Ny luksushybrid fra danske Fisker

Har motor fra BMW og mulighet for firehjulstrekk.

Atlantic er navnet på den nyeste luksussedanen fra Fisker Automotive, selskapet som ledes av dansken Henrik Fisker. Han er både grunnlegger av selskapet som produserer lukseriøse hybrider. I tillegg er han også styreformann og designsjef.

I likhet med Fisker Karma og Fisker Surf er Atlantic en plugg-inn-hybrid, men noe mindre.

Fisker selv sammenligner Atlantic med Audi A5 Sportback.

Atlantic er foreløpig en prototype, ifølge Fisker, men er en realisering av det som lenge har vært omtalt som Project Nina. I motsetning til Karma, som bruker en toliters turbomotor fra GM, er det BMW som står bak motoren i Atlantic. Ifølge Top Gear skal det være snakk om en firesylindret toliters twin-turbo med 243 hk.

Henrik Fisker skal ha avslått å bruke den lettere, tresylindrede motoren som BMW skal bruke i sin kompakt-hybrid, i3, som er ventet neste år.

- Vi så på BMWs tresylindrede motor, men den har ikke krefter eller dreiemoment nok til å oppnå de ytelsene vi ønsker, har Fisker uttalt

- Men med den firesylindrede motoren lader du batteriene mens du kjører på motorveien i sportsmodus, og dette er en nøkkelfaktor i hele vår filosofi.

Akkurat som med Karma er ikke bensinmotoren i Atlantic mekanisk koblet til hjulene, men slår inn for å skaffe ekstra strøm når elektromotorene krever det. Dermed er den uten det Fisker kaller "range anxiety" (rekkeviddeangst), en fenomen som kan oppstå på rene elbiler med begrenset rekkevidde.

Foreløpig har ikke Fisker gitt noen opplysninger om Atlantics rekkevidde på ren eldrift. Men den blir neppe dårligere enn Fisker Karma som skal klare rundt 80 kilometer før den enten trenger hjelp av en stikkontakt eller bensinmotoren.

Atlantic er i utgangspunktet en bakhjulsdrevet bil, men kan leveres med firehjulstrekk når den kommer i produksjon.

Målgruppen er ifølge Fisker unge familier som ønsker et bærekraftig high-end-kjøretøy.

- Vi synes vi har skapt en banebrytende bil som skiller seg, og som gir en kjøreopplevelse ingen andre i denne klassen kan matche, uttaler Henrik Fisker.

Atlantic vises frem på bilutstillingen i New York som åpner for publikum 6. april.

Les også:
Dette er BMWs nye klima-råskinn
Denne SUV-en kan du lade opp
Endelig en gøyal klimabil
Test: Billigste vei til stor luksus-SUV
Test: Fire SUV-er du ønsker deg

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FLERE FISKER I HAVET: Henrik Fisker poserer med sin nyvinning, Fisker Atlantic. Alle foto: Fisker Automotive