Ny billig-stasjonsvogn på vei

Lanseres i november.

KORTERE: Det er ikke ofte en bilprodusent lanserer en stasjonsvognutgave som er mindre enn sedanmodell, men det gjør altså Skoda. FOTO: Skoda
KORTERE: Det er ikke ofte en bilprodusent lanserer en stasjonsvognutgave som er mindre enn sedanmodell, men det gjør altså Skoda. FOTO: SkodaVis mer

Det er Rapid som nå kommer med forhøyet hekkparti. Bilen finnes allerede på markedet i en slags kombi-sedan, men på Frankfurt-utstillingen 6. september får Spaceback, som Skoda kaller stasjonsvognen, premiere.

Navnet tilsier mye plass, men det er faktisk ikke tilfelle. Stasjonsvognmodellen er hele 18 centimeter kortere enn sedanutgaven, og følgelig blir bagasjerommet også en god del mindre - 550 liter i sedanen mot 415 liter i Spaceback. I sin pressemelding sier ikke Skoda noe om hvorvidt plassen i kupeen også har blitt mindre, men skriver at bilen er rommelig til tross for den manglende lengden.

Skoda kaller selv denne stasjonsvognen en kompaktklassebil, men målene tilsier at den heller hører hjemme i den mindre klassen for små stasjonsvogner. Renault Clio stasjonsvogn har for eksempel 443 liter tilgjengelig bakerst, mens Skodas egen Fabia stasjonsvogn har et bagasjerom på 505 liter. Det er imidlertid ikke utenkelig at sistnevnte er på vei ut av modellprogrammet, og heller vil erstattes med Rapid. De fleste stasjonsvognene i kompaktklassen har til sammenligning et bagasjerom på i overkant av 500 liter.

Mye for pengene Da vi kjørte sedanmodellen konkluderte vi med at det er mye bil for pengene, og at den tradisjonelle kvalitetsfølelsen man alltid får i biler fra Volkswagen-konsernet fortsatt var på plass - om enn noe redusert på grunn av billigere materialer. Det er ingen grunn til å tvile på at det samme vil gjelde stasjonsvognen.

På motorfronten blir det tre bensinvarianter og to dieselmodeller å velge mellom. Minste motorisering er en 1,2-liter som yter 86 hester. Største bensinalternativ blir en turboladet 1,4-liter på 122 hester. Midt på treet finner vi den velkjente 1,2-literen med 105 hester. Hvis du vil ha dieselmotor, er det en 1,6-liter under panseret i to forskjellige versjoner på 90 og 105 hester du kan velge mellom.

Prisene er riktignok ikke klare enda, men sedanmodellen koster fra 191 000 kroner. Hvis man ser på hva Skoda skal ha ekstra for det større bagasjerommet på Octavia (7500 kroner), er det rimelig å anta at Rapid Spaceback også vil havne under den magiske grensa.

Les også:
Disse bilene har mest støy
Så mye koster boten i utlandet
Denne bilquizen får du aldri alt rett på

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.