TERAPI: Anette Wingerei Stulen har slitt med spiseforstyrrelser i mange år. Hunden Freia har gitt mye glede når ting har vært tøft. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
TERAPI: Anette Wingerei Stulen har slitt med spiseforstyrrelser i mange år. Hunden Freia har gitt mye glede når ting har vært tøft. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Nytt håp for pasienter med spisevegring

Ny forskning: Genene kan gjøre deg sårbar for anoreksi

Nær 50 000 norske kvinner mellom 15 og 44 år har en spiseforstyrrelse til enhver tid. En av dem er Anette Wingerei Stulen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Jeg kan på en måte ikke huske at jeg ikke har hatt et komplisert forhold til mat. Jeg ble tidlig bevisst på kroppen min, da jeg var litt overvektig som barn og følte meg annerledes enn de andre jentene i klassen, sier Anette Wingerei Stulen (26).

Som 14-åring slet hun mye med mageproblemer og oppkast. Dette skulle to år seinere få en logisk forklaring da hun fikk diagnosen Morbus Chrons, som er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelsessystemet.

Spiseforstyrrelser 0,3 prosent av alle norske kvinner mellom 15 og 44 år har anoreksi. 2 prosent har bulimi, mens 3 prosent har en overspisingslidelse. Dette innebærer at 50 000 norske kvinner til enhver tid har en form for spiseforstyrrelse.Beregninger tyder på at forekomsten av anoreksi har vært relativt stabil de siste 25 årene.Anoreksi og bulimi er om lag ti ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn. For overspisingslidelse er det derimot langt mindre kjønnsforskjell.Man opererer med en dødelighet på 5-10 % av dem som har anoreksi.

Kilde: FHI og psykologispesialist, KariAnne Vrabel

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn