Ny flåttsykdom oppdaget

Minner om malaria med stadige febertokter.

NY SYKDOM: Flåtten blir stadig mer utbredt i Norge, og nå er en ny flåttsykdom oppdaget.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
NY SYKDOM: Flåtten blir stadig mer utbredt i Norge, og nå er en ny flåttsykdom oppdaget. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny flåttsykdom er blitt oppdaget av amerikanske og russiske forskere.

Sykdommen kommer fra en bakterie som heter Borrelia miyamotoi, og er en fjern slektning av bakterien som forårsaker Lyme borreliose, den vanligste flåttsykdommen i Norge.

Febertokter Ifølge en artikkel i NY Times, estimerer forskere ved Yale at rundt 3000 amerikanere får den nye flåttsykdommen hvert år.

Sykdommen gir høyere feber enn Lyme borreliose vanligvis gjør. I tillegg har en russisk studie kommet fram til symptomene hodepine, frysninger, tretthet og kvalme.

Hos rundt ti prosent av de smittede, vil gjentakende febertokter komme og gå etter en uke eller to.

- Sykdommen kan minne litt om malaria, med feberfrie intervaller, sier flåttforsker Vivian Kjelland ved Referanselaboratoriet for borreliose ved Sørlandet Sykehus.

Trolig kureres med antibiotika En forsker fra Yale, Dr. Durland Fish, fant bakterien hos amerikanske flått allerede for 10 år siden, men han fikk ikke støtte til å studere bakterien nærmere før det var bevist at den førte til sykdom.

Men nylig fikk Fish sammen med Dr. Peter J. Krause, et stipend fra amerikanske helsemyndigheter for å studere symptomer ved den nye sykdommen, samt finne en fremgangsmåte for å enkelt kunne diagnostisere nye tilfeller av sykdommen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer