Null sukker og kalorier, eller sukkerdrikk?

Stor test av iste, stem på din favoritt.

IKKE NØDVENDIGVIS SUNNERE ENN BRUS: De fleste inneholder akkurat like mye sukker som cola eller annen brus. Unntaket er iste tilsatt kunstig søtstoff istedenfor vanlig sukker, de inneholder verken sukker eller kalorier, og er klare vinnere av denne testen. Foto: ERIK HELGENESET
IKKE NØDVENDIGVIS SUNNERE ENN BRUS: De fleste inneholder akkurat like mye sukker som cola eller annen brus. Unntaket er iste tilsatt kunstig søtstoff istedenfor vanlig sukker, de inneholder verken sukker eller kalorier, og er klare vinnere av denne testen. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Mange nordmenn, ikke minst barn, har et høyere inntak av sukker enn hva som er bra for helsa.

Mye av dette sukkeret kommer fra brus og andre søte drikker.

Iste er en type leskedrikk som mange forbinder med et litt sunnere alternativ enn brus, men der flesteparten inneholder akkurat like mye sukker som Cola eller andre brus.

Unntaket er iste tilsatt kunstig søtstoff istedenfor vanlig sukker.

Disse inneholder verken sukker eller kalorier, og er klare vinnere av denne testen.

Les også: 5 myter om aspartam

Sukker eller kunstig søtstoff? Med mindre du er svært aktiv og trenger de kaloriene og det ekstra sukkeret du får fra en iste med mye sukker, eller du av en eller annen grunn er småspist og får i deg mindre kalorier enn du trenger, er det ingenting som tilsier at du bør velge en iste med «naturlig sukker» framfor kunstig søtstoff.

Snarere tvert imot!

Les også: Trygt med sukkerfri brus

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet et utvalg iste som er å få kjøpt i de største kjedebutikkene.

Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier og karbohydrater (som gjenspeiler sukkerinnholdet).

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold, dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Nestea white peach, no sugar added En av testvinnerne, minimalt med sukker. Inneholder kunstig søtstoff. Karakter: Produsent: Coca-Cola Iste sparkling lime, zero, no added sugar En av testvinnerne, minimalt med sukker. Inneholder kunstig søtstoff. Karakter: Produsent: Tine Iste zero, sort te, fersken En av testvinnerne, minimalt med sukker. Inneholder kunstig søtstoff. Karakter: Produsent: Tine Ekte te, hvit te, bringebær Et greit alternativ for deg som vil begrense sukkerinntaket, men ikke ønsker kunstig søtning. Karakter: Produsent: Tine Ekte te, sort te, fersken Et greit alternativ for deg som vil begrense sukkerinntaket, men ikke ønsker kunstig søtning. Karakter: Produsent: Tine Santal Tea, pescha Greit alternativ hvis du ikke ønsker kunstig søtstoff. Ikke en av de søteste. Karakter: Produsent: Parmalat Tazo Organic Iced Green tea Relativt mye sukker. Karakter: Produsent: Tazo Nestea Lemon Relativt mye sukker. Karakter: Produsent: Coca-Cola Nestea Peach Relativt mye sukker. Karakter: Produsent: Coca-Cola Marleys mellow mood, black tea, peach, raspberry, passion fruit Relativt mye sukker. Karakter: Produsent: Marley Beverage Company Iste, sort te med fersken Mye sukker. Karakter: Produsent: Tine Tazo Giant Peach, green tea Mye sukker. Karakter: Produsent: Tazo Iste, hvit te, guava Mye sukker. Karakter: Produsent: Tine Iste, grønn te, lime Mye sukker. Karakter: Produsent: Tine Les mer på Bramat.no:
Tren deg til bedre holdning
Sunt og trygt å spise laks
Ikke glem de hvite grønnsakene!