Nøtter bra for hjertet

Nøtter er ikke bare sunt, det kan også forhindre sykdom.

NØTTEGODT:Nøtter kan hjelpe deg å holde vekten, og samtidig redusere risikoen for hjerte- karsykdommer.
Foto: Nina Hansen/Dagbladet
NØTTEGODT:Nøtter kan hjelpe deg å holde vekten, og samtidig redusere risikoen for hjerte- karsykdommer. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Spiser du nøtter er sjansen stor for at du er mindre utsatt for fedme, type 2-diabetes og hjerte- karsykdommer. Dette går frem av studie publisert i Journal of American College of Nutrition.

Her sammenlignet forskere risikofaktorene for metabolsk syndrom mellom de som spiste nøtter kontra de som ikke gjorde det. Undersøkelsen omfattet 13292 kvinner og menn over 19 i år fra 1999 til 2004.

Blant de som spiste nøtter var det fem prosent lavere forekomst av metabolsk syndrom. Dette er en samlebetegnelse på risikofaktorer for hjerte- karsykdommer og type 2-diabetes. Godt kolesterol Nøttespiserne hadde også høyere nivå av det gode kolesterolet HDL. Dette kolesterolet fjerner kolesterol fra blodåreveggen og senker innholdet av det skadelig LDL-kolesterol i blodet.

—Nøtter bør være en integrert del av et sunt kosthold. Helsepersonell og kostholdsrådgivere bør oppmuntre til dette, anbefaler Carol O'Neil, en av forskerne bak undersøkelsen.

Nøtter som mandler, paranøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, macadamia-nøtter, pekannøtter, pinjekjerner, pistasjenøtter og valnøtter inneholder viktige vitaminer og mineraler og virker beskyttende på hjertet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer