AVANSERT DIAGNOSTIKK: Overlege Anne Hege Aamodt viser hvordan et avansert ultralydapparat kan måle blodstrømmen til hjernen. Apparatet brules både i diagnostikken av slag, og under overvåkning av pasienten etter blodproppen er fjernet. Slik «fisking» av blodpropp gjøres i dag kun ved fem sykehus, som her på Rikshospitalet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
AVANSERT DIAGNOSTIKK: Overlege Anne Hege Aamodt viser hvordan et avansert ultralydapparat kan måle blodstrømmen til hjernen. Apparatet brules både i diagnostikken av slag, og under overvåkning av pasienten etter blodproppen er fjernet. Slik «fisking» av blodpropp gjøres i dag kun ved fem sykehus, som her på Rikshospitalet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Ny behandling av hjerneslag kan bli forbeholdt større sykehus

- Gjennombruddet i vår vil framtvinge omorganiseringen av slagbehandlingen, sier leder for Norsk nevrologisk forening.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- I dag behandles hjerneslag på 53 forskjellige sykehus. Bare i Helse Sør-Øst er det over 20 sykehus som behandler hjerneslag. For at det skal være tilstrekkelig kompetanse på de stedene som driver med slagbehandling, er det behov for betydelig større satsing. Og det spørs om det vil være ressurser til å satse sterkt nok på alle de 53 sykehusene, sier Anne Hege Aamodt, leder for Norsk nevrologisk forening.

Helseminister Bent Høie (H) vil i høst legge fram en nasjonal helse- og sykehusplan for hvordan sykehusene skal innrettes.

- Urealistisk med godt tilbud på små sykehus Nedleggelse av akuttkirurgi på lokale sykehus vekker harme. Begge sider har faglige argumenter.- Lokale tilbud med akuttkirurgi gir en falsk trygghet. Vi ser av og til at pasienten har kastet bort verdifull tid på lokalsykehuset, sier professor og overlege ved avdeling for Anestesiologi, Oslo universitetssykehus Johan Ræder til Dagbladet.Han jobber på traumeteamet på Ullevål sykehus, og er som anestesilege med på mange ulike operasjoner.52 sykehus har i dag akuttberedskap døgnet rundt.

Komplisert

- Akuttkirurgi er et komplisert fagfelt og det er urealistisk at vi kan ha et godt nok tilbud på små sykehus i dag, sier Ræder. Mandag denne uka skrev han et innlegg i DN der han argumenterte for nedleggelse av akuttkirurgi ved småsykehusene.Ræder understreker at dette ikke betyr nedleggelse av lokale sykehus - de kan være spesialiserte og gode på planlagt kirurgi. Enda viktigere er det med gode førstehjelpsteam, som kan stabilisere og behandle pasienten før transport.- Små sykehus får ikke tak i kompetente kirurger innen hvert enkelt felt. Legene får heller ikke den regelmessige treningen de trenger, sier Ræder.

Lokale tilbud

Legeforeningens landsstyremøte vedtok i mai i år en resolusjon som går inn for at akuttsykehusene skal ha indremedisin, kirurgi og anestesi 24 timer i døgnet. Reiseforhold, geografi og værforhold er tungtveiende faktorer som krever lokalsykehus med full akuttberedskap.- Folk blir akutt syke også på kvelden og natta. Akutt syke mennesker skal møtes av en kirurg, en indremedisiner og en anestesilege. De må ha rask avklaring og behandling., sier Marit Hermansen, påtroppende president i Legeforeningen.Tidligere har helseminister Høie sagt at sykehusene bør ha et befolkningsgrunnlag på 60 000 til 80 000. Det betyr at halvparten av sykehusene er for små for akuttberedskap.- Vi kan ikke bare se på befolkningsgrunnlaget, vi må også ta hensyn til geografi og reisevei, sier Hermansen. Legeforeningen etterlyser politisk vilje til å satse på sykehusene og et lokalt akuttilbud.

Ny behandling

Det siste året er det vist at å fjerne blodproppen i hjernen ved å gå inn med et kateter via lysken, er svært effektivt for de store og alvorlige hjerneslagene med blodpropp. Denne behandlingen er i dag i bruk ved Rikshospitalet, St. Olavs Hospital, Universitetssykehuset Nord-Norge, Stavanger- og Haukeland universitetssykehus.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn