Ny metode gjør at flere med diabetes kan oppdages

Nå kan diagnosen stilles tidligere.

NY METODE: Blodprøven HbA1c innføres nå som metode for å diagnostisere diabetes type 2 i Norge i løpet av kort tid. Foto: Bjørn Halfdansen, NTB Pluss
NY METODE: Blodprøven HbA1c innføres nå som metode for å diagnostisere diabetes type 2 i Norge i løpet av kort tid. Foto: Bjørn Halfdansen, NTB PlussVis mer

Rundt halvparten av de som har diabetes type 2 vet ikke om det. Nå skal en ny diagnostiseringsmetode kunne føre til at langt flere av de som har sykdommen vil kunne oppdage det.

Blodprøven, kalt HbA1c er allerede innført i Danmark og USA. Nå skal metoden innføres også i Norge. En norsk forskergruppe har nylig levert sin utredning til Helsedirektoratet.

- Helsedirektoratet vurderer dette nå og sannsynligvis innføres metoden innen kort tid, sier Tore Julsrud Berg, strategidirektør for diabetes i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Julsrud Berg var også medlem i forskergruppa som foretok utredningen.

- Vi anbefalte å innføre HbA1c fordi det vil være lettere å stille diagnosen og pasienten slipper å stille fastende, sier Julsrud Berg.

I dag brukes HbA1c i oppfølgningen av pasienter med diabetes type 2.

Oppdages tidlig
Mange av pasientene får følgesykdommer av diabetes. Nå kan de oppdages før dette inntreffer. Målingen er et gjennomsnittlig tall på blodsukkernivået i en periode på mellom åtte og tolv uker.

Ikke alle som blir diagnostisert etter denne nye metoden, vil få samme diagnose med den gamle typen blodprøve, som måler forhøyet blodsukkernivå om morgenen.

Overlege ved medisinsk avdeling i Bodø, Tor Claudi, har også sittet i forskergruppen som har foretatt utredningen for Helsedirektoratet.

 - Vi tror det er en fordel om denne metoden innføres. En antar at det er mange udiagnostiserte tilfeller i dag. Den gamle metoden er ganske omfattende og den blir gjort altfor sjelden. Nå blir det enklere både for doktor og pasient. Pasienten kan komme inn på et hvilket som helst tidspunkt og ta en blodprøve, sier Claudi til Dagbladet.

Metoden er anbefalt av WHO. Det antas at rundt halvparten av de som har diagnosen, er uvitende om sykdommen. Den nye metoden vil oppdage sykdommen på et tidligere tidspunkt.

Finner flere
- Dette synes vi er veldig positivt, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Bjørnar Allgot. til Dagbladet.
- Dette er en riktigere test enn den gamle, man finner ikke akkurat de samme personene, men den er mer nøyaktig, sier han.

Metoden skal nå innføres i alle vestlige land. Når testen innføres vil det bli et skifte i dataene, da flere tilfeller vil avdekkes. Metoden vil nå erstatte den tidligere metoden som målte hvordan kroppen taklet sukkerbelastning. Nå vil man få et mer nøyaktig bilde av «langtidsblodsukkeret».

Blodprøven måler hvor mange hemoglobiner, røde blodlegemer, som er knyttet til glukose, altså sukker, i blodet. Den tidligere testen var mer et øyeblikksbilde. Hemoglobiner har en levetid på åtte til tolv uker. Man vil derfor få et mer nøyaktig bilde av blodsukkeret i blodet over tid. Testen er lett å utføre, den tas én gang, og svaret kommer i løpet av ti minutter.

- Det vil ikke være nødvendig for alle nordmenn å ta testen. Er du i faresonen, eller har fått 15 poeng eller mer på testen på diabetesrisiko.no, bør du oppsøke lege, sier Allgot.
- Det er et problem at så mange har type 2-diabetes uten å vite det. Det er farlig å gå med sykdommen ubehandlet. Jo tidligere man får behandling, desto lettere er det å behandle og desto bedre er prognosene, sier han.

- Vi får nå en test som bedre finner fram til de pasienter som har størst risiko for å bli alvorlig syke, sier overlege i Sundhedsstyrelsen i Danmark, Ola Andersen til BT. I morgen møtes OECD og EU i København til en konferanse om diabetes. De planlegger en EU-aksjon for å forebygge diabetes.