SUNT: Surdeigsbakst blir stadig mer populært. Har du hittil latt være å bake selv fordi surdeig er tidkrevende, kan du nå kjøpe tørkede surdeigsflak og gjøre et nytt framstøt. Her surdeigsbrød med koriander. Foto: BON APPETIT/SCANPIX
SUNT: Surdeigsbakst blir stadig mer populært. Har du hittil latt være å bake selv fordi surdeig er tidkrevende, kan du nå kjøpe tørkede surdeigsflak og gjøre et nytt framstøt. Her surdeigsbrød med koriander. Foto: BON APPETIT/SCANPIXVis mer

Ny måte å bake med surdeig

Spar tid. Kjøp tørkede surdeigsflak.

• Flere matsaker på db.no/mat
Glad i surdeigsbrød, men synes det tar for lang til å komme i mål?

Gjør som Tv-kokken Ingrid Espelid og halve Norges befolkning har gjort før deg. Juks litt!

Nå får du kjøpt både surdeigskultur på glass og tørkede surdeigsflak. 

Å lage surdeig tar lett en uke. Med den nye metoden forkortes prosessen betraktelig.

Godt for de late Flakene passer perfekt for dem som er litt late eller utålmodige, skal vi tro daglig leder Pontus Blomberg i surdeigsbakeriet Handwerk.  

- Dette er rett og slett tørket surdeig, som inneholder bakteriene til en vanlig surdeigskultur. Folk som ikke vil skape sin egen kultur, kan blande flakene med vann og mel, og rundt tolv timer senere er man klar til å bake, sier han.

ENKELT : Bland surdeigsstarteren med melet. Foto: SCANPIX
ENKELT : Bland surdeigsstarteren med melet. Foto: SCANPIX Vis mer

Surdeig er helt enkelt mel og vann som blandes sammen og begynner å boble og gjære av seg selv.

Den brukes i stedet for gjær i all slags bakverk, for eksempel brød, vafler og boller.
 
Lyst til å lære mer? Sunt og godt: Lær å bake med surdeig

Langsommere soppkultur Stadig flere får øynene opp for surdeig.

 På Handwerk bruker de utelukkende surdeig i bakverket, her er industrigjær helt fraværende.

- Den største forskjellen er at surdeigen har en langsommere soppkultur og det krever litt lengre tid før den er ferdighevet. Men med god planlegging er det sjelden et problem, sier Blomberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GOD START: Surdeigstarter i små flasker.Foto:RUA CASTILHO/SCANPIX
GOD START: Surdeigstarter i små flasker.Foto:RUA CASTILHO/SCANPIX Vis mer

Tålmodigheten lønner seg, mener surdeigsentusiasten.

- Fordelen med surdeigsbakst er at er rikere på smak og fattigere på stivelse og gluten. Du får et sunnere brød som er lettere å fordøye.

Disse brødene sikrer den gode helgefrokosten

Flere varianter Har du lyst til å bytte ut industrigjær med surdeig, lager du en surdeigstarter bestående av mel og vann. Surdeigstarteren tar noen dager å lage.

Det kan derfor være lurt å spare litt av den og mate den med nytt mel og vann.

SURDEIG: Slik ser den ut mens den utvikler seg. Mange bobler er bra. Foto: SOLBLOMMA 5/WIKIMEDIA COMMONS
SURDEIG: Slik ser den ut mens den utvikler seg. Mange bobler er bra. Foto: SOLBLOMMA 5/WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

- Selv pleier jeg å lage en porsjon som jeg deler opp i fem ulike surdeigskulturer. Disse mater jeg med ulikt mel, tipser Blomberg.

Velg mel ut fra hva slags bakst du er ute etter.

- Nå har jeg for eksempel en kultur med speltmel, en med hvete, en med durumhvete, en med rug samt en med rug og hvete. Da har jeg mange muligheter! avslutter han.

Bruk lang tid på maten

HÅNDVERK: Å lage surdeig krever litt arbeid. Resultatet veier opp for innsatsen. Foto: SCANPIX
HÅNDVERK: Å lage surdeig krever litt arbeid. Resultatet veier opp for innsatsen. Foto: SCANPIX Vis mer