KREMMERE: -Nå må du ikke avsløre alle salgstriksene våre, da, fleiper Adem Arkan (20) til norske Tom fra Fredrikstad som har sommerjobb i Alanya. Alle foto: Eivind Pedersen
KREMMERE: -Nå må du ikke avsløre alle salgstriksene våre, da, fleiper Adem Arkan (20) til norske Tom fra Fredrikstad som har sommerjobb i Alanya. Alle foto: Eivind PedersenVis mer

Norske Tom har sommerjobb som kremmer i Tyrkia

Ikke bli forskrekket hvis du i den travle shopping-gaten Hükümet Cad. i Alanya møter en høy, mørk "tyrker" som er like norsk som noen!

|||ANALYA (Dagbladet): Så norsk er 19-år gamle Tom fra Fredrikstad at han i høst skal avtjene verneplikten i Sjøforsvaret.
I flere år har han hatt sommerjobb i den tyrkiske badebyen.

Feriested
-Jeg stortrives i Alanya. Kan ikke tenke meg å ha sommerjobb i Norge når jeg kan boltre meg slik her som nordmenn reiser på ferie, sprudler Tom Hakan Acar.

Avslører
Sitt tyrkiske etternavn har han fra sin far. I Alanya bor han bra og billig hos familien.

Tom går ikke av veien for å avsløre noen av triksene som brukes for å få turister til å gjøre en handel. I mange tyrkiske byer er kremmerne beryktet for å være så innpåslitne overfor turistene.

-Det er jo ikke så rart at vi maser. Lønnen vår er provisjon av hvor mye vi selger. Da må vi jo være litt pågående, forteller Tom.

Bare provisjon
-På mitt arbeidssted får jeg syv prosent av salgssummen og hele 10 prosent når jeg selger klær. Ingen skal være redde for å prute. Vi selger jo aldri med tap. Men jo høyere pris jeg kan oppnå, desto mer tjener jeg. Så enkelt er systemet, sier han.

Nå er det ikke alle salgstriks som er like redelige. Utenfor butikken står et stort reklameskilt plassert foran en utstilling med internasjonale parfymer. Skiltet forkynner at prisen er lusne "to lira" (ca. 8,50 kroner).

FERIEMÅL: Alanya er en vakker by som mange nordmenn har falt for. Her sees byen fra det 800 år gamle festningsanlegget Ickale. I bakgrunnen ligger den lange Begonvillestranden.
FERIEMÅL: Alanya er en vakker by som mange nordmenn har falt for. Her sees byen fra det 800 år gamle festningsanlegget Ickale. I bakgrunnen ligger den lange Begonvillestranden. Vis mer

-Ser du nærmere etter, så står det "just 8 ml", sier Tom og peker.

Svarte varer
-Resten av parfymen har helt andre priser, men skiltet fungerer godt som lokkemat, avslører han.
-Er det piratparfyme, spør vi en av Toms kolleger.
-Neida, det er ekte vare. Min bror jobber i et flyselskap og skaffer varer fra det svarte markedet, sier Adem Arkan (20) og forsøker å virke troverdig...

Selger på sjarmen
-Hva er ditt beste salgstriks?

-Smilet. Når jeg skrur på sjarmen, så går salget veldig bra. Forleden hadde vi innom tre norske damer, en av dem var politikvinne.

Jeg sjarmerte dem til å handle noe veldig, sier Tom.

Og så ler han hjertelig.

LOKKEMAT: "To lira" for parfymen, står det på dette skiltet utenfor butikken der Tom jobber. Men se godt etter...
LOKKEMAT: "To lira" for parfymen, står det på dette skiltet utenfor butikken der Tom jobber. Men se godt etter... Vis mer
SANNHETEN:Helt nederst til venstre står det med liten skrift at prisen kun gjelder bittesmå parfymer på lusne 8 milliliter.
SANNHETEN:Helt nederst til venstre står det med liten skrift at prisen kun gjelder bittesmå parfymer på lusne 8 milliliter. Vis mer