Pass:

Norske pass blant verdens beste - men disse tallene forbløffer

Og dette kan redde USA-turen din fra å gå i vasken.

(Dagbladet): Japan har verdens mest verdifulle pass, men det norske kommer hakk i hæl.
Det viser oktoberutgaven av Henley Passport Index som nylig ble offentliggjort.
Japan topper den nye rankingen med visumfri adgang til hele 190 land. Har man pass fra Singapore gir det visumfri adgang til 189 land, mens det tyske, franske og sørkoreanske åpner dørene i 188. land.

Slått av svenskene

Turister fra Finland, Italia, Sverige og Spania kan glede seg over å kunne besøke 187 land uten visum, mens Norge kommer på plassen bak med adgangen til 186 land. Nordmenn må ha visum for reiser til Gabon. Det gjør at vi havner på plassen bak Sverige og Finland. I tillegg må vi, som svenskene, ha visum til ytterligere 39 land.
Pass-indeksen er laget de siste 13 årene, og informasjon fra IATA (International Air Transport Association, den internasjonale organisasjon for flyselskaper) er en viktig del av indeksen.
Indeksen er mer enn en liste. Du kan bruke den når du skal finne ut om du trenger visum for din neste reise.
Og som tidligere: Libya, Palestina og Syria kommer nederst på oversikten.

Automatisk passkontroll: Med maskinskrevne pass kan du bruke automatiske passlesere. Har du nødpass må du kontrolleres manuelt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Automatisk passkontroll: Med maskinskrevne pass kan du bruke automatiske passlesere. Har du nødpass må du kontrolleres manuelt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Færre mister passet sitt

Det norske passet er blant verdens mest verdifulle og de siste årene har antall pass som er stjålet eller mistet skutt i været.
Nå tyder ting på at dette har snudd.

I løpet av de ni første månedene i år ble det meldt om 27697 pass som var tapt/stjålet. Dette er 769 færre en samme periode i fjor.

- Norske pass har høy internasjonal status og gir visumfrihet til mange land. Det kan brukes som virkemiddel til alt fra svindel og trygdemisbruk til organisert kriminalitet og terrorisme, og er ettertraktet i kriminelle miljøer, sier seksjonssjef Arne Isak Tveitan i Politidirektoratet.

Når det haster

Også når det gjelder antall utstedte nødpass har antallet gått ned. Fra 26 288 de ni første månedene i 2017 til 24219 i samme periode i 2018.

- Erfaringsmessig har etterspørselen etter nødpass økt når sommersesongen nærmer seg. Det har ikke skjedd i år, noe som er gledelig. Det er et mål å holde antall utstedte nødpass så lavt som mulig. Nødpass kan utstedes til personer som på grunn av nært forestående reise ikke kan avvente utstedelse av et ordinært pass, sier Tveitan.
Men nødpass kan ikke brukes til land som Dubai og USA.

Nytt pass etter nødpass

- Et nødpass er bare gyldig for en kort periode, og for den aktuelle reisen. Deretter skal nødpasset leveres inn og man kan søke om nytt, ordinært pass. Hvis du har fått nytt pass og allikevel finner igjen det forrige så kan du ikke ta i bruk det gamle igjen, fortsetter Arne Isak Tveitan, som kan slå fast at antall passbestillinger for ordinære pass har gått kraftig ned.

586219 vanlige pass ble produsert i fra januar til september i år, noe som er en nedgang på hele 19325 i forhold til perioden i fjor.
Dette kan ha sammenheng med at nordmenns reiseaktivitet til utlandet gikk betydelig ned i sommer. Og mange nordmenn valgte i stedet å feriere i eget land.

Sjekk datoen nå

- Politiets oppfordring til publikum er å undersøke utløpstiden på sine pass og være ute i god tid med å bestille time for å søke om nytt pass. Passet er det sikreste ID-dokumentet vi har. Og internasjonale krav setter sterke føringer til sikkerhet og spesielt blir kravene til ID-kontroll strengere for å redusere faren for misbruk. Sikker identitet er helt avgjørende for å forebygge kriminalitet og sikre borgerne en tryggere hverdag, mener Tveitan.