Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ny norsk teknologi gir mer effektiv medisin

Kan bety enklere medisinering og mindre bivirkninger, mener forskerne.

NORSKUTVIKLET: Jan Terje Andersen, en av de sentrale forskerne i forskningsgruppa ved Senter for fremragende forskning for immunregulering, viser hvordan han har jobbet på laboratoriet for å gjøre albumin-teknologien mest mulig effektiv. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
NORSKUTVIKLET: Jan Terje Andersen, en av de sentrale forskerne i forskningsgruppa ved Senter for fremragende forskning for immunregulering, viser hvordan han har jobbet på laboratoriet for å gjøre albumin-teknologien mest mulig effektiv. Foto: Thomas Rasmus Skaug Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Den nye teknologien, utviklet ved Universitetet i Oslo, gjør at medisinens effekt i kroppen varer lengre.

Forskerne bak teknologien tror den kan føre til store endringer for hvordan pasienter får medisiner.

- Pasientene kan komme sjeldnere til lege eller sykehus, og få medisiner i lavere doser. Det reduserer kostnadene ved dyre medisiner og gjør livet enklere for pasientene. Mindre doser betyr også mindre bivirkninger, sier Inger Sandlie, professor ved Universitetet i Oslo.

Hun har ledet gruppa ved Senter for fremragende forskning for immunregulering som over de siste to årene har utviklet teknologien. Det er gjort i samarbeid med Novozymes, et av verdens største bioteknologiselskaper, som i dag lanserer det nye produktet.

Bruker proteiner
Teknologien går ut på å bruke varianter av proteinet albumin i medisinen for å øke medisinens effekt. Proteinet beskytter medisinene mot å bli brutt ned i blodet, noe som gjør at den virker bedre.

- Utfordringen er å få medisinen til riktig sted i kroppen, og få den til å bli der en stund for at den skal virke. Når medisinen er festet til albumin, blir den ikke brutt ned med en gang. De nye variantene av albumin som vi har utviklet, gir medisinene enda lengre levetid i kroppen enn naturlig albumin, sier Sandlie.

Foreløpig er ikke den nye teknologien tatt i bruk på noen medisiner.

- Dette kan bety mye for kreftpasienter, som vil kunne komme sjeldnere for å få medisin. Et annet eksempel er medisin mot leddgikt. Mange typer medisiner bør forbedres på denne måten i tida framover, mener Sandlie.

Naturlig albumin er testet på dyr, og har vist god effekt, men de nye variantene er foreløpig ikke testet i dyreforsøk.

Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, peker på at forskningsgruppen har levert forskning av høy kvalitet i en årrekke.

- Dette er en viktig nyhet i seg selv, men også prinsipielt. Dette er potensielt en ny og lovende måte å gi legemidler på. Det er også viktig fordi dette er et av flere interessante ting som skjer på innovasjonsfronten ved universitetet, sier han.

- Stort potensial
Novozymes og forskergruppa har samarbeidet med Inven2, innovasjonsselskapet som formidler kontakt mellom universitetets forskning og industrien. Jørund Sollid, forretningsutvikler i Inven2, mener teknologien har stort potensial.

- Etterspørselen etter denne typen teknologi er stor hos legemiddelselskapene, og vi har allerede hatt kontakt med noen av dem. Det løser et medisinsk problem, og kan brukes på mange typer medisiner, sier Sollid.

Det finnes allerede teknologi basert på det samme proteinet som ikke er like effektiv som den nye, påpeker Sollid.

- Den nye forskningen tar det steget som behøves videre, og vil føre til et varig fingeravtrykk i legemiddelindustrien, mener han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media