Advarer (fortsatt) mot mettet fett

Ny gjennomgang styrker ernæringsrådene: Her er fettet du bør holde deg unna

Ett år etter at rådene sist ble utgitt, hadde mange lav tillit til helsemyndighetenes anbefalinger. Nå styrkes funnene. 

FOR MYE METTET FETT: Helsedirektoratet råder oss fortsatt til å unngå for mye av mettet fett, som i denne kurven. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
FOR MYE METTET FETT: Helsedirektoratet råder oss fortsatt til å unngå for mye av mettet fett, som i denne kurven. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ønsker du å forebygge hjerte- og karsykdommer bør du bytte mettet fett med umettet fett, ifølge en ny rapport fra Nasjonalt råd for ernæring, som framlegges hos Helsedirektoratet i Oslo sentrum i formiddag.

- Vårt råd er at mettet fett bør utgjøre maksimum 10 prosent av det daglige kostholdet, sier Jøran Hjelmesæth, seksjonsleder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, til Dagbladet.

Rådene

Sammen med Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, og Kjetil Retterstøl, overlege ved Rikshospitalet, har han brukt fritida det siste halvannet året på å gjennomgå andre nasjoners og fagråds kostråd.

- Det har tatt tid. Resultatet er at det er en nærmest rørende enighet i de nasjonale retningslinjene som er utgitt av myndighetene og fagorganisasjoner verden over, sier Hjelmesæth.

Direktoratet og ernæringsrådet mener det er fornuftig å bytte harde margariner, palmeolje og kokosfett med planteoljer, flytende og myk margarin, når de i dag framlegger lista over ja- og iblant-produkter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer