Du leser nå Dagbladet Pluss

Ny og enkel test kan avsløre din hjerterisiko

Kan gi bedre og tidligere behandling av hjerte- og karsykdom hos diabetespasienter.

FLERE I FARESONEN: - Vi er blitt flinkere til å behandle diabetes type 2, så andelen som får seinfølger går prosentmessig ned. Men vi er ikke flinke nok til å forebygge, så det absolutte antallet går opp, sier overlege Trond Geir Jenssen ved OUS. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
FLERE I FARESONEN: - Vi er blitt flinkere til å behandle diabetes type 2, så andelen som får seinfølger går prosentmessig ned. Men vi er ikke flinke nok til å forebygge, så det absolutte antallet går opp, sier overlege Trond Geir Jenssen ved OUS. Illustrasjonsfoto: COLOURBOXVis mer

(Dagbladet): 30 prosent av nordmenn med diabetes type 2, har også hjerte- og karsykdommer.

- Tall fra 1990-tallet viste at diabetespasienter hadde to til tre ganger så høy risiko for hjerte- og karsykdommer som snittet i befolkningen, men disse tallene har nok gått noe ned, sier professor 2 Trond G. Jenssen ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Han er også overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Nå har norske forskere undersøkt nye metoder for å avdekke risiko for hjerte- og karsykdom for diabetespasienter, som på sikt kan gi bedre og tidligere behandling.

Konstant betennelse

Forskerne undersøkte 135 diabetes type 2-pasienter. Ved å analysere blodprøver fra pasientene, kunne de skille ut de med særlig høye nivåer av et spesielt molekyl i blodet - kalt Interleukin-6 (IL-6).

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.