oversikt over antall utleiehytter i Norge.

Tidligere er det anslått at bare 5000-7000 norske hytter blir leid ut én eller flere ganger i løpet av året.

Delingsøkonomiens innmarsj

- Vi trenger flere hytter for å dekke etterspørselen. For å dekke behovet trengs et bredere tilbud, men mange norske eiere er tilbakeholdne. Dette kan ses i sammenheng med den trenden den nye delingsøkonomien representerer. Markedet for å bruke uten å måtte eie er i rask vekst. Stadig flere vil ønske å kunne nyte en hytteferie uten å måtte binde opp den kapitalen som behøves for å kjøpe, mener Buen.

HYTTEKOS: Både nordmenn og utlendinger jakter på norske utleiehytter.
HYTTEKOS: Både nordmenn og utlendinger jakter på norske utleiehytter. Vis mer

Skattefrie inntekter

Når det gjelder formidling av utleiesenger til turister er også Airbnb en storaktør i Norge når det gjelder å skaffe utleieren ekstra inntekter.
Med over 1 million overnattinger i leiligheter, ledige soverom og hytter. Airbnb-statistikken viser at det til sammen er 7.900 norske Airbnb-utleiere, som i snitt tjente 22.500 kroner gjennom tjenesten i 2015.

Og når Novasol har 1500 norske hytter til utleie, kan leietagere i dag finne vel 5000 hytter og fritidsboliger til leie via Finn.no.
Flest objekt finner du i Oppland med 770 hytter, Vest-Agder har 511 og Hordaland har 464 hytter til utleie.

Skattereglene

Inntekter fra utleie av egen hytte skattlegges på tre ulike nivå
a) Utleie når du selv bruker hytta
b) Hytta er definert som en utleiehytte
c) Du driver hytteutleie som næring

Har du leid ut hytta du selv bruker for 40 000 kroner så er skatten beregnet til 6210 kroner.
Her kan du lese nettstedet Smarte Penger sin oversikt over hytteutleiebeskatning.
Dersom du selv bruker hytta kan du ikke trekke fra vedlikeholdsutgiftene. Men dersom den kun er utleiehytte så kan disse komme til fradrag fra inntektene dine.

Tyskerne utgjør den største gruppen gjester på norske utleiehytter. På de neste plassene følger nederlendere og dansker.

Optimisme for hyttefolket

Optimismen er for tiden stor innen reiselivsnæringen i Norge, ifølge Line Endresen Normann, direktør for Reise Norge og kultur i hovedorganisasjonen Virke.

– Vi har tro på at den positive veksten fortsetter i 2017. Undersøkelsene våre viser at bransjen selv har høye forventninger. Reiseoperatørene på innkommende turisme ser det som sannsynlig med omsetningsvekst på opp mot 10 prosent i år, sier Endresen Normann.

Bærekraftig utvikling

Hun mener at videre suksess for norsk turistnæring avhenger av at vi tar hele landet i bruk, kan tilby kvalitet og har fokus på de reisendes opplevelser.

– Samtidig må vi sørge for en bærekraftig utvikling. Naturen vår er fortsatt den viktigste grunnen til at folk besøker Norge. Hvis vi ikke tar godt vare på den, vil vi ikke lenger ha et produkt å selge om noen år, sier Line Endresen Normann.

BILLIGE HYTTER: Statskog leier ut billige hytter og koier i fjellet. Her er Staupådalhytta i Nordland.  Foto: Jim T. Kristensen/Statskog          
BILLIGE HYTTER: Statskog leier ut billige hytter og koier i fjellet. Her er Staupådalhytta i Nordland.  
Foto: Jim T. Kristensen/Statskog           Vis mer